Η χωματερή είναι το σπίτι τους

Το Anlong Pi είναι πλέον πολύ γνωστό. Οι δημοσιογράφοι έχουν γράψει γι’ αυτό.

sobum1

Οι φωτογράφοι το απαθανατίζουν. Οι τουρίστες το επισκέπτονται ως αξιοθέατο. Το Anlong Pi είναι μια κόλαση, τοξική, επικίνδυνη, που μυρίζει θάνατο, αλλά ταυτόχρονα είναι και σπίτι για εκατοντάδες ανθρώπους που δεν βρίσκουν μια αξιοπρεπή γωνιά σε αυτόν τον πλανήτη για να επιζήσουν.  

©Omar Havana 2010-2013

Η Καμπότζη είναι μία από τις φτωχές χώρες στον κόσμο και εύφορο έδαφος εκμετάλλευσης από τις πολυεθνικές, τόσο για τα πάμφθηνα εργατικά της χέρια όσο και για τη γη της. Το μέσο εισόδημα είναι λιγότερο από 32 δολάρια τον μήνα. H χωματερή του Anlong Pi είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της τρομακτικής δυστυχίας.

 ©Omar Havana 2010-2013

Έκτασης περίπου όσο 11 γήπεδα ποδοσφαίρου, απέχει 240 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ και 30 χιλιόμετρα από το θέρετρο Siem Reap με τους 140.000 κατοίκους του, που διαθέτει μεν διεθνές αεροδρόμιο, αλλά όχι χώρο υγιειονομικής ταφής των σκουπιδιών.

 ©Omar Havana 2010-2013

Όλο τον χρόνο τα οικιακά απορρίμματα συλλέγονται και πετιούνται στον λάκκο του Anlong Pi, πολύ κοντά στο διάσημο σύμπλεγμα ναών Angkor Wat, που βρίσκεται σε κάθε τουριστικό οδηγό για την Καμπότζη και δέχεται εκατομμύρια επισκέψεις κάθε χρόνο. Πολλοί από τους τουρίστες πλέον κάνουν μια στάση εκεί και για μερικά σεντς φωτογραφίζουν ως «σουβενίρ» και τη βρωμερή, ακραία δυστυχία των ανθρώπων των σκουπιδιών.

 ©Omar Havana 2010-2013

Τα παιδιά είναι πολύ χρήσιμοι εργάτες: είναι ελαφριά και δεν «βουλιάζουν» στους σωρούς των σκουπιδιών, που πολλές φορές πλέουν πάνω σε λίμνες νερού.

 ©Omar Havana 2010-2013

Μόλις φθάνουν τα φορτηγά για να αδειάσουν τα σκουπίδια αρχίζει και ο καθημερινός αγώνας για την επιβίωση των 300 οικογενειών που ζουν εκεί. 

 ©Omar Havana 2010-2013

Για να κερδίσουν το «αξιοπρεπές» μεροκάματο του ενός δολαρίου την ημέρα, θα πρέπει να μαζεύουν περίπου 4 κιλά ανακυκλώσιμων πλαστικών ή μετάλλων την ημέρα. Γυαλί, χαρτί και κυρίως χαλκός είναι τα πλέον πολύτιμα και πιο εύκολα διαθέσιμα στους εμπόρους ανακύκλωσης.

 ©Omar Havana 2010-2013

Τα παιδιά

Σομπούρν, ετών 11

 REUTERS/Athit Perawongmetha

Ποζάρει το κοριτσάκι για μια φωτογραφία, ενώ μαζεύει ό,τι βρει από τα σκουπίδια που μπορεί να χρησιμεύσει για φαγητό. Μαθήτρια της Β’ Δημοτικού, βοηθάει τους γονείς της μαζεύοντας το πρωί τα «χρήσιμα» σκουπίδια στη χωματερή που ζουν, πριν πάει το απόγευμα στο σχολείο. 

Τάι, ετών 15

Τελείωσε το δημοτικό και ζει από τα σκουπίδια κερδίζοντας, όπως λέει, πέντε ολόκληρα δολάρια τον μήνα.

Σέου, ετών 13

Ο Σέου κερδίζει 25 σεντς την ημέρα. Εδώ έχει καρφώσει έναν ανανά από τον σωρό των σκουπιδιών με το κοντάρι του….

 REUTERS/Athit Perawongmetha

…κι εδώ μαζεύει κουτιά από μπίρες.

Τσαν Θάι, ετών 15

 REUTERS/Athit Perawongmetha

Το κοριτσάκι εργάζεται «συνεχές» ατελείωτο ωράριο στη χωματερή, αφού τελείωσε το δημοτικό πριν από δύο χρόνια. Κερδίζει περίπου 2 δολάρια την ημέρα.

Σέιβεν, 14 ετών

 REUTERS/Athit Perawongmetha

Και η Σέιβεν τελείωσε το δημοτικό, δεν μπορούσε όμως να συνεχίσει στο γυμνάσιο λόγω της οικογενειακής φτώχειας. Κερδίζει 1,25 δολάρια την ημέρα μαζεύοντας όποιο χρήσιμο σκουπίδι βρίσκει στη χωματερή για να πάνε και τα τρία άλλα της αδέλφια στο σχολείο. 

Τσέντα, ετών 15

 REUTERS/Athit Perawongmetha

Η Τσέντα είναι κάτοικος χωματερής, αλλά είναι από τα τυχερά παιδιά της. Πηγαίνει ακόμα σχολείο, αν και συχνά υποχρεώνεται να χάνει μαθήματα.

Σαράι, ετών 23

 REUTERS/Athit Perawongmetha

Η Σαράι, με την ενός έτους κόρη της αγκαλιά στο «σπίτι» της στο Anlong Pi, όπου ζει εδώ και πέντε χρόνια, μετά τον γάμο της με έναν άνδρα που έμενε εκεί. Κερδίζει 2 δολάρια την ημέρα.  

efsyn.gr