Ιρένα Σέντλερ- Η γυναίκα που μεταμφιέστηκε σε υδραυλικό για να μεταφέρει στην εργαλειοθήκη της εκατοντάδες μωρά έξω από το γκέτο της Βαρσοβίας…

Η Ιρένα Σέντλερ ήταν κοινωνική λειτουργός από την Πολωνία. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Πολωνίας, ήταν επικεφαλής μιας μυστικής οργάνωσης για τη διάσωση παιδιών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ιρένα Σέντλερ 1910-2008…

Κατάφερε να προσληφθεί στο γκέτο της Βαρσοβίας ως υδραυλικός και να σώσει πάνω από 2.500 παιδιά εβραϊκής καταγωγής. Έβγαζε τα μωρά από το στρατόπεδο κρυμμένα στην εργαλειοθήκη της. Τα μεγαλύτερα παιδιά τα φυγάδευε κρυμμένα μέσα σε σάκους και στη συνέχεια τα εφοδίαζε με πλαστές ταυτότητες με τη βοήθεια της οργάνωσης Zegota….

Ο σκύλος φύλακας – άγγελος

Η Ιρένα είχε μαζί της πάντα τον σκύλο της που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει δυνατά όταν την πλησίαζαν στρατιώτες, ώστε να καλύπτει τυχόν κλάμα ή θόρυβο από τα παιδιά. Κρατούσε αρχεία με τα ονόματα των παιδιών και τους γονείς, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα οι οικογένειες θα ενώνονταν πάλι ελεύθεροι, μακριά από τα κολαστήρια γκέτο. Όμως η δράση της αποκαλύφθηκε και οι Ναζί για τιμωρία, της έσπασαν τα χέρια και τα πόδια.

Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Η Ιρένα τιμήθηκε για τη δράση της και της απονεμήθηκε από το κράτος του Ισραήλ ο τίτλος του Δικαίου των Εθνών. Το 2007  προτάθηκε για το Νόμπελ ειρήνης που κατέληξε στα χέρια του συνυποψήφιου της του Αλ Γκορ για την ενασχόληση του με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πέθανε στην ηλικία των 98 ετών.

Το 2009 κυκλοφόρησε η ταινία βασισμένη στη ζωή της, με τίτλο «The Courageous Heart of Irena Sendler». Πρωταγωνίστρια είναι η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Άννα Πάκουιν και σκηνοθέτης, ο Τζον Κεντ Χάρισον….

Μηχανή του χρόνου