Διάχυση ξενοφοβικού λόγου βλέπει η Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει σε ανακοίνωσή της

Η καλλιέργεια του ρατσιστικού κλίματος επιτείνεται όταν υπερτονίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και οι αποδοκιμασίες σε Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους | EUROKINISSI
Η καλλιέργεια του ρατσιστικού κλίματος επιτείνεται όταν υπερτονίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και οι αποδοκιμασίες σε Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους | EUROKINISSI

την έντονη ανησυχία της για την διάχυση στον δημόσιο χώρο ακραίου ξενοφοβικού λόγου αναφορικά με τους πρόσφυγες, λόγου που αποκρύπτει ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πρόσφυγες, φορείς δικαιωμάτων και αντίστοιχων υποχρεώσεων των κρατών.

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε σε εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές, καθώς και τηλεοπτικά μέσα την υπέρμετρη προβολή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά τα οποία δέχονται τα μεγάλα ρεύματα μεταναστευτικής ροής» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση.

Όπως εξηγεί, υπερτονίζονται «τα επεισόδια στα λιμάνια των νησιών, τα προβλήματα διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, αναφέρονται σε πλήγματα κατά του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας» και προβάλλονται δηλώσεις «αγανακτισμένων» πολιτών και συγκεντρώσεις όπου αποδοκιμάζουν πολιτικούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους τίτλους των μέσω ενημέρωσης που «περιλαμβάνουν τις λέξεις “χάος”, “κίνδυνος”, “εκτός ελέγχου”, “ένταση” κ.λπ.», και διαμορφώνουν «μια συγκαλυμμένη ξενοφοβική ρητορική κι ένα ρατσιστικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, ο ξενοφοβικός λόγος χαρακτηρίζει τις δηλώσεις δημοτικών αρχόντων καθώς και πολιτικών που τοποθετούν το μεταναστευτικό ψηλά στην προεκλογική ατζέντα» στοχεύοντας στη συντηρητική πελατεία.

Όπως επισημαίνει φράσεις όπως «απόβαση Τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά» από βουλευτή δημοκρατικού κόμματος συνυπάρχουν με τις δηλώσεις του Κασιδιάρη ότι πρέπει «να κλείσουν τα σύνορα για να μη γίνει η Ελλάδα Πακιστάν» και ζητά να μην αφήσουμε «το δηλητήριο αυτό να εισχωρήσει “λαθραία” στην κοινωνία μας».  

efsyn.gr