«Στρατός του Όντιν»: Η ακροδεξιά οργάνωση που «περιπολεί» τους δρόμους της Φινλανδίας

Εικόνες από τις νυχτερινές «περιπολίες» του «Στρατού του Όντιν» έφερε στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η οποία ταξίδεψε μέχρι την Φινλανδία για να έρθει σε επικοινωνία με την ρατσιστική οργάνωση.

1

Ο Όντιν είναι ο ανώτατος θεός της Σκανδιναβικής και Τευτονικής θρησκείας και μυθολογίας. Το όνομα του σημαίνει «οργή» και συμβολίζει τον πόλεμο, τη νικηφορία, αλλά και τη σοφία. Αυτή η θεότητα ενέπνευσε το όνομα μιας ρατσιστικής οργάνωσης στη Φινλανδία, η οποία φέρεται να έχει παρακλάδια σε όλη την Ευρώπη.

Τα μέλη της, τα οποία αυτοαποκαλούνται «στρατιώτες της Όντιν», φορούν μαύρα ρούχα και «περιπολούν» μαζί με σκυλιά ράτσας μαστίφ τους δρόμους των πόλεων για να προστατεύσουν, όπως λένε,«τις γυναίκες από τους μετανάστες». Σύμφωνα με την Daily Mail, πρόκειται για μια άκρως ρατσιστική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τον νεοναζί πρώην κατάδικο, Mika Ranta.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εμπλακεί σε βίαια επεισόδια, τη στιγμή που οι ξενοφοβικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί δραματικά σε όλη την Ευρώπη μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών από μετανάστες στην Κολωνία. Σύμφωνα όμως με τις αρχές, είναι ζήτημα χρόνου το πότε τα μέλη του «Στρατού του Όντιν» θα προκαλέσουν προβλήματα.

Στην Joensuu, μια μικρή πόλη με παρελθόν σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών, η πλειοψηφία των κατοίκων θεωρεί τις περιπολίες ύποπτες και η συγκεκριμένη οργάνωση είναι ανεπιθύμητη. Όταν η Daily Mail επισκέφτηκε την πόλη, μια νεαρή φοιτήτρια προειδοποίησε τους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του «Στρατού του Όντιν» είναι εγκληματίες.

«Είναι εγκληματίες και λένε ότι κάνουν την δουλειά της αστυνομίας. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι νεοναζί», είπε η νεαρή.

Πράγματι, στα «γραφεία» της οργάνωσης, ένα παλιό μπαρ στο Kemi της δυτικής Φινλανδίας, είναι ορατές οι επιδράσεις των Ναζί στην ιδεολογία των μελών της. Στιλέτα με σβάστιγκες, καπέλα των SS και μπλουζάκια με το πρόσωπο του Χίτλερ στολίζουν τους τοίχους και τις επιφάνειες του γραφείου. Οι ίδιοι όμως συνεχίζουν να ισχυρίζονται πως είναι απλούστατα Φινλανδοί πατριώτες.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με το χρώμα του δέρματος ή τις διαφορετικές κουλτούρες. Δεν είναι ζήτημα ρατσισμού. Προσπαθούμε να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς. Δεν είμαστε Ναζί. Είμαστε απλώς πατριώτες σε αυτή την υπέροχη χώρα, τη Φινλανδία», δήλωσε ένα μέλος ονόματι Randa. Στο βάθος του μπαρ, πάνω σε ένα ράφι, βρισκόταν μια νεκροκεφαλή με το καπέλο των SS.

huffingtonpost.gr