Τηλεφωνική Γραμμή Εκτάκτου Ανάγκης «Watch The Med Alarm Phone» ενάντια σε περιπτώσεις που αφήνουν τους ανθρώπους να πεθάνουν στη θάλασσα

Ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων που τίθεται σε ισχύ από τις 10 Οκτωβρίου με στόχο να σημαίνει συναγερμό όταν άνθρωποι κινδυνεύουν στη θάλασσα. 

Η Μεσόγειος θάλασσα το 2014 παραμένει ένας υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Μόλις τους πρώτους εννιά μήνες οι καταγεγραμμένοι νεκροί ανέρχονται σε 3.000. Τα τελευταία χρόνια πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουν πεθάνει τόσοι άνθρωποι ενώ τρέπονται σε φυγή.

Παρόλα αυτά, η υπεύθυνη επιτροπή της Ε.Ε. αποφάσισε στις 27 Αυγούστου 2014 να ανακαλέσει την Ιταλική επιχείρηση διάσωσης «Mare Nostrum» και σταδιακά να την αντικαταστήσει με την Ευρωπαϊκή υπηρεσία συνόρων – αποτροπής Frontex, γεγονός που προμηνύει την αύξηση των θανάτων στη Μεσόγειο.

Ένα διακρατικό δίκτυο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει όχι σε πρακτικές που θέτουν την ζωή των ανθρώπων σε κίνδυνο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 50 ακτιβιστές από την Τυνησία, το Παλέρμο, το Στρασβούργο, τη Βιέννη, το Βερολίνο και αλλού έχουν δοκιμαστικά ξεκινήσει μια υπηρεσία τηλεφωνικής γραμμής εκτάκτου ανάγκης για ανθρώπους που ταξιδεύουν δια θαλάσσης. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση και μπορεί να απαντήσει κλήσεις σε διαφορετικές γλώσσες. Οι περιοχές από όπου θα γίνονται οι κλήσεις είναι η κεντρική Μεσόγειος (Λιβύη), το Αιγαίο Πέλαγος και το πέρασμα μεταξύ Μαρόκου και Ισπανίας. Το Watch the Med Alarm Phone, όπως ονομάζεται αυτό το εγχείρημα δεν έχει δυνατότητες διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα έχει όμως τη δυνατότητα να εγείρει συναγερμό αν επιχειρήσεις διάσωσης δεν γίνουν όπως πρέπει.

«…το συγκεκριμένο εγχείρημα λειτουργεί πιλοτικά σε αυτήν την πρώτη φάση. Σε δεύτερη φάση και αφού αξιολογήσουμε τη λειτουργία του, θα μπορέσουμε να δούμε πως θα βελτιώσουμε τη μεσολάβησή μας στην αποτροπή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη θάλασσα.» μας είπε ο Karim S, Σύριος πρόσφυγας ο οποίος έπεσε θύμα παράνομης επαναπροώθησης (Pushback) στο Αιγαίο το 2013 και τώρα είναι ακτιβιστής και μέλος του δικτύου στο Αμβούργο. Η τηλεφωνική γραμμή θα τεθεί σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου όπου θα ανακοινωθεί και θα προωθηθεί μεταξύ μεταναστών και προσφύγων στις κύριες χώρες διέλευσης στην Βόρειο Αφρική και στην Τουρκία.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το θανατηφόρο συνοριακό καθεστώς πρέπει να σταματήσει» λέει η ακτιβίστρια Lisa B. Και σκιαγραφεί τον στόχο του εγχειρήματος λέγοντας «Όσο το συνοριακό καθεστώς όμως εξακολουθεί να είναι θανατηφόρο, πρέπει να ήμαστε σίγουροι ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης γίνονται με σωστό τρόπο κι όταν δεν γίνονται θα κάνουμε τα πάντα ώστε το περιστατικό να λάβει διαστάσεις άμεσα, ασκώντας έτσι πίεση προς τις αρχές».

Η Τηλεφωνική Γραμμή  Έκτακτης Ανάγκης υποστηρίζεται από οργανισμούς της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και το κάλεσμα του εγχειρήματος έχει υπογραφεί από διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Γάλλος φιλόσοφος Étienne Balibar και από τον νομπελίστα λογοτεχνίας ElfriedeJelinek, αλλά και από έναν επιζήσαντα του ναυαγίου της 11ης  Οκτωβρίου 2013. Το κάλεσμα έχουν υπογράψει επίσης οι οργανώσεις μεταναστών σε Μαρόκο, Τυνησία και Ελλάδα.

Το κάλεσμα για την Τηλεφωνική Γραμμή Εκτάκτου Ανάγκης «WatchTheMed Alarm Phone» μαζί με τις υπογραφές και σχετικές πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει σε επτά γλώσσες στον παρακάτω ιστότοπο:

Alarmphone
Υπογραφές γιά το κάλεσμα

Email: wtm-alarm-phone@antira.info

Κοινωνικό καφενείο