Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Ο Οκτώβρης πού συγκλόνισε τόν κόσμο και άνοιξε το δρόμο

Ενενήντα-εννέα χρόνια πέρασαν από τον Οκτώβρη του 1917, από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση που απελευθέρωσε την εργατική τάξη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Για πρώτη φορά οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου, δηλαδή οι εργάτες,πήραν στα χέρια τους την εξουσία, κοινωνικοποίησαν (τα έκαναν ιδιοκτησία της κοινωνίας) τα μέσα παραγωγής και τα έβαλαν στην υπηρεσία των αναγκών του λαού.

Συνθήκες εκδήλωσης της Επανάστασης

Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου αιώνα ο καπιταλισμός αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στη Ρωσία. Παρατηρείται σημαντική συγκέντρωση εργατών στις μεγαλουπόλεις και στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα. Οι εργαζόμενοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Mε το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πόλεμου, η Τσαρική εξουσία οδηγεί τη Ρωσία στον πόλεμο συνεπαρμένη από την εθνικιστική έξαρση. Τα δεινά που φέρνει ο πόλεμος μαζί με τις ήδη άθλιες συνθήκες διαβίωσης, φουντώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Υπό το βάρος των εξελίξεων η Τσαρική εξουσία πέφτει και δημιουργεί προσωρινή κυβέρνηση. (Επανάσταση του Φλεβάρη 1917)

Στην πρωτοπορία της επανάστασης ήταν οι προλετάριοι και οι φτωχοί αγρότες. Αποτέλεσμα της επανάστασης ήταν και ηεμφάνιση των Σοβιέτ. Τα Σοβιέτ ήταν συμβούλια με τοπικό χαρακτήρα στα οποία εκλέγονταν εργάτες, αγρότες και στρατιώτες αντιπρόσωποι του λαού.

Μετά την επανάσταση του Φλεβάρη του 1917 και με την επιστροφή του Λένιν από την εξορία ενισχύεται ο επαναστατικός – ριζοσπαστικός προσανατολισμός του κόμματος των Μπολσεβίκων και τίθεται ως στόχος η κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη. Η ταξική πάλη οξύνεται στο έπακρο, γίνονται μαζικές διαδηλώσεις υπό το σύνθημα  «ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ».

Η Επαναστατική διαδικασία κορυφώνεται..

Στις 4 Απριλίου, σε συγκέντρωση στην Αγία Πετρούπολη, ο Λένιν αναπτύσσει τις απόψεις του σχετικά με την μετέπειτα εξέλιξη της επανάστασης, ενώ οι θέσεις του έμειναν στην Ιστορία σαν «Θέσεις του Απρίλη». Οι θέσεις αυτές υιοθετήθηκαν και από το Κόμμα ως εγχειρίδιο για την ειρηνική μετεξέλιξη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Ο Λένιν, για την  επίτευξη του στόχου αυτού έθεσε δύο βασικούς άξονες, την πάλη για να δοθεί η εξουσία στα Σοβιέτ και την πάλη για κατάκτηση της πλειοψηφίας αυτών, από τους Μπολσεβίκους.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το καλοκαίρι του 1917 η επαναστατική κρίση φτάνει στην κορύφωση της. Οι στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν και εγκαταλείπουν μαζικά το μέτωπο, οι αγροτικές εξεγέρσεις πολλαπλασιάζονται, και οι Μπολσεβίκοι αποκτούν την πλειοψηφία στα Σοβιέτ. Το Κόμμα του Λένιν κατάφερε να τυγχάνει υποστήριξης από μια πολύ μεγάλη μερίδα των εργατών, αγροτών, νέων και γενικότερα είχε μια σημαντική θέση ανάμεσα στο λαό.

Μια μέρα πριν την επανάσταση (24/10 παλαιό ημερολόγιο) οι Μπολσεβίκοι καταλαμβάνουν στρατηγικά σημεία όπως το Κεντρικό Ταχυδρομείο, την Ηλεκτρική Εταιρεία κ.ά. Το επόμενο πρωί η Πετρούπολη περνά στα χέρια των εξεγερμένων μαζών. Η Κόκκινη Φρουρά συναντά ελάχιστη αντίσταση και ο Λένιν, με κίνδυνο να συλληφθεί μεταβαίνει στο Ινστιτούτο Σμόλνι. Τις ίδιες μέρες πραγματοποιείται το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ. Στο Συνέδριο των Σοβιέτ ο Λένιν, διακηρύσσει «Η εργατο – αγροτική επανάσταση για την οποία μιλούσαν συνεχώς οι Μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε!»

Οι Μπολσεβίκοι διατηρούν τη μεγάλη πλειοψηφία με 390 αντιπροσώπους. Όλη η εξουσία περνά στα Σοβιέτ μετά από την ψήφιση διαγγέλματος από τους εργάτες, τους στρατιώτες και τους αγρότες ενώ παράλληλα ψηφίζονται, το «Διάταγμα για την Ειρήνη» για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το «Διάταγμα για τη γη»που εθνικοποιεί τη γη των μεγαλογαιοκτημόνων και την παραχωρεί στους αγρότες.

Επιτεύγματα του Σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση

Σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης, που η ανεργία να κτυπάει κόκκινο ανά το παγκόσμιο, το κράτος πρόνοιας να ξηλώνεται και ο ιμπεριαλισμός απελαύνει  στον καιρό της εκμετάλλευσης βασικών κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία, η παιδεία και ο πολιτισμός το παράδειγμα της Σοβιετικής Ένωσης παραμένει επίκαιρο. Ο Σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα στη Σοβιετική Ένωση άφησε πίσω παραδείγματα των επιτευγμάτων στα οποία μπορεί να οδηγηθεί η ανθρωπότητα όταν απελευθερωθεί από τη «μισθωτή σκλαβιά»:

  • Άνοιξε ο δρόμος για την κάλυψη των αναγκών του λαού και την παραπέρα καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου.
  • Δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Παιδεία για όλους.
  • Παροχή κατοικίας σε όλους.
  • Πλήρης πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία.
  • Ανύψωση του ρόλου της γυναίκας

Φάρος έμπνευσης για τους λαούς

Στη σημερινή εποχή της ανελέητης ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, η Οκτωβριανή Επανάσταση παραμένει αστείρευτη πηγή διδαγμάτων, φάρος έμπνευσης για τους λαούς, καθοδηγητής της εργατικής τάξης για τη νέα έφοδο στον ουρανό. Η επανάσταση επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΚΚ, της συνειδητής, οργανωμένης πρωτοπορίας της εργατικής τάξης για την εκπλήρωση της ιστορικής της αποστολής. Η επανάσταση άνοιξε το δρόμο για το πέρασμα της ανθρωπότητας «από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας». Άφθαστα παραμένουν τα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Μέχρι σήμερα, οι αντιφάσεις και οι κρίσεις στον κύκλο του Καπιταλισμού, καθιστούν το Σοσιαλισμό επίκαιρο όσο ποτέ. Όσο και αν προσπαθεί, η κυρίαρχη τάξη είτε να ποινικοποιήσει τον κομμουνισμό είτε να τον εξισώσει με τον ναζισμό, δε θα τα καταφέρει. Θα μας βρίσκει απέναντι της πιο μαζικά, πιο δυναμικά. Αντλούμε δύναμη από την ιστορία του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και παραμένουμε πιστοί σε μια ανώτερη κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση, την σοσιαλιστική κοινωνία.

edon.org.cy

Advertisements