Να μην μας τρομάζουν τα ρομπότ αλλά ο καπιταλισμός, λέει ο Stephen Hawking

Σε νέα πρόβλεψη προχώρησε ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, η οποία δεν περιλαμβάνει τον αποικισμό της Γης από εξωγήινους αλλά την ανθρώπινη απληστία.

Διαδήλωση εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο Στίβεν Χόκινγκ ―με τις πατερίτσες, η ασθένειά του είχε μόλις εμφανιστεί― μαζί με τον Ταρίκ Αλί και τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ.
Διαδήλωση εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Ο Στίβεν Χόκινγκ ―με τις πατερίτσες, η ασθένειά του είχε μόλις εμφανιστεί― μαζί με τον Ταρίκ Αλί και τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Ο επιστήμονας σχολίασε την τάση αυτοματοποίησης – μηχανοποίησης της παραγωγής, σε διαδικτυακή «Ask Me» συνέντευξη στο ιστότοπο Reddit.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σε μερικές δεκαετίες τα ρομπότ μπορεί να είναι και φθηνότερα και πιο αποδοτικά στην εργασία από ό,τι είναι οι άνθρωποι, κάτι το οποίο θα οδηγήσει την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην ανεργία. 

Φωτο: ©Reuters

Ποιός θα διαχειρισθεί και θα αποφασίσει για τη διανομή του παραγόμενου πλούτου;

Ο Στίβεν Χόκινγκ πιστεύει ότι ένα τέτοιο μελλοντικό σενάριο δεν θα οδηγήσει στην ευημερία των πολιτών, αλλά σε οικονομική ανισότητα, η οποία όπως δήλωσε, τον ανησυχεί περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι ποιος θα καρπώνεται τον παραγόμενο πλούτο. Όπως σημείωσε η τάση είναι υπέρ του σεναρίου ο ιδιοκτήτης της μηχανής να καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται. Η παραγόμενη νέα υπεραξία θα οδηγεί σε πλούτο που ανήκει θεωρητικά σε όλους τους πολίτες

«Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πως όλα αυτά θα μοιράζονται στους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να ζούμε ευτυχισμένοι εάν ο πλούτος που παράγει η μηχανή μοιράζεται σε όλους, ή θα μπορούσαμε να καταλήξουμε φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες της μηχανής συγχωνεύσουν τα κέρδη τους ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου. Μέχρι στιγμής, η τάση είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής, με την τεχνολογία να αυξάνει την ανισότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά

rproject.gr