Πεδίο μάχης η Φρανκφούρτη: 350 συλλήψεις διαδηλωτών, βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία [εικόνες και βίντεο]

Τουλάχιστον 350 συλλήψεις διαδηλωτών κατά της λιτότητας, έγιναν στη Φρανκφούρτη κατά τη διάρκεια σφοδρών επεισοδίων που έγιναν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία έξω από το κτίριο της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά τα τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ ακτιβιστών του Blockupy με αστυνομικές δυνάμεις.

Πετροπόλεμος, δακρυγόνα, αντλίες νερού, μεγάλες υλικές ζημιές και πυρπολημένα περιπολικά, συνέθεταν το σκηνικό της έντασης στην έδρα της ΕΚΤ η οποία εγκαταστάθηκε στα νέα της κτίρια σήμερα.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και κάδους με την γερμανική αστυνομία να απαντά με αντλίες νερού. Διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι πολλοί τραυματίστηκαν από χτυπήματα γκλόμπ, από τα κανόνια νερού και τα σπρέι πιπεριού που χρησιμοποίησε η Αστυνομία.

Από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης, αναφέρθηκε ότι πάνω από 80 αστυνομικοί προσβλήθηκαν από σπρέι πιπεριού ή κάποιο οξύ, ενώ άλλοι 8 τραυματίστηκαν από πέτρες διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές που συνέρρευσαν στην Φρανκφούρτη, προέρχονταν από αριστερές οργανώσεις της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης και διαμαρτύρονταν κατά των πολιτικών λιτότητας που ασκούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως στην Ελλάδα.

Οι διαμαρτυρίες, στράφηκαν κατά της ΕΚΤ καθώς είναι υπεύθυνη για την διαχείριση του ευρώ και καθορίζει το πλαίσιο της πολιτικής στην ευρωζώνη, ενώ μαζί με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναποτελούν την Τρόικα που έχει θέσει τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος Blockupy στο BBC «η Τρόικα είναι υπεύθυνη για τα μέτρα λιτότητας, που έχουν σπρώξει εκατομμύρια στη φτώχεια».

Σύμφωνα με το BBC στην διαδήλωση μετείχαν μέλη του ριζοσπαστικού κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, τον ΣΥΡΙΖΑ και των Ποδέμος της Ισπανίας, αλλά και του γερμανικού Die Linke. Το κύριο σύνθημα των ακτιβιστών ήταν: «Θέλουν καπιταλισμό χωρίς δημοκρατία, θέλουμε δημοκρατία, χωρίς καπιταλισμό».

Την ώρα που μαίνονταν οι οδομαχίες στη Φρανκφούρτη, έξω από το νέο κτίριο της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε ομιλία για τα εγκαίνια. Υποστήριξε μάλιστα πως δεν είναι δίκαιη η κατηγορία ότι η ΕΚΤ είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αντιδημοφιλή πολιτική λιτότητας στην Ε.Ε.

«Η δράση μας έχει ακριβώς ως στόχο να αμβλύνει το σοκ που έχει υποστεί η οικονομία» υποστήριξε για να προσθέσει: «Δεδομένου ότι είμαστε η Κεντρική Τράπεζα όλης της ευρωζώνης, πρέπει να ακούμε προσεκτικά τι έχουν να πουν όλοι οι πολίτες».

iefimerida.gr