ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ

Λίγα λόγια για την υπόθεση του Ν. Ρωμανού

Την άνοιξη του 2014 ο αναρχικός Ν. Ρωμανός δίνει πανελλήνιες μέσα από τη φυλακή με αποτέλεσμα να περάσει σε μια από τις σχολές του ΤΕΙ Αθηνών. Βάση των νόμων του ίδιου του κράτους, από το Σεπτέμβρη του 2014 ο Ν.Ρωμανός δικαιούται να αρχίσει να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή για να μπορεί να παρακολουθεί το πρόγραμμα της σχολής του.

Οι αιτήσεις που έχει κάνει όμως έχουν καταλήξει στα αζήτητα γεγονός που τον οδηγεί να διεκδικήσει το αίτημα του ξεκινώντας απεργία πείνας από 10/11/2014.

Με την έναρξη της απεργίας πείνας πυροδοτούνται μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης από άτομα και συλλογικότητες του α/α χώρου και μη. Τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία πραγματοποιούνται μαζικές πορείες διαμαρτυρίας, παρεμβάσεις, καταλήψεις δημοσίων κτηρίων καθώς και μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων.  Στις 03/12 ο Ν. Ρωμανός ξεκινά απεργία δίψας. Την ίδια μέρα ο υπ. Δικαιοσύνης παρουσίασε νέα τροπολογία που «αφορά όλους τους κρατούμενους φοιτητές» η οποία συγκεκριμένα προβλέπει:

1) Να χορηγείται δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων από κοντά με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) χωρίς τους νομικούς περιορισμούς, που ισχύουν μέχρι σήμερα, εφόσον έχουν οι κρατούμενοι πρώτα με επιτυχία παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων.
2) Να παρακολουθούν κοινώς στη συνέχεια με βραχιολάκι μετά από ένα εξάμηνο εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

Η τροπολογία γίνεται δεκτή και ο Ν. Ρωμανός τερματίζει την απεργία πείνας και δίψας.

Ο Ν. Ρωμανός παρακολούθησε με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων ακριβώς όπως προέβλεπε η τροπολογία. Βάση αυτού ο Ν. Ρωμανός έχει το δικαίωμα με την έναρξη του εαρινού εξαμήνου να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα της σχολής του στο ΤΕΙ Αθήνας με την προβλεπόμενη ηλεκτρονική επιτήρηση. Παρόλα αυτά το κράτος με τη πρόφαση της υλικοτεχνικής ανεπάρκειας του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης (βραχιολάκι) κωλυσιεργεί τις διαδικασίες μέχρι κ σήμερα με αποτέλεσμα ο Ν. Ρωμανός να μη μπορεί να παρακολουθήσει το τρέχον εξάμηνο με τελική έκβαση αυτού να το χάσει.
Την ευθύνη για την έμμεση στέρηση των δικαιωμάτων του Ν. Ρωμανού έχει η Διεύθυνση των Φυλακών η οποία είναι η αρμόδια για να αποφασίσει αν θα δοθεί το βραχιολάκι και πότε στον Ν. Ρωμανό. Επιπλέον μερίδιο της ευθύνης έχει το υπ. Δικαιοσύνης καθώς καθυστερεί και αυτό με τη σειρά του τη διαδικασία εφαρμογής της ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι).

Είναι φανερό πως η δικαστική εξουσία θέλει με κάθε τρόπο να στερήσει από το Ν. Ρωμανό τις ανάσες ελευθερίας τις οποίες αυτός και το κίνημα αλληλεγγύης με τόσο σθένος διεκδίκησαν. Αυτή η εχθρική στάση δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εκδίκηση που παίρνουν τα σκυλιά του κράτους και του κεφαλαίου έναντι όσων διάλεξαν να τους αντιπαρατεθούν. Όσο και αν ήλπιζαν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ότι τα κινήματα αλληλεγγύης ξεχνούν τις υποθέσεις για τις οποίες αγωνίστηκαν, μετά από φαινομενικές οπισθοχωρήσεις της εξουσίας, είναι γερασμένες. Τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας δε ξεχνούν τους αιχμάλωτους του κράτους αλλά συνεχίζουν να παλεύουν για την απελευθέρωση τους, αυτών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Τα κινήματα δεν είναι βραχύβιες μαζικοποιήσεις αλλά στοχεύουν μέσω κάθε αγώνα που δίνουν να δημιουργήσουν ρήγματα στο υπάρχον με σκοπό τη δημιουργία δομών και παρακαταθηκών ώστε να διευρυνθεί η επαναστατική προοπτική.

 Όσοι πιστεύουν ότι θα μείνουμε αμέτοχοι στις ύπουλες μεθοδεύσεις της καταστολής ας το ξανασκεφτούν!

ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ ΔΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΜΕΧΡΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Πρωτοβουλία μελών του Αυτοδιαχειριζόμενου Στεκιού ΤΕΙ Αθηνών

athens.indymedia.org