Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες απο όλο τον κόσμο

Ο  Άλμπερτ Καν, παρουσίασε το 1909 την πρώτη συλλογή έγχρωμων φωτογραφιών που αποκαλύπτουν λαούς από διάφορα μέρη του πλανήτη. 

σερβια_φωτο

Χρησιμοποιώντας τη τεράστια περιουσία του, ο Καν οργάνωσε μια αποστολή με σκοπό τη καταγραφή ολόκληρου του κόσμου και των λαών του, σε έγχρωμο φωτογραφικό υλικό. Έστειλε μια ομάδα από φωτογράφους σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Απαθανατίζοντας σημαντικές ιστορικές στιγμές, οι απεσταλμένοι του Καν συνέλεξαν το πρώτο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό σε χώρες όπως τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Βιετνάμ, τη Μογγολία, τη Νορβηγία και το Μπενίν.

Τόσο ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όσο και η εμφάνιση της παγκοσμιοποίησης, αποτέλεσαν το τελευταίο χτύπημα για αρκετούς πολιτισμούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στα νέα κοσμοϊστορικά γεγονότα και χάθηκαν μέσα στο χωροχρόνο.

ΒΙΕΤΝΑΜ
ΒΙΕΤΝΑΜ

ΜΟΓΓΟΛΙΑ

Ως ιδεαλιστής και διεθνιστής, ο Καν πίστευε ότι μπορούσε να χρησιμοποιήσει το «Autochrome» – τη πρώτη βιομηχανική διαδικασία για έγχρωμη φωτογραφία – για να προωθήσει την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών και εθνών.

Το απίστευτο φωτογραφικό αρχείο αποκαλύπτει βαρυσήμαντες ιστορικές στιγμές, όπως τη κατάρρευση τόσο της Αυστροουγγρικής όσο και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και τα τελευταία παραδοσιακά χωριά Σέλτικ στην Ιρλανδία, λίγα μόλις χρόνια πριν κατεδαφιστούν.

Οι εικόνες παρουσιάζουν επίσης τους στρατιώτες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου να μαγειρεύουν και να καθαρίζουν τα ρούχα τους.

Μογγολία

ΙΝΔΙΑ

 Δυστυχώς, το έργο του Καν σταμάτησε το 1931, όταν μετά τη κατάρρευση της Wall Street λόγω της οικονομικής κρίσης, η περιουσία του Γάλλου μηδενίστηκε.

Ο Καν πέθανε το 1941, αλλά οι φωτογραφίες του θεωρούνται σήμερα μια από τις σημαντικότερες συλλογές πρώιμης έγχρωμης φωτογραφίας στο κόσμο.

ΙΝ

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Μέχρι πρόσφατα, η ύπαρξη της τεράστιας συλλογής των 72.000 φωτογραφιών παρέμενε άγνωστη! Από το 1941 μέχρι και σήμερα φυλασσόταν στο Musée Albert Kahn, στον περίβολο της κατοικίας του κοντά στο Παρίσι.

Χάρη σε ένα νέο βιβλίο του BBC, με τίτλο «Ο υπέροχος κόσμος του Άλμπερτ Καν», και τη τηλεοπτική σειρά που το συνοδεύει, οι εκπληκτικές φωτογραφίες έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σ

ΣΕΡΒΙΑ
ΣΟΥΗΔΙΑ

ΣΟΥΗΔΙΑ
ΣΥΡΙΑ

ΣΥΡΙΑ
ΑΦΡΙΚΗ

ΑΦΡΙΚΗ
ΕΛΒΕΤΙΑ

ΕΛΒΕΤΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ
perierga.gr