Γυναίκες θύματα σωματεμπορίας στην «καρδιά» της Αθήνας

Με τη βία τις ανάγκαζαν να εκδίδονται – Υποχρέωσαν τη μία να προβεί σε άμβλωση

ginekes-thimata-somatemporias-stin-kardia-tis-athinas
Την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας σωματεμπορίας και μαστροπείας αλλοδαπών γυναικών πέτυχε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μετά από διερεύνηση καταγγελίας 28χρονης υπηκόου Μολδαβίας, αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της, τα οποία, από τον Δεκέμβριο του 2014, εντόπιζαν τα θύματά τους στη Μολδαβία και εκμεταλλευόμενοι τη δεινή τους οικονομική κατάσταση και με την υπόσχεση ότι θα τις φέρουν στη χώρα μας, για να εργασθούν νόμιμα με μεγάλες οικονομικές απολαβές, αποσπούσαν τη συναίνεσή τους και τις μετέφεραν στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, με τη χρήση σωματικής βίας και απειλών, κατά των ιδίων και των οικογενειών τους, καθώς και με το πρόσχημα ύπαρξης χρέους προς τους ίδιους, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται για λογαριασμό τους και υπό την επιτήρηση τους, σε οίκους ανοχής, παρακρατώντας το σύνολο των εισπράξεών τους.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της πρακτικής που ακολουθούσαν, προκειμένου να επιβάλουν το φόβο στις γυναίκες-θύματα, ήταν ότι τους ασκούσαν έντονη σωματική βία όταν δεν επιθυμούσαν να εργασθούν στους οίκους ανοχής ή όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον έλεγχό τους. Σε μία μάλιστα περίπτωση εξανάγκασαν μία εκ των γυναικών να προβεί, παρά τη θέλησή της, σε άμβλωση, όταν πληροφορήθηκε ότι ήταν έγκυος.
Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίστηκαν τρία διαμερίσματα στα οποία κρατούνταν γυναίκες-θύματα σωματεμπορίας (υπήκοοι Μολδαβίας) και συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, υπήκοοι Μολδαβίας και Αλβανίας, ηλικίας 26 και 41 ετών αντίστοιχα, μέλη της εγκληματικής ομάδας. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμα τρεις συνεργοί τους υπήκοοι Μολδαβίας, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ στα θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.