Για την τραγωδία στις σιδηροδρομικές γραμμές της ΠΓΔΜ

Μια μαρτυρία και μια προσωπική διαδρομή φωτίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκατοντάδες πρόσφυγες ρισκάρουν καθημερινά τις ζωές τους για μια θέση στην Ευρώπη.

Το βράδυ της 23ης Απριλίου, 14 πρόσφυγες – 13 Αφγανοί και ένας Σομαλός – έχασαν τη ζωή τους από διερχόμενο τρένο, στην προσπάθεια τους να διασχίσουν χαράδρα κοντά στην πόλη Βελεσσά της ΠΓΔ της Μακεδονίας.

Σχεδόν, αν όχι, όλοι οι νεκροί ζούσαν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα παρατύπως, ελλείψει νόμιμης και ασφαλούς οδού.  

Ο Mahdi Mohabi, 17 χρονών από το Αφγανιστάν, που έχασε μπροστά στα μάτια του τον αδερφό του, βρίσκεται σήμερα σε κέντρο φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στον Mohammad Mirzay, μέλος της αφγανικής κοινότητας, περιγράφει την προσπάθειά τους να διαφύγουν από τη χώρα, καθώς και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην πραγματικότητα, τα δυο αδέρφια, μαζί με ακόμη 7 συμπατριώτες τους, που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, είχαν αντιμετωπίσει και άλλες δυσκολίες στο δρόμο τους.

Στην πρώτη τους προσπάθεια να διασχίσουν την ΠΓΔ της Μακεδονίας, και ενώ είχαν περπατήσει μία μέρα από τα σύνορα, χτυπήθηκαν άγρια από ομάδα ένστολων, οι οποίοι τους έκλεψαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Καταλαβαίνοντας πως δεν επρόκειτο για αστυνομικούς και χωρίς τίποτα πια στην κατοχή τους, οι νεαροί αποφασίζουν τότε να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Λίγο πριν επιχειρήσουν, ωστόσο, να περάσουν τα σύνορα, βρίσκουν μία ομάδα 16 συμπατριωτών τους που επρόκειτο να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή προς το βορρά. Κλείνουν συμφωνία με τον δουλέμπορο που τους συνόδευε, και αποφασίζουν να αλλάξουν ξανά κατεύθυνση, νιώθοντας, προφανώς, πιο ασφαλείς σε μια ομάδα 25 ατόμων.

Περιγράφοντας τη σκηνή του δυστυχήματος, ο Mahdi μιλά για μια γέφυρα – αποκλειστικά για τραίνα, ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων – την οποία κλήθηκαν να διασχίσουν οι πρόσφυγες, μετά από δύο μέρες περπάτημα από τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει, καθώς διέσχιζαν τη γέφυρα, και λίγα μέτρα πριν περάσουν σε ασφαλές σημείο, οι 16 Αφγανοί ήρθαν αντιμέτωποι με ομάδα, άγνωστου αριθμού, Σομαλών. Εκεί, για λόγους που δεν γνωρίζει, μέλη των δύο ομάδων ενεπλάκησαν σε καβγά. Λόγω της κακής ορατότητας, οι πρόσφυγες δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα το τρένο που πλησίαζε, παρά μόνο από τον ήχο του, όταν πια αυτό απείχε μόλις κάποια μέτρα. Αφγανοί και Σομαλοί έτρεξαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, την ώρα που κάποιοι τρομαγμένοι πηδούσαν κάτω για να σωθούν. Δεκατέσσερις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Ο Mahdi διευκρινίζει ότι το τρένο δεν σταμάτησε παρά αρκετά μέτρα παρακάτω, μετά το επικίνδυνο πέρασμα, αλλά και πως κανείς δεν άνοιξε την πόρτα, ούτε παρείχε οποιουδήποτε είδους βοήθεια στα θύματα. Εξηγεί πως εκείνοι  περπάτησαν την επόμενη μέρα προς αναζήτηση αστυνομικού τμήματος, για να αναφέρουν το γεγονός.  Οι περισσότεροι συμπατριώτες του επαναπροωθήθηκαν τις επόμενες μέρες στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για έγκλειστους σε κέντρα της ΠΓΔΜ.

Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί οι οικογένειες μόνο 3 εκ των θυμάτων αφγανικής καταγωγής . Οι συγγενείς και των 3 νεκρών ζουν στο Ιράν και ψάχνουν τώρα τα απαραίτητα χρήματα για τη μεταφορά των σορών.

«Αν κάνω αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, δεν θα μπορέσω να κάνω την εγχείρηση, που χρειάζομαι»

Η τραγωδία της 23ης Απριλίου – που εν πολλοίς έμεινε στο σκοτάδι με ελάχιστες δημοσιεύσεις στον ελληνικό τύπο – κρύβει πίσω της δεκάδες προσωπικές ιστορίες, που μαρτυρούν τους τρομακτικούς κινδύνους, στους οποίους εκθέτει η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική χιλιάδες πρόσφυγες.

Μια από αυτές τις ιστορίες είναι και εκείνη του 15χρονού Μοrteza Hossaini, που έχασε τη ζωή του στη ΠΓΔΜ.

image-9d9cc3676b46578085470c889745079dc52c769f65d06528a20cce357cb8186d-V

 O Morteza Hossaini στο κέντρο κράτησης της Δράμας

Ο Morteza, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, παρά το γεγονός ότι ήταν ανήλικος, συνελήφθη στην Αθήνα και κρατήθηκε στην Αμυγδαλέζα. Εκεί, εμφάνισε ένα πρόβλημα υγείας, που απαιτούσε επέμβαση και ιατρική φροντίδα. Σε απάντηση του αιτήματός του για νοσηλεία, ο 15χρονος μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης της Δράμας, αφού πρώτα η αντίστοιχη δομή της Κορίνθου είχε αρνηθεί να αναλάβει τη φύλαξή του.

Ο Morteza έμεινε στη Δράμα για περίπου 3 μήνες, οπότε και αφέθηκε ελεύθερος με τη ρύθμιση της νέας κυβέρνησης. Φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα στο κέντρο της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε, αντί να καταθέσει αίτημα ασύλου, να προσπαθήσει να διαφύγει από τη χώρα. Πίστευε, δικαιολογημένα, πως δεν θα κατόρθωνε να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

image-f829662521a206358fc97019c50b966eef82aac9ce4930b5cb86e265fb12c45b-V

 Ο Morteza Hossaini, με συμπατριώτες του, στο κέντρο κράτησης της Δράμας

Σημ: Μέχρι τις 7 Μαΐου, ο  Mohammad Mirzay, μέλος της αφγανικής κοινότητας και της ΜΚΟ ACT UP, είχε συγκεντρώσει τα στοιχεία 6 εκ των 13 αφγανών προσφύγων, που έχασαν τη ζωή τους την 23η Απριλίου.

Πρόκειται για τους:

1:ALI REZA MOHEBI, 14 χρονών
2:NABI IBRAHIMI, 29 χρ.
3:HAMID MAHDAVI, 22 χρ.
4:MOHAMMAD HASSAN, 22 χρ.
5:ALI NAWROZI, 21 χρ.
6:MORTEZA HUSSAINI, 15 χρ.

Μ.Α.

@miapotaidia