Τουρκία: Επεισόδια και συλλήψεις στην πλατεία Ταξίμ για την Πρωτομαγιά

Με κλομπ, δακρυγόνα, αντλίες νερού και συλλήψεις αντιμετωπίστηκαν από την τουρκική αστυνομία 1000 άτομα που ήθελαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ταξίμ, την οποία ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κηρύξει απαγορευμένη ζώνη για τους διαδηλωτές.

Λίγο μετά το μεσημέρι, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στην περιοχή, αψηφώντας την απαγόρευση.
Μικρές ομάδες διαδηλωτών απάντησαν εκτοξεύοντας εναντίον των αστυνομικών μπουκάλια, πέτρες και πυροτεχνήματα, ωστόσο οι περισσότεροι διαλύθηκαν στα σοκάκια της περιοχής.

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση της αστυνομίας είχαν αναφερθεί μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στους γύρω δρόμους. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αποκλείσει μεθοδικά κάθε πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ.

Σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, 134 άνθρωποι συνελήφθησαν από το πρωί στην πόλη.
Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν και φέτος τις διαδηλώσεις των συνδικαλιστικών σωματείων στην Ταξίμ, με το σκεπτικό ότι η πλατεία «δεν προσφέρεται» για τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς.

Τα συνδικάτα από την πλευρά τους διεκδικούν το δικαίωμά τους να πάνε στην πλατεία για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της 1ης Μαΐου 1977, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ στην Ταξίμ με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να σκοτωθούν 34 άνθρωποι.
Παρόμοια βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στην πλατεία αυτή και την περσινή Πρωτομαγιά.

avgi.gr

Lefteria:

Τουρκία σήμερα

dailymail

CD7nr0KW0AAGzgA

CD7PdPDWEAEORpn

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συλληφθεί 300 άτομα

CD7aJcEUMAA_2t8

evrensel