Παλαιστίνιος Υπουργός νεκρός από επίθεση Ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια διαδήλωσης – Η Παλαιστινιακή Αρχή διακόπτει τη συνεργασία ασφαλείας με το Ισραήλ – Σοβαρός τραυματισμός 14χρονου

Νεκρός έπεσε ο Παλαιστίνιος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, και επικεφαλής της Επιτροπής για το Τείχος και τους Εποικισμούς Ζιάντ Αμπού Αϊν, όταν δέχθηκε επίθεση από στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής, ενώ αναφέρεται ότι εισέπνευσε και δακρυγόνα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο χωριό Τουρμσάγια, στην περιοχή της Ραμάλας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστειλαν μια ειρηνική διαδήλωση και δενδροφύτευση ελαιόδεντρων, την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στο πλαίσιο του Έτους Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, του ΟΗΕ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την επίθεση ως μια «απαράδεκτη βάρβαρη πράξη, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή ή αποδεκτή»

Ο 55χρονος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν πρώην αναπληρωτής υπουργός για τις υποθέσεις των κρατουμένων, και μέλος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ.

Ο Αμπού Αϊν, είχε γεννηθεί το 1959, είχε συλληφθεί για πρώτη φορά σε ηλικία 18 ετών το Νοέμβριο του 1977. Τον Αύγουστο του 1979 ξανασυνελήφθη και εκδόθηκε από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ δυο χρόνια μετά, όπου του επιβλήθηκαν ισόβια με κατηγορίες για τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στην Τιβεριάδα. Αποφυλακίστηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων τον Μάιο του 1985 και ξανασυνελήφθη τον Ιούλιο του 1985 και τέθηκε αρκετές φορές υπό διοικητική κράτηση.

Ήταν πατέρας 4 παιδιών.

Η Παλαιστινιακή Αρχή διακόπτει τη συνεργασία ασφαλείας με το Ισραήλ

Ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής (Π.Α.) Τζιμπρίλ Ρατζούμπ δήλωσε στον τύπο ότι η Π.Α. θα σταματήσει «όλες τις μορφές συντονισμού ασφαλείας με το Ισραήλ, επειδή σκότωσε σκόπιμα τον Υπουργό Ζιάντ Αμπού Αϊν».

Το φόνο του Αμπού Αϊν, καταδίκασαν οι παλαιστινιακές παρατάξεις, κάνοντας έκκληση για τερματισμό του συντονισμού ασφαλείας με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, μια πολιτική που ήδη ήταν ευρέως απεχθής στους Παλαιστίνιους.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Ισλαμική Τζιχάντ κάλεσαν την Π.Α. να σταματήσει το συντονισμό ασφαλείας, μόλις μαθεύτηκαν τα νέα για το θάνατο του Αμπού Αϊν, με τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ Χαλίντ Αλ Μπατς να λέει ότι το Ισραήλ καταλαβαίνει μόνο «τη γλώσσα της δύναμης».

Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας Μούσταφα Μπαργούτι δήλωσε ότι ο θάνατος του αξιωματούχου της Π.Α. αντικατοπτρίζει «τη βαρβαρότητα και αγριότητα της ισραηλινής κατοχής», ενώ το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράσει για να αποδείξει ότι οι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κάποια αξιοπιστία.

Ανήλικος Παλαιστίνιος τραυματίζεται σοβαρά σε συγκρούσεις κοντά στη Ραμάλα

Ο 14χρονος Ραούφ Χουσεϊν Σνουμπάρ, πυροβολήθηκε με πραγματικά πυρά στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων στα προσφυγικά του Αλ Τζαλαζούν κοντά στη Ραμάλα, που ξέσπασαν μετά το φόνο του Παλαιστίνιου υπουργού. Η κατάστασή του παιδιού κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή.

Η είδηση είναι σε εξέλιξη

Βασικές πηγές: Wafa, Maan, Al Jazeera, Maan

Lefteria:

Activestills