Η Σφαγή του Σάρπβιλ

Πρίν 55 χρόνια , 70 άνθρωποι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Σάρπβιλ στη Νότια Αφρική επειδή διαμαρτυρήθηκαν κατά των νόμων του Απαρτχάιντ και για το αυτονόητο… κατά του ρατσισμού.

Σάρπβιλ

Σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα, στις 21 Μαρτίου 1960 περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στη ειρηνική διαμαρτυρία που πνίγηκε στο αίμα και σήμανε την αρχή τού τέλους για τον εδραιωμένο, σε κρατικό επίπεδο ρατσισμό.
Πηγές της αστυνομίας υποστήριξαν ότι οι αστυνομικοί πανικοβλήθηκαν βλέποντας το πλήθος, καθώς ήταν νέοι και άπειροι και ότι άνοιξαν πυρ αυθόρμητα.

Από την επόμενη μέρα και όλας της σφαγής, ένα κύμα διαμαρτυρίας εξαπλώθηκε στις πόλεις όλης της χώρας. Πορείες, διαμαρτυρίες, ταραχές και απεργίες ανάγκασαν τη Κυβέρνηση στις 30 Μαρτίου 1960, να κυρήξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να συλλάβει περισσότερα από 18.000 άτομα.
Η θύελλα αντιδράσεων όμως παγκοσμίως και καταδίκη από τα Ηνωμένα Έθνη, σήμαναν το τέλος για το καθεστώς του Άπαρτχαϊντ που χώριζε τους ανθρώπους σε κατώτερους και ανώτερους, μαύρους και λευκούς.

hronologio.gr