Μήνυμα στήριξης από είκοσι κορυφαίους οικονομολόγους: “Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα”

«Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει στη χώρα αλληλεγγύη και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ευημερήσει εντός του ευρώ» τονίζουν στην έκκληση τους οι οικονομολόγοι, που τίθενται κατά του Grexit

pad_231_220_eif

Μία ευκαιρία για την Ελλάδα ζητούν 20 κορυφαίοι οικονομολόγοι – αναλυτές των Eiffel Group και Glienicke Group, διαμηνύοντας ότι «η ελληνική τραγωδία δεν πρέπει να συνεχιστεί»

Το κείμενο στήριξης έχει τίτλο «Δώστε μία ευκαιρία στην Ελλάδα» και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του το Ινστιτούτο Bruegel. Την έκκληση στην ελληνική ευκαιρία υπογράφουν οι: Agnes Benassy-Quere, Yves Bertoncini, Jean-Louis Bianco, Armin von Bogdandy, Henrik Enderlein, Christian Callies, Marcel Fratzscher, Clemens Fuest, Sylvie Goulard, Andre Loesekrug-Pietri, Franz Mayer, Rostane Mehdi, Daniela Schwarzer, Denis Simonneau, Maximilian Steinbeis, Constanze Stelzenmüller, Carole Ulmer, Shahin Valee, Jakob von Weizsäcker και Guntram Wolff.

«Η ελληνική τραγωδία δεν πρέπει να συνεχιστεί» είναι το μήνυμα των 20 οικονομολόγων που τονίζουν ότι συνιστά «συλλογική πολιτική αποτυχία» το γεγονός ότι κάποιοι στην Ευρώπη προτείνουν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ή ακόμα και την αποδοχή ενός Grexit, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή των Ελλήνων πολιτών.

«Ο χρόνος εξαντλείται για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να αποφασίσει άμεσα αν θα προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της χώρας. Εξακολουθεί να έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, την ξεκάθαρη εντολή του για ένα νέο ξεκίνημα στην χώρα, μακριά από τις παλιές ελίτ που την κατέστρεψαν.
Αντιμετωπίζει όμως και μία σοβαρή πρόκληση: το γεγονός ότι κέρδισε αυτήν την εντολή με υποσχέσεις που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να τηρήσει».

Στο κλείσιμο του κειμένου, οι οικονομολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει στη χώρα μας αλληλεγγύη και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ευημερήσει εντός του ευρώ.

«Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή στην ευρωζώνη θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη επιλογή για τους Έλληνες. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να επιλέξει το πεπρωμένο της.
Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει στην Ελλάδα αλληλεγγύη και τις προϋποθέσεις για να ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανεπιθύμητου και δαπανηρού Grexit».

7imeres.gr