Γάλλος εισαγγελέας: «Ο συγκυβερνήτης της πτήσης απέκλεισε τον κυβερνήτη και οδήγησε σε κάθοδο το αεροπλάνο»

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας με βάση το ηχητικό απόσπασμα από το ένα από τα «μαύρα κουτιά» που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας:

mas-prosec_1

«Ο συγκυβερνήτης απέκλεισε τον κυβερνήτη από το κόκπιτ, ξεκίνησε εσκεμμένα τη διαδικασία καθόδου, δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του πιλότου. Ανέπνεε κανονικά, οι επιβάτες αντιλήφθηκαν πως το αεροσκάφος πρόκειται να συντριβεί λίγα δευτερόλεπτα πριν, ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος». «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η πτώση του αεροσκάφους είναι τρομοκρατική ενέργεια», προσθέτει με έμφαση.

To hashtag στο twitter #germanwings – #4U9525

Σύνοψη έως την Πέμπτη 26/3: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας με βάση το ηχητικό απόσπασμα από το ένα από τα «μαύρα κουτιά» που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας: «Ο συγκυβερνήτης απέκλεισε τον κυβερνήτη από το κόκπιτ, ξεκίνησε εσκεμμένα τη διαδικασία καθόδου, δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του πιλότου. Ανέπνεε κανονικά, οι επιβάτες αντιλήφθηκαν πως το αεροσκάφος πρόκειται να συντριβεί λίγα δευτερόλεπτα πριν».

Εχει ξεκινήσει απ’ ό,τι φαίνεται η μεταφορά των πρώτων νεκρών που κατάφεραν τα σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν από το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους της Germanwings. Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι ο ένας πιλότος ήταν εκτός πιλοτηρίου και προσπαθούσε να μπει μέσα, την ώρα της δραματικής καθόδου του αεροσκάφους. 

—————————————————————————————————————————–

Γενικός εισαγγελέας: «Ηθελημένη πράξη η συντριβή του αεροσκάφους»

14.30 Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του γεν. εισαγγελέα, που σημαδεύτηκε από τις απίστευτες αποκαλύψεις για τις εσκεμμένες ενέργειες του 28χρονου γερμανού συγκυβερνήτη που οδήγησαν στη συντριβή του αεροσκάφους και τον θάνατο 150 ανθρώπων.

 

14.15 Γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας: «Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η πτώση του αεροσκάφους είναι τρομοκρατική ενέργεια»

14.05 Γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας: Δεν ξέρουμε ακόμη την ακριβή ηλικία του πιλότου, ξέρουμε πως είχε μερικές εκατοντάδες ώρες εμπειρία. Ξερουμε ότι ήταν ικανός να κυβερνήσει το αεροπλάνο. 

28 χρονών ήταν ο συγκυβερνήτης, με το όνομα Αντρέας Λούμπιντζ. «Δεν χρησιμοποίησα τον όρο αυτοκτονία, γιατί συνήθως στην αυτοκτονία αφαιρείς μόνο τη δική σου ζωή».

14.00 Συνεχίζεται η ενημέρωση των ΜΜΕ από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας, που λέει πως πλέον οι έρευνες παίρνουν άλλη τροπή. Μερικά αποσπάσματα από όσα λέει:

Ο συγκυβερνήτης ήταν γερμανικής υπηκοότητας. Οταν ο κυβερνήτης έφυγε για να πάει στην τουαλέτα, ο συγκυβερνήτης απενεργοποιεί τον αυτόματο πιλότο και ξεκινά την, αργή, διαδικασία καθόδου. 

Οι οικογένειες του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη βρίσκονται στις Άλπεις, αλλά δεν είναι στο ίδιο σημείο με τους συγγενείς των υπολοίπων θυμάτων.

13.40 Ξεκίνησε η ενημέρωση από τον γενικό εισαγγελέα της Μασσαλίας. Αναφέρει ότι ο συγκυβερνήτης έκλεισε την πόρτα επίτηδες όταν ο πιλότος έφυγε από το κόκπιτ, και ότι εσκεμμένα πάτησε το κουμπί που οδήγησε το αεροπλάνο να ξεκινήσει τη διαδικασία καθόδου. Ακούγεται να αναπνέιε κανονικά ως το τέλος. «Δεν είχε κανένα λόγο να μην αφήσει τον κυβερνήτη να ξαναμπεί μέσα. Δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί δεν έδωσε σήμα κινδύνου. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο ακούγεται να αναπνέει κανονικά. Δεν ακούγεται να λέει τίποτα, ούτε μία λέξη».

Ζωντανή μετάδοση της συνέντευξης Τύπου του γεν. εισαγγελέα της Μασσαλίας

Σύμφωνα με τον Independent, το ασθενοφόρο αυτό μεταφέρει ευρήματα που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο από το σημείο της πτώσης.

9.40 Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος) ο γενικός εισαγγελέας της Μασαλίας Μπρις Ρομπέν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες για τη συντριβή του μοιραίου Airbus της Germanwings.

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σε αίθουσα του αεροδρομίου του Μαρινιάν, κοντά στη Μασαλία, διευκρίνισε ο Μπρις Ρομπέν λίγες ώρες αφού επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους πιλότους, ο οποίος είχε βγει από το κόκπιτ, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει την ώρα που το αεροπλάνο είχε αρχίσει την καθοδική του πορεία.

«Ένας από τους πιλότους δεν ήταν στη θέση του τη στιγμή της συντριβής του μοιραίου Airbus»

Ένας από τους πιλότους του γερμανικού Airbus που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 150 άτομα, είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο του αεροπλάνου και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο έδαφος, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (μαύρο κουτί).

Πρόχειρο σχεδιάγραμμα της καθόδου ως την τελική πτώση του αεροσκάφους της Germanwings που εκτελούσε την πτήση #4U9525

«Το αεροσκάφος έχανε ύψος επί οκτώ λεπτά»

Η εταιρεία Germanwings ανακοίνωσε ότι το Airbus A320 που συνετρίβη στις νότιες γαλλικές Άλπεις σήμερα άρχισε να κατεβαίνει ένα λεπτό αφού έφτασε στο ύψος πορείας και συνέχισε να χάνει ύψος επί οκτώ λεπτά.

«Η επαφή του αεροπλάνου με τα γαλλικά ραντάρ και τους Γάλλους ελεγκτές κυκλοφορίας χάθηκε στις 10:53 π.μ. σε ένα ύψος περίπου 6.000 ποδών. Στη συνέχεια το αεροπλάνο συνετρίβη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κολωνία.

Ο Βίνκελμαν πρόσθεσε ότι η τακτική συντήρηση του αεροπλάνου, το οποίο παραδόθηκε στη Lufthansa το 1991, έγινε από την εταιρεία Lufthansa Technik χθες Δευτέρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το Airbus A320 υποβλήθηκε σε εκτεταμένους τεχνικούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2013.

Εξάλλου ο πιλότος του αεροπλάνου είχε «περισσότερα από δέκα χρόνια» εμπειρίας και «περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης» στο ενεργητικό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι μια ομάδα που αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Lufthansa, της Airbus και της Germanwings κατευθύνεται προς το σημείο της συντριβής και υπογράμμισε ότι θα εξακριβώσει το συντομότερο δυνατό τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο Βίνκελμαν επεσήμανε ότι το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ με συνολικά 150 επιβαίνοντες, μετέφερε 67 Γερμανούς, σύμφωνα με τις πρώτες διαθέσιμες πληροφορίες. Διευκρίνισε όμως ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αλλάξει.

Τέλος, μεταξύ των 144 επιβατών ήταν και δύο βρέφη, επεσήμανε ο Βίνκελμαν.

17:00 Η επίσημη ανακοίνωση της Germanwings: «Η Germanwings βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, σήμερα (24 Μαρτίου 2015) και γύρω στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), αεροσκάφος τύπου Airbus A320 της Germanwings ενεπλάκη σε περιστατικό, κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας.

»Πρόκειται για την προγραμματισμένη πτήση με αριθμό 4U 9525 από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ. Στη λίστα επιβατών της πτήσης 4U 9525 ήταν εγγεγραμμένοι 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

»Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Η Germanwings πραγματοποιεί ενδελεχή έρευνα. Μέχρι την ολοκλήρωσή της, δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε περαιτέρω πληροφορίες. Η Germanwings θα δημοσιεύει νέα ενημερωτικά δελτία όποτε υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες πληροφορίες. Παρακαλούμε όπως ενημερώνεστε για κάθε νεότερη πληροφορία, μέσω της ιστοσελίδας http://www.germanwings.com»

Νωρίτερα, η μητρική εταιρεία Lufthansa, είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή της: «Δυστυχώς θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι η πτήση με αριθμό 4U 9525 που πετούσε από τη Βαρκελώνη προς το Ντίσελντορφ, κατέπεσε πάνω από τις Γαλλικές Άλπεις. Πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Airbus A320. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 144 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος. Η Lufthansa και η Germanwings εγκατέστησαν την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες. Όλο το προσωπικό της Germanwings και της Lufthansa εκφράζει τη θλίψη του και οι σκέψεις τους και οι προσευχές τους στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος».

Δείτε το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους όπως το κατέγραψε το ραντάρ εδάφους

left.gr

Lefteria:

10393929_435599423271081_9141251415204864221_n

Αυτός είναι ο 28χρονος συγκυβερνήτης Andreas Lubitz που έριξε το αεροπλάνο στις Άλπεις