Σύρος γιατρός από το Σύνταγμα πέθανε στα σύνορα με την Αλβανία

Σύρος γιατρός άφησε την τελευταία του πνοή στα σύνορα Ελλάδας–Αλβανίας μετά από 12 μέρες στο Σύνταγμα.

Ένας Σύρος γιατρός πέθανε στην προσπάθεια του να διαφύγει από τη χώρα μας και να περάσει τα σύνορα με την Αλβανία. Ο πρόσφυγας λάμβανε μέρος στη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε από τους συμπατριώτες του την Πέμπτη, οι οποίοι τέλεσαν μνημόσυνη δέηση στη μνήμη του και μοίρασαν σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από τον Πέτρο Κωνσταντίνου της ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή») με τον οποίο είχε επικοινωνία το NEWS 247.

«Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στα δάση στα σύνορα και οι συμπατριώτες του κοινοποίησαν το γεγονός. Πρέπει να σημειωθεί πως χθες έχασε τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο και δεύτερος Σύρος πρόσφυγας στο Σύνταγμα, ένας άνδρας γύρω στα 40», μας είπε.

Για τον δεύτερο νεκρό πρόσφυγα δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία.

Το όνομα του γιατρού είναι Ayman Ghazal και όπως αναφέρει το damomac, η καταγωγή του ήταν από το Χαλέπι.

12

Οι συμπατριώτες του ανέφεραν πως μετά από μερικές ημέρες στην Αθήνα και όντας απελπισμένος από την αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης, αποφάσισε να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη αλλού.

Όπως αναφέρει η «Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό», ο Ghazal πήγε με λεωφορείο μέχρι τα Γιάννενα και μετά με ταξί μέχρι την Κακαβιά. Από κει ξεκίνησε πεζοπορία προς τα σύνορα. Μετά από 4 ώρες περπάτημα, χρειάστηκε να διασχίσει ένα ρυάκι που το νερό του έφτανε μέχρι τη μέση. Μετά από λίγο ο Ayman είχε σπασμούς, αλλά δεν άντεξε, παρά το γεγονός ότι του έκαναν μαλάξεις. Οι πρόσφυγες πήραν τηλέφωνο για να έρθει ασθενοφόρο, αλλά τους είπαν να επιστρέψουν στην Κακαβιά. Το ίδιο τους είπε κι η αστυνομία.

Έβαλαν, λοιπόν, τον άνθρωπο σε ένα sleeping bag και τον μετέφεραν προς τα πίσω. Έξω από την Κακκαβιά συνάντησαν τυχαία ένα ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Οι υπόλοιποι προσήχθησαν και κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα.

12

Ο Abdulghafour Tammaa, διαδηλωτής στο Σύνταγμα, έγραψε ότι ο Δρ. Ghazal πέθανε σε ένα αλβανικό δάσος «από το κρύο», προσθέτοντας ότι «το όνειρο της Ευρώπης» χάθηκε μαζί του.

Οι διαδηλωτές Σύροι, ανήρτησαν στη σελίδα που ανανεώνουν στο Facebook ότι η οικογένεια του άτυχου γιατρού βρίσκεται στη Μερσίνα της Τουρκίας.

Αυτή τη στιγμή 200 περίπου άνθρωποι παραμένουν συγκεντρωμένοι στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, από τις 19 Νοεμβρίου ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες που λένε ότι θα τους εξασφαλίσουν προστασία ως πρόσφυγες πολέμου.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ που έχουν μπει, δηλαδή στην Ελλάδα.

12

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ όπως εστάλη στο NEWS 247:
«Δύο νεκροί  Σύροι πρόσφυγες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Πλατεία Συντάγματος

Την ώρα που όλοι αγωνιούμε για την ζωή του Νίκου Ρωμανού, την οποία παίζει στα ζάρια ο Σαμαράς με τον Αθανασίου για χάρη της ακραίας επίδειξης δύναμης της ετοιμόρροπης συγκυβέρνησης, δύο Σύροι πρόσφυγες πέθαναν χωρίς ποτέ να ολοκληρώσουν το ταξίδι στην Ευρώπη.

Ο ένας έχασε τη ζωή του από καρδιακό πρόβλημα χθες. Είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο πριν από δύο μέρες και οι Σύροι είχαν θορυβηθεί έντονα. Το μακρύ ταξίδι, η καταπόνηση αλλά και η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οδήγησαν σε άλλη μια «παράπλευρη» απώλεια εξ αιτίας των ρατσιστικών περιορισμών σε βάρος των προσφύγων πολέμου από την Συρία.

Ο δεύτερος Σύριος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του όταν απελπισμένος μετά δώδεκα μέρες παραμονής στο Σύνταγμα αποφάσισε να διασχίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να συνεχίσει το ταξίδι στην Ευρώπη. Έχασε τη ζωή του στα σύνορα σε επίθεση που δέχτηκε υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

Είναι σκάνδαλο να αντιμετωπίζονται με νομικά τερτίπια και εμπόδια οι πρόσφυγες πολέμου της Συρίας στην διαδρομή φυγής από το θάνατο.

Ένοχη είναι η συγκυβέρνηση μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που χτίζουν την Ευρώπη-φρούριο πάνω σε νεκρούς στα σύνορα και πνιγμένους στα νερά της μεσογείου.

Επιτέλους, δώστε την αναγνώριση στους πρόσφυγες πολέμου από την Συρία για να επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα η να συνεχίσουν στην Ευρώπη. Δώστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγαση και σίτιση πριν θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη, Προπύλαια 2μμ και Κυριακής 7 Δεκέμβρη, 4.30πμ Πλατεία Κολοκοτρώνη για να βαδίσουμε στο Σύνταγμα, στην εργατική διαδήλωση κατά της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού».

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο έκαναν οι Σύροι του Συντάγματος

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει στο Δημαρχείο στην πλατεία Κοντζιά πραγματοποίησαν άλλωστε την Πέμπτη οι Σύροι πρόσφυγες.

Οι Σύροι πρόσφυγες ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα συμπαράστασης στο αίτημα τους να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και να τους δοθεί άσυλο.

«Είμαστε πρόσφυγες πολέμου κι όχι απλοί μετανάστες». «Οι άνθρωποι που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος ήταν άστεγοι και βρίσκονταν σε διάφορες πλατείες της Αθήνας. Μαζευτήκαμε όλοι μαζί για να μεταφέρουμε τα παράπονα αλλά και τα αιτήματά μας στην πολιτεία» είπαν οι πρόσφυγες, στους δημοτικούς συμβούλους.

Άμεση αποκατάσταση των Σύρων ως προσφύγων ζητά ο ΣτΠ

Την άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος φιλοξενίας των ανθρώπων που βρέθηκαν στην Ελλάδα αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία λόγω πολέμου ζητεί από την Πολιτεία ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, που να απαντά με συγκεκριμένο και λειτουργικό τρόπο στα απτά προβλήματα των ανθρώπων, των οποίων η ζωή και η ασφάλεια απειλούνται στην πατρίδα τους.

Ο Συνήγορος αναγνωρίζει ως ένα θετικό πρώτο βήμα τη χορήγηση αναβολής απομάκρυνσης από το ελληνικό έδαφος από τις αστυνομικές Αρχές, ωστόσο, τονίζει ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στο σύνολό του.

Προσθέτει ότι για την παροχή ζωτικών μέσων επιβίωσης (στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική μέριμνα) πρέπει να συντονιστεί άμεσα η κεντρική διοίκηση με την αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών.

Τα αιτήματα αναλυτικά:

Οι εκπρόσωποι των Σύρων προσφύγων, παρουσία πολλών ντόπιων και διεθνών ΜΜΕ, διατύπωσαν την περασμένη Παρασκευή τα αιτήματά τους προς την ελληνική κυβέρνηση και τις Ευρωπαϊκές αρχές και πιο συγκεκριμένα υπογράμμισαν ότι ζητούν:

1. Να διατυπωθεί έκτακτο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων με τη συναίνεση της Ευρώπης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια χωρίς το φόβο του θανάτου, της φυλακής και των κρατητηρίων των εγκληματικών κυκλωμάτων.

2. Μέχρι την έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων το ελληνικό κράτος να εξασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών των οικογενειών για στέγη και τροφή, ιατρική φροντίδα και κοινωνική υποστήριξη, με βάση το ισχύον Π.Δ. 80/2006.

3. Ο Ελληνικός λαός να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα και στα αιτήματά τους.

Πιο αναλυτικά, οι Σύροι πρόσφυγες τόνισαν: «Εμείς οι Σύροι πρόσφυγες που βρισκόμαστε στο Σύνταγμα από τις 19 Νοέμβρη με γυναίκες και παιδιά, και που εδώ και πέντε ημέρες είμαστε σε απεργία πείνας, που είδαμε τα σπίτια μας να γκρεμίζονται, τους δικούς μας να σκοτώνονται, τα παιδιά μας να ακρωτηριάζονται, τη ζωή μας να καταστρέφεται, που ξεφύγαμε από τη φρίκη του πολέμου, που περάσαμε μήνες στο δρόμο, έχοντας σπίτι τα πάρκα και στρώμα τη γη, είμαστε εδώ όχι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη, αλλά διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή. Ξέρουμε και καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός περνάει δύσκολες στιγμές.

Ότι η Ελλάδα της κρίσης δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της φιλοξενίας των θυμάτων του πολέμου που συνταράσσει τη χώρα μας, για τον οποίο άλλες χώρες έχουν την ευθύνη. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τη μόνη λύση που μπορεί να υπάρχει για μας και για τις οικογένειές μας: Το δικαίωμα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για να μπορέσουμε να στήσουμε μια νέα ζωή σε έναν νέο τόπο, σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, με ασφάλεια, ελευθερία και αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας. Ζητάμε από τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους για τα δεινά του Συριακού λαού και να υποδεχθούν στο έδαφός τους τους πρόσφυγες του πολέμου. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας».

Ευχαριστούμε τον φωτογράφο Γιώργο Παναγάκη για την ευγενική παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης της φωτογραφίας του σχετικού εγγράφου που μοιράστηκε την Πέμπτη στο Σύνταγμα.

news247.gr