Μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία στην μνήμη του 15χρονου Berkin Elvan

Μαζικό κύμα διαδηλωτών ξεχύθηκε σήμερα στους δρόμους πολλών Τούρκικων πόλεων (η φωτογραφία είναι από την Σμύρνη) για να τιμήσουν την μνήμη του 15χρονου Berkin Elvan που έχανε την ζωή του, πέρυσι τέτοια μέρα σαν σήμερα εξ αιτίας βαρύτατου τραύματος που του είχε προκαλέσει Τούρκος αστυνομικός.

B_1mOoaW8AA6k_W.jpg-large

Οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την κρατική με συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην Αγκυρα χρησιμοποιήθηκαν από την αστυνομία αύρες που εκτόξευαν νερό με πίεση για να διαλήσουν τους διαδηλωτές.

Του Seyit Aldogan

Να θυμίσουμε ότι στις 16 Ιούνη 2013 ο τότε 14χρονος Berkin δέχτηκε ένα βαρύ χτύπημα στο κεφάλι από το κάνιστρο δακρυγόνου ενός αστυνομικού, όταν βγήκε από το σπίτι του για να αγοράσει ψωμί για την οικογένειά του, κατά τη διάρκεια των προπέρσινων διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Μετά απ’ αυτό το παιδί βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση για 269 μέρες, δηλαδή για διάστημα περίπου 9 μηνών για να χάσει τελικά την ζωή του στις 11 Μάρτη 2014.

«Δεν είναι ο Θεός που πήρε το γιό μου, αλλά ο πρωθυπουργός Erdoğan», είχε δηλώσει η μητέρα του Berkin ενώ η μορφή του δολοφονημένου παιδιού έχει καταστεί σύμβολο στον αγώνα στις βίαιες πρακτικές που ασκεί η Τούρκικη αστυνομία.

14L1014890-960x645

Βαθύ κόκκινο