Καταγγελία για απόλυση εγκύου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) καταγγέλλει την εταιρεία CERAMETAL ότι απέλυσε εργαζόμενη, επειδή ήταν έγκυος.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν το γνώριζε και ότι θα προχωρήσει στην άμεση επαναπρόσληψή της. Η Κωνσταντίνα Κρεμμύδα εργαζόταν στην εταιρεία ως υπάλληλος γραφείου από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Το τελευταίο διάστημα είχε αδιαθεσίες και ζαλάδες εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Την Παρασκευή 29/5 έφυγε λίγο νωρίτερα από το γραφείο καθώς δεν αισθανόταν καλά. Την ίδια μέρα τής τηλεφώνησαν από την εταιρεία και τη ρώτησαν αν είναι έγκυος, γεγονός το οποίο δεν αρνήθηκε. Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, όταν πήγε στη δουλειά, την περίμενε το χαρτί της απόλυσης, το οποίο αρνήθηκε να υπογράψει.

Το χρονικό

Τα γεγονότα μάς περιγράφει ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΟΕΜ, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής, Νίκος Τουτουντζάκης, όπου και κατήγγειλε το περιστατικό η εργαζόμενη. «Την επομένη, εκπρόσωποι του συνδικάτου πήγαμε στην εταιρεία και συναντηθήκαμε με τη διεύθυνση. Αρνούνταν να ανακαλέσει την απόλυση, ενώ δεν δίστασε να καλέσει και την Αστυνομία. Φυσικά ακολούθησε καταγγελία της εργαζόμενης στην Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία θα συνεδριάσει στις 7 Ιουλίου», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Ν. Τουτουντζάκης.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου κάνει επίσης λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας, για συχνές απολύσεις και για «μπλοκάκηδες» στην εν λόγω εταιρεία. «Είναι ανήθικο μια τόσο κερδοφόρα επιχείρηση να εφαρμόζει τέτοιες πρακτικές». Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του συνδικάτου και αποφασίστηκε να γίνει άμεσα συνάντηση με την εργοδοσία, προκειμένου να πιέσουν για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, διαφορετικά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την εταιρεία και ζήτησε την άποψή της. Σε έγγραφη απάντηση που λάβαμε, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αγνοούσε πλήρως την εγκυμοσύνη της εργαζόμενης και αποδίδει την απόλυσή της στο γεγονός ότι «η εργαζόμενη δεν ανταποκρίθηκε με επιτυχία στα καθήκοντά της». Ωστόσο, δεσμεύεται να συμμορφωθεί με τις διατάξεις που προστατεύουν την έγκυο εργαζόμενη και να την επαναπροσλάβει. Στις κατηγορίες του συνδικάτου σχετικά με τα «μπλοκάκια» και τις αντεργατικές πρακτικές, απαντάει ότι αμείβει τους εργαζόμενους με ανώτερους μισθούς του βασικού, ότι πληρώνει στο ακέραιο τις υπερωρίες και ότι οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» είναι ελάχιστοι.

Να σημειώσουμε ότι -ακατανόητο γιατί…- ο/η συντάκτης/-τρια της απάντησης κάνει προληπτική λογοκρισία και βγάζει πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με το περιεχόμενο και το ύφος του κειμένου, χωρίς να διστάζει να απειλήσει ακόμη και με ένδικα μέσα: «Θέτοντας το παραπάνω υπόψη της έγκριτης εφημερίδας σας και έχοντας στη διάθεσή σας όλα τα έγγραφα που τα αποδεικνύουν, έχουμε την πεποίθηση ότι θα απόσχετε από τη δημοσίευση του ψευδούς και συκοφαντικού εις βάρος μας κειμένου, για το οποίο επιφυλασσόμαστε όλων των νόμιμων δικαιωμάτων μας».

Η έγγραφη απάντηση της CERAMETAL προς την «Εφ.Συν.», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται απόπειρα προληπτικής λογοκρισίας, χωρίς να διστάζει να απειλήσει ακόμη και με ένδικα μέσα: «Θέτοντας το παραπάνω υπόψη της έγκριτης εφημερίδας σας και έχοντας στη διάθεσή σας όλα τα έγγραφα που τα αποδεικνύουν, έχουμε την πεποίθηση ότι θα απόσχετε από τη δημοσίευση του ψευδούς και συκοφαντικού εις βάρος μας κειμένου [σ.σ. του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής], για το οποίο επιφυλασσόμαστε όλων των νόμιμων δικαιωμάτων μας»!

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών