Ο χάρτης της διαφθοράς στο δημόσιο(Πίνακες)-Ποιοί υπάλληλοι θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία

Με στοχευμένες αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, σχεδιάζει η κυβέρνηση να επουλώσει τα τραύματα από τις έως τώρα αστοχίες που επέτρεψαν σε επίορκους υπαλλήλους να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

rsz_2279466-1024x1024

Οι αλλαγές θα προταθούν από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και θα αντιμετωπίζουν τις περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, πάντοτε όμως με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας, όπως έχει διευκρινίσει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.Με τη νέα ρύθμιση θα απομακρύνεται, χωρίς κωλυσιεργία, άμεσα, από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα υπάλληλος σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα το οποίο μπορεί να επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία ή έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα, το οποίο μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης. Η έμφαση δίνεται σε περιπτώσεις παραπομπής σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων.

Τα στοιχεία της διαφθοράς

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 460 πειθαρχικές υποθέσεις για 526 υπαλλήλους την ώρα που στο δημόσιο εργάζονται 600.000 υπάλληλοι. Οι 220 από τις περιπτώσεις αυτές αφορούν ιατρικό προσωπικό το οποίο παραπέμπεται σε πειθαρχικά συμβούλια για αυτοδίκαιη αργία ή δυνητική αργία, όμως οι 150 από αυτές σχετίζονται με μη σοβαρά παραπτώματα, οι 13 για «φακελάκι» και 22 για ποινικά θέματα (περιλαμβανομένων διενέξεων μεταξύ συζύγων, διαζυγίων κ.ά.).
 
Αν και οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, το πρόβλημα της διαφθροάς στο δημόσιο παραμένει οξύ, όπως παραδέχθηκε και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, στον οποίον κοινοποιήθηκαν προς επεξεργασία στοιχεία με τις υποθέσεις υπαλλήλων που διώκονται ποινικά ή έχουν παραπεμφθεί σε δίκη.
 
Στους πίνακες που ακολουθούν υπάρχουν οι υποθέσεις με τις ποινικές διώξεις, τα παραπεμπτικά βουλεύματα και τις καταδικαστικές αποφάσεις δημοσίων υπαλλήλων.  Οσες περιπτώσεις είναι σκιασμένες σημαίνει οτι με τη νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα είχαν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία.