Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο

Η Κούβα διαθέτει ένα εκ των κορυφαίων εκπαιδευτικών συστημάτων στον κόσμο, αντάξιο με αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας, σύμφωνα με έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που κυκλοφόρησε πρόσφατα και εξετάζει τα δημόσια εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών και τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

5476351195_2f727b3628_b
Η κορυφαία εκπαίδευση στην Κούβα, είναι απόρροια του υψηλού ποσοστού του εθνικού προϋπολογισμού που διατίθεται στην παιδεία από το κράτος. Συγκεκριμένα, από το 1959 η Κούβα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που διαθέτει το 13% του ΑΕΠ της στην εκπαίδευση.

Από 
Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι “το σχολικό σύστημα της Κούβας παρουσιάζει αυξημένες ή τουλάχιστον κατάλληλες παραμέτρους, ισχυρό ακαδημαϊκό ταλέντο, υψηλούς μισθούς και υψηλή επαγγελματική αυτονομία με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, όπως αυτά της Φινλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Σαγκάης, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Καναδά.”

Δείτε ντοκιμαντέρ του “Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα” για την Κούβα του Ραούλ Κάστρο:

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Παγκόσμια Τράπεζα επαινεί την Κούβα.
Σε προηγούμενη έκθεσή της, η οργάνωση υπενθύμιζε την υπεροχή του κοινωνικού συστήματος του νησιού, αφού η Κούβα έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών της στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Ανάμεσα στα επιτεύγματά της, βρίσκεται επίσης η καθολική πρόσβαση  σε ασφαλές νερό και η εξάλειψη ασθενειών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες σε ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και έναν από τους μεγαλύτερους σε προσδόκιμο ζωής.
Το εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας, αντανακλά την πολιτική πρόθεση της ηγεσίας της να τοποθετήσει τους νέους στο επίκεντρο του κοινωνικού συνόλου και να δημιουρήσει ένα κράτος δικαίου. Το κράτος της Κούβας έχει αρκετά οικονομικά προβληματα, ειδικά με την οικονομική πολιορκία που δέχεται από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να στηρίξει τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση. Είναι αλήθεια πως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς θέτει τον άνθρωπο και την εξέλιξη του ως προτεραιότητα, σε αντίθεση με χωρες που αναλώνουν τους οικονομικούς τους πόρους πασχίζοντας να προστατέψουν τους τραπεζικούς μηχανισμούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Όπως έχει δηλώσει και ο εθνικός ήρωας της Κούβας José Martí, «Το να είσαι καλλιεργημένος, σημαίνει να είσαι ελεύθερος».

verge.gr