Έξι τραυματίες από πυρκαγιά στα ΕΛ.ΠΕ Έξι τραυματίες από πυρκαγιά στα ΕΛ.ΠΕ

Έξι τραυματίες εργαζόμενους, από τους οποίους οι τρείς σοβαρά, άφησε πίσω της πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8:20 π.μ. στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛ.ΠΕ..

Σύμφωνα με την εταιρεία, το ατύχημα οφείλεται σε ανάφλεξη που σημειώθηκε στη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από ελληνική εργολαβική εταιρεία.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο της περιοχής και η κατάσταση τριών εξ αυτών κρίνεται πιο σοβαρή. Κατά τη διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. «το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας».

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ, αυτόπτες μάρτυρες λένε πως όταν σημειώθηκε η δυνατή έκρηξη, δεν δούλεψαν στην εντέλεια τα συστήματα ασφαλείας. Άνθρωποι που βρίσκονταν στο σημείο κατά τη διάρκεια της έκρηξης επιβεβαιώνουν πως ο συναγερμός δεν λειτούργησε και πως στο σημείο της έκρηξης επικράτησε πανικός. Σύμφωνα με τους ίδιους το συμβάν οφείλεται σε διαρροή υδρογόνου που σε συνδυασμό με την οξυγονοκόλληση που γινόταν σε εκείνο τον χώρο, προκάλεσε την φωτιά και αργότερα την έκρηξη.

Επίσης οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δουλεύουν με ελλειπή εκπαίδευση, χωρίς να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και με χαμηλούς μισθούς.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου Άγγελος Στράνης, μιλώντας νωρίτερα στον Ant1, ανέφερε ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και πως το περιστατικό θεωρείται λήξαν από πλευράς των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν. «Η σκέψη όλων είναι, πάνω από όλα, στους εργαζομένους που τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα πως το χρονοδιάγραμμα για τη συντήρηση των μονάδων είναι επαρκέστατο και τα μέτρα ασφαλείας είναι προτεραιότητα της επιχείρησης.

Πηγές των ΕΛΠΕ ανέφεραν ότι μεταξύ της εκδήλωσης φωτιάς και της έκρηξης, μεσολάβησε διάστημα περίπου δέκα λεπτών, γεγονός που απέτρεψε χειρότερη εξέλιξη.

Με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρ. Στεργιούλης διευκρίνισε ότι το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο ήταν κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης.

Οι εργαζόμενοι του διυλιστηρίου έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία και οι εργασίες συντήρησης έχουν σταματήσει.

Η επίσημη ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ.:

«Σήμερα, ώρα 08:20, υπήρξε περιστατικό ανάφλεξης σε μονάδα των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης από έμπειρη ελληνική εργολαβική εταιρεία. Διεκομίσθησαν σε νοσοκομεία της περιοχής έξι τραυματίες. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε άμεσα από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης του διυλιστηρίου, ενώ ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες».

presspublica.gr