Στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η Γυάρος συνδέθηκε με εποχές πολιτικής καταπίεσης.
Το 1947 κατασκευάστηκε και η φυλακή της Γυάρου, η οποία με υπουργική απόφαση του 2001 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο. Το 1947 ξεκίνησαν οι πρώτες οικοδομικές εργασίες στο νησί που περιλάμβαναν εκβραχισμούς και διαμορφώσεις του εδάφους, διάνοιξη δρόμων, κτίσιμο ειδικών κτιρίων φυλακών, αποθηκών, κατοικιών φυλάκων, πυροβολείων, κ.α.
Σε πέντε όρμους του νησιού δημιουργήθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στον πρώτο όρμο το 1950 βρισκόταν 5.500 κρατούμενοι, στον δεύτερο 1.500, στον τρίτο 990, στον τέταρτο 2.000 και στον πέμπτο 300 κρατούμενοι. Εκτός από τους πολιτικούς κρατούμενους, πολιτικοί και θρησκευτικοί κρατούμενοι εξέτισαν ποινές εξορίας στη φυλακή της Γυάρου ως αντιρρησίες συνείδησης. Η χρήση του ως τόπου εξορίας και φυλάκισης έγινε κυρίως στα διαστήματα 1947-1952, 1955-1961 και 1967-1974.
Την περίοδο 1947-1952 πέρασαν από τη Γυάρο, έναν από τους χειρότερους τόπους εξορίας, συνολικά 14.500 πολίτες καταδικασμένοι από Έκτακτα Στρατοδικεία.
Οι κρατούμενοι αυτοί άρχισαν να κτίζουν με καταναγκαστική εργασία τα κτήρια των φυλακών. Η Γυάρος παρέμεινε τόπος περιορισμού των πολιτικών κρατουμένων μέχρι το 1961. Στη συνέχεια τα κτίρια παραδόθηκαν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για να τα χρησιμοποιήσει σαν αποθήκες. Τότε η περιοχή γύρω από το νησί χαρακτηρίστηκε απαγορευμένη.

Με την εγκαθίδρυση του στρατιωτικοφασιστικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου του 1967, η Γυάρος ξανα λειτούργησε για τον εκτοπισμό χιλιάδων αντιπάλων του καθεστώτος.
Οι τελευταίοι κρατούμενοι εγκατέλειψαν το νησί τον Ιούλιο του 1974, μετά την πολιτική αλλαγή. Την περίοδο 1947-1952 πέρασαν από τη Γυάρο, έναν από τους χειρότερους τόπους εξορίας, συνολικά 14.500 πολίτες καταδικασμένοι από Έκτακτα Στρατοδικεία. Οι κρατούμενοι αυτοί άρχισαν να κτίζουν με καταναγκαστική εργασία τα κτήρια των φυλακών.
Μαρτυρία:
Έχουν γραφτεί αρκετά.
Η επιλογή του χώρου (από τα πρώτα χρόνια «αξιοποίησής» του) γίνεται μετά από επισκέψεις σε πολλά νησιά, κυρίως ερημονήσια.
Την οργάνωση μιας τέτοιας φυλακής – εξορίας, έχει αναλάβει ένας Άγγλος ειδικός, που έμεινε στην ιστορία, ως «Κουλοχέρης» – έτσι τον ονόμασαν οι πολιτικοί κρατούμενοι, γιατί είχε το ένα χέρι του κομμένο. Αυτός αποφάνθηκε πως το νησί – φυλακή που χρειάζεται το καθεστώς είναι η Γιούρα, ως ο πιο πρόσφορος τόπος εξόντωσης των πολιτικών κρατουμένων. Εδώ μπορούσε το καθεστώς, σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης των κρατουμένων, να συνδυάσει όλες τις μακάβριες τεχνικές για την εξόντωση, ηθική και φυσική, των επικίνδυνων κομμουνιστών, των πολιτικών του αντιπάλων, «εν κρυπτώ και παραβύστω».
Έτσι, αποφασίστηκε να ιδρυθεί το στρατόπεδο, και αρχίζουν να στέλνουν, απ’ όλη την Ελλάδα, πολιτικούς κρατούμενους. Διατάσσονται όλες οι φυλακές του κράτους να στείλουν τους κρατούμενούς τους στη Γιούρα.
Αίτηση χάριτος αδύνατο να γίνει στη Γιούρα.

Μικρό απόσπασμα από την μαρτυρία μια γυναίκας εξόριστης στη Γυάρο.
Φωτογραφικό υλικό:




Lefteria:
Nησί εξορίας για 18.000 πολιτικούς κρατούμενους που συνελήφθησαν «προληπτικά» για την πολιτική τους δράση, αντιφρονούντες, αρνητές στράτευσης, Ιεχωβάδες και αιχμάλωτοι του εμφυλίου.
Στον τόπο εξορίας της Γυάρου
Από το Αρχείο Παληοτάκη
Η Γυάρος υπήρξε τόπος εξορίας από τα αρχαία χρόνια, καθώς όλοι αναγνώριζαν τις «ευεργετικές» ιδιότητες του άγριου και αφιλόξενου τοπίου, προκειμένου να καμφθούν οι ψυχολογικές και φυσικές άμυνες των εξόριστων, ανά τους αιώνες.
Ήταν κατά την αρχαιότητα κατοικημένο, αλλά οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν, για να αποφύγουν (κατά τον Πλίνιο) τις επιθέσεις τεραστίων ποντικών.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια, το νησί αναφέρεται ως τόπος εξορίας επωνύμων.
Εδώ, επί Νέρωνα, εξορίζεται ο στωικός φιλόσοφος Μουσώνιος Ρούφος. Θα ανακαλύψει μια κρήνη και θα επιβιώσει.
Η Δικτατορία των συνταγματαρχών την αξιοποίησε καταλλήλως, αναγνωρίζοντας αυτές τις «αποτελεσματικές» συνέπειες της «διαμονής» των αριστερών ? και όχι μόνο ? αγωνιστών στο νησί. Γυναίκες και άνδρες, πέρασαν άγριες ώρες, μήνες, χρόνια από τη ζωή τους στο ξερονήσι. Άλλοι βγήκαν υγιείς, άλλοι δεν τα κατάφεραν ?..
Πικρή ειρωνεία, άγνωστη σε πολύ κόσμο, ότι δεσμοφύλακες στη Γυάρο έγιναν άτομα από τη φρουρά της Βουλής. Δυσμενής μετάθεση και γι΄ αυτούς ήταν η διαβίωση, υπό άθλιες συνθήκες, στο εγκαταλελειμμένο νησί.
Όταν συνελήφθησαν, οι περισσότεροι από τους κατοπινούς εξόριστους, απόλαυσαν το προνόμιο να τους τσουβαλιάσουν στα πλοία και να τους αδειάσουν στη Γυάρο, μέσα σε κτίρια βρώμικα και έμειναν εκεί, σε συνθήκες απάνθρωπες, να προσπαθούν να επιβιώσουν και να κρατήσουν την ελπίδα.
Πιο σκληρή η ζωή για τις μανάδες που είχαν αφήσει τα παιδιά τους πίσω και σπάραζαν από νοσταλγία. Και εκείνα μεγάλωναν χωρίς το χάδι και τη φροντίδα τους. Υπήρξαν και δυο εξαιρέσεις:
Η Άννα Σολωμού, η γυναίκα του Νίκου Σολωμού, επέμενε και είχε κρατήσει το παιδάκι της για κάποιους μήνες, μέχρι που την πίεσαν και της πήραν το παιδί, που είχε γίνει η μασκότ του στρατοπέδου της Γυάρου.
Η δεύτερη εξαίρεση ήταν αυτή της Ηρώς Τσώκου.
Βρισκόταν στο αρματαγωγό «Στρυμόνας», με το οποίο μεταφέρονταν και ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Παληοτάκης. Ήταν περίπου στο μήνα της, όταν συνελήφθη και μεταφερόταν στην εξορία, μια γυναίκα αυτή ? και εγκυμονούσα – ανάμεσα σε τριακόσιους άντρες. Άντεξε τις ταλαιπωρίες του αρματαγωγού με την κοιλιά στο στόμα. Με το που έφτασε, οδηγήθηκε κατευθείαν στο υποτυπώδες νοσοκομείο της Γυάρου. Κάναμε διαβήματα για την άμεση αποφυλάκισή της.
Τελικά, τα καταφέραμε και βγήκε λίγο πριν γεννήσει.