2008-Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για την απόπειρα λογοκρισίας στα ειδησεογραφικά blogs

Mε ανησυχία παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν στην πρόθεση της κυβέρνησης για νομοθετική παρέμβαση στα ειδησεογραφικά blogs.

Untitled

Τη στιγμή που ακόμη και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμηση, βρίσκεται σε δυσαρμονία με τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φαίνεται ότι επιθυμεί να επεκτείνει τις αυστηρές τυποκτόνες διατάξεις του νόμου Βενιζέλου του 1995, ώστε αυτές να ισχύουν και για τα blogs.

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την καταπολέμηση του αδικήματος του εκβιασμού, για το οποίο όμως επαρκούν οι υπάρχουσες ποινικές διατάξεις, επιδιώκει μια νέα ειδική ρύθμιση που θα οδηγήσει σε λογοκρισία, με προφανές θύμα το αγαθό της ελευθεροτυπίας. Οι κυβερνώντες φοβούνται την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων καθώς και την σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα των στελεχών τους.

Η παροχή τεχνικών διευκολύνσεων προς ανακάλυψη ηλεκτρονικών ιχνών δεν αποσκοπεί στην προστασία της τιμής των θιγόμενων ιδιωτών, αλλά στην αποτελεσματική διακοπή της ροής «ενοχλητικών» ειδήσεων και σχολίων.

Ζητούμε να μην υιοθετηθούν τυποκτόνες ρυθμίσεις για τα ειδησεογραφικά blogs, διότι διαφορετικά θα πληγεί εμπράκτως η εφαρμογή του δικαιώματος στην ελευθεροτυπία.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων

Λούμπεν

Έχω μερικές απορίες: τι σχέση έχουν τα δυο απειλητικά –και βλακώδη- ανώνυμα μέιλ που ισχυρίζεται πως έλαβε ο δημοσιογράφος του «Βήματος» με το Press-Gr;

Δεν θα μπορούσε να τα έχει στείλει ο οποιοσδήποτε; Δηλαδή, αν εγώ λάβω ένα ανώνυμο μέιλ από κάποιον που υποστηρίζει πως είναι υπουργός της Νέας Δημοκρατίας θα το πιστέψω; Πώς θα συνδεθούν τα ανώνυμα σχόλια εναντίον του δημοσιογράφου στο Press-Gr –που θα μπορούσε να τα έχει γράψει ακόμα και ο ίδιος- με τα απειλητικά μέιλ; Αυτός που ζητούσε χρήματα από τον δημοσιογράφο πώς ήξερε και τα δυο του μέιλ;

Untitled

Μήπως ήταν φίλος του; Μήπως ήταν ο ίδιος; Γιατί αυτός που έστειλε τα μέιλ και ζητούσε χρήματα σταμάτησε να στέλνει μέιλ; Δεν τα ήθελε τα χρήματα πια; Γιατί o δημοσιογράφος δεν απάντησε στον εκβιαστή πως θα του δώσει τα χρήματα ώστε να συμφωνήσει με την αστυνομία και να τον παγιδέψουν; Μήπως επειδή κανείς ποτέ δεν ζήτησε πραγματικά χρήματα και δεν εκβίασε τον δημοσιογράφο αλλά το μόνο που χρειαζόταν ο δημοσιογράφος ήταν αυτά τα δυο μέιλ για να στηρίξει το επιχείρημά του;

Μήπως αυτός ήταν ο τρόπος για να πειστεί η Google πως είχαν διαπραχθεί εγκληματικές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και να γίνει άρση απορρήτου επικοινωνιών για το Press-Gr; Μήπως ο δημοσιογράφος είχε ήδη κάνει συμφωνία με υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο και πρώην συνάδελφό του; Μήπως ο στόχος ήταν το Press-Gr και όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα; Μήπως τώρα στόχος είναι η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο;

Γιατί ο δημοσιογράφος έχει αναλάβει τον ρόλο του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας; Τι ανοησίες είναι αυτές που γράφει ο δημοσιογράφος για το πλαστό βίντεο της υπόθεσης Ζαχόπουλου; Αφού όλοι ξέρουν πως το έφτιαξε ένας φοιτητής στη Βρετανία για να γελοιοποιήσει τα ήδη γελοιοποιημένα ελληνικά ΜΜΕ. Και κάτι ακόμα: αυτό το «Λούμπεν ενημέρωση» που έχει το «Βήμα» στο πρωτοσέλιδό του, ας το κρατήσει καθημερινά – χαρακτηρίζει απόλυτα την εφημερίδα.

Χτες το βράδυ αντιστάθηκα σθεναρά στις επίμονες παροτρύνσεις των φίλων μου να πάμε για 65η φορά φέτος σε σκυλάδικο και στήθηκα μπροστά στην τηλεόραση περιμένοντας να δω και να απολαύσω τον Βασίλη Χιώτη. Μάταια όμως, γιατί κανένα κανάλι δεν φιλοξένησε τον καλό συνάδελφο. Διαμαρτύρομαι εντόνως για την απόπειρα φίμωσης του Βασίλη Χιώτη από τα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ και τους βαρόνους της ενημέρωσης! Εκτός αν ο Βασίλης είχε υπηρεσία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην Ασφάλεια. Τότε τους δικαιολογώ. Το καθήκον προηγείται. Ελπίζω απόψε να έχει ρεπό.

Όπως παρατήρησαν εύστοχα πολλοί αναγνώστες του μπλογκ, ο Βασίλης Χιώτης έχει κάνει μια –μόνο μια;- γκάφα. Γράφει στο εκπληκτικό άρθρο του: «Δεν απάντησα στο μήνυμα, θεωρώντας αρχικώς ότι πρόκειται για φάρσα. Αργότερα την ίδια ημέρα, όμως, έλαβα ένα δεύτερο μήνυμα από τον ίδιο αποστολέα». Αργότερα την ίδια μέρα, Βασίλη; Μα τα δυο μέιλ –όπως βλέπουν όλοι- στάλθηκαν με διαφορά τριών λεπτών! Αχ Βασίλη, μαντάρα τα έκανες. Πολύ τσαπατσουλιά, ρε παιδάκι μου. Ακόμα και το άρθρο της «Ελευθεροτυπίας» με τον μικρό Αλέξανδρο πιο αληθοφανές ήταν.

Είδα τα email….

Που φαίνεται ότι έγινε εκβιασμός;

Μπορεί να είναι απάντηση από τηλεφωνική επικοινωνία για μια εργολαβία του KILLMAN, με κύριο του έργου τον κ. Χιώτη. Του απάντησε ότι τόσα θέλει (προφανώς για να σπάσει τα μούτρα των διαχειριστών του press-gr, άρα τους γνωρίζει) και δικαιολόγησε την τιμή από τα συμβάντα που προκαλεί το press-gr για τον Χιώτη. Το δεύτερο email προφανώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία, αφού ο Χιώτης δέχτηκε το ποσό. Απλά δεν ήξερε πως θα δώσει τα χρήματα. Νομίζω λοιπόν πως το συμβάν θα γίνονταν στις 22 του μηνός, μέρα πληρωμής!

Το πρόσεχε μη σου φύγει κουβέντα…εγώ βλέπω πιστεύω ότι μπήκε μετά! Είναι εντελώς ανευ νοήματος..Θα έπρεπε να έλεγε «μην μας πάρουν είδηση».

Αν ήταν εκβιασμός θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να δηλώσει ο εκβιαστής ότι είναι αυτός που ελέγχει το press-gr και θα έπρεπε να δείξει ένα δείγμα…»τι θες να δεις αύριο γραμμένο;» …»θα το έχεις»…

athens.indymedia