Ρατσιστική επίθεση στήν υπουργό δικαιοσύνης της Γαλλίας Cristian Tompira

Ρατσιστική επίθεση στην Τομπιρά από στέλεχος του UMP: «Ας επιστρέψει στα κάτεργα από όπου κατάγεται»

download (23)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς εξέφρασαν την Τετάρτη «την αγανάκτηση» και «την οργή» τους μετά τη νέα ρατσιστική επίθεση εναντίον της υπουργού Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, αυτή τη φορά από στέλεχος του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί UMP.

«Θέλω να εκφράσω, και το είπαμε και στο υπουργικό συμβούλιο, για μια ακόμη φορά την αγανάκτησή μας, την οργή μας για τις ρατσιστικές, αντισημιτικές, ομοφοβικές, σεξιστικές δηλώσεις τις οποίες βλέπουμε να διαδίδονται με πολύ εύκολο τρόπο. Την αγανάκτησή μας και την οργή μας για τις δηλώσεις σχετικά με την Κριστιάν Τομπιρά», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βαλς.

Ο Ολάντ σημείωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ότι αυτές οι επιθέσεις είναι «αχαρακτήριστες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

«Στην πολιτική συζήτηση δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υποκύπτουμε στην ασέβεια, στη χυδαιότητα», πρόσθεσε.

Η Ιζαμπέλ Γκινό, που ανήκει στο κόμμα Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) πρώτη αντιδήμαρχος άνευ χαρτοφυλακίου του παρισινού προαστίου Ζουβισί-σιρ-Ορζ, εξέφρασε στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο Facebook την αποδοκιμασία της για την πολιτική που ακολουθεί η Τομπιρά.

Μια κάτοικος της περιοχής της ανέβασε στον ιστότοπο έναν σύνδεσμο εναντίον της υπουργού Δικαιοσύνης και το σχόλιο: «13.000 κλοπές, 2.000 επιθέσεις και 200 βιασμοί την ημέρα και το άδειασμα των φυλακών θα ξεκινήσει…».

Η Γκινό σχολίασε από κάτω: «Είναι αξιοθρήνητο να έχουμε μια τέτοια υπουργό Δικαιοσύνης. Κατάγεται από το Καγιέν, εκεί όπου υπήρχαν τα κάτεργα, ας επιστρέψει εκεί με δεδομένο ότι πάντα απεχθανόταν τη Γαλλία».

«Αρκετά. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αγανάκτηση. Θα πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιήσει ότι τα τελευταία χρόνια, ίσως ακόμη περισσότερο αυτούς τους τελευταίους μήνες, ξεπεράστηκαν τα όρια», υπογράμμισε ο Βαλς.

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί ζήτησε να επιβληθούν «κυρώσεις» εναντίον της Ιζαμπέλ Γκινό, η οποία επιτέθηκε για μια ακόμη φορά εναντίον της Τομπιρά, «επειδή είναι μαύρη».

«Δεν είναι δυνατόν ένα δημοκρατικό κόμμα να δεχθεί κάτι τέτοιο, οπότε περιμένω τι θα πει ο Νικολά Σαρκοζί (πρόεδρος του UMP) για το θέμα», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις εναντίον της επιθέσεις από τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η Τομπιρά απάντησε ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει «επειδή είναι απλώς θλιβερό». «Δεν έχει σημασία. Είναι τόσο συχνό»,

tanea