Φωτογραφίες βασανισθέντων Ιρακινών δίνει στή δημοσιότητα το Αμερικανικό πεντάγωνο

Οταν το Αμερικάνικο πεντάγωνο υποχρεώνεται να δημοσιοποιήσει τίς λιγώτερο φρικιαστικές φωτογραφίες βασανισθέντων στό Ιράκ αντιλαμβάνεται κανείς πώς αυτές που απεικονίζουν την καφρίλα τους ίσως να μην δούν ποτέ το φώς της δημοσιότητας

d8bebcb3f034860e510f6a70670096c9-805x450

Lefteria

Στη δημοσιότητα υποχρεώθηκε να δώσει το αμερικανικό Πεντάγωνο δεκάδες φωτογραφίες από τα βασανιστήρια κρατουμένων από Αμερικανούς στατιωτικούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Οι φωτογραφίες χρονολογούνται από το 2003-2006 και εμφανίζουν ανθρώπους με μελανιές, σημάδια και γρατζουνιές στο σώμα τους. Ορισμένες προέρχονται από τη φυλακή Αμπού Γράιμπ του Ιράκ.

Πρόκειται για 198 φωτογραφίες οι οποίες ήρθαν στο φως μετά από αγώνα 12 χρόνων της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα ACLU. Η ΜΚΟ παρά τη δημοσίευση των φωτογραφιών δεν είναι ευχαριστημένη καθώς θεωρεί  ότι τα ντοκουμέντα αυτά είναι λίγα και «σχετικά ήπια».


Οι φωτογραφίες, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο, προέρχονται έρευνες σχετικές με 56 καταγγελίες για παράτυπη συμπεριφορά από μέρους μελών των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Στις 14 από τις υποθέσεις οι κατηγορίες στοιχειοθετήθηκαν και σε μία περίπτωση, οδήγησαν στην επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Πάντως η ACLU θεωρεί ότι η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη δεν καταδίκασε παρά μόνο μερικούς αποδιοπομπαίους τράγους σε αυτή την υπόθεση.

«Αυτές οι επιλεγμένες εικόνες υπάρχει κίνδυνος να παραπλανήσουν το κοινό για την πραγματική έκταση» των ωμοτήτων, επισήμανε ο κ. Τζαμίλ Τζαφέρ, μέλος της ACLU. Ο ίδιος σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα και οι υπόλοιπες 1.800 φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι φωτογραφίες «απεικονίζουν μόνο ένα μικρό μέρος» των «βασανιστηρίων που διαπράχθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση», σχολίασε από την δική της πλευρά η κυρία  Νόριν Σα της Διεθνούς Αμνηστίας. Τα βασανιστήρια «δεν ήταν απλά κάτι που έκαναν μερικά μαύρα πρόβατα, ήταν συστημικά, είχαν διαταχθεί από τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης», πρόσθεσε η ίδια.

Στη σκιά του Άμπου Γκράιμπ

Υπενθυμίζεται ότι για την περίπτωση του Άμπου Γκράιμπ είχαν καταδικαστεί μόλις έντεκα Αμερικανοί στρατιώτες. Ανάμεσά τους και η Λίντι Ίνγκλαντ που έγινε παγκοσμίως διάσημη εξαιτίας των των φωτογραφιών που την απαθανάτιζαν μπροστά σε κρατούμενους δεμένους με αλυσίδες, τρομοκρατημένους από σκυλιά, στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλον. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποτάχθηκε.

195293g-iraq1

 

 

 

hitandrun.gr

Lefteria:

Γιά την ιστορία 

Αποζημίωση για βασανιστήρια σε φυλακισμένους του Αμπού Γκράιμπ
Αποζημιώσεις 5,28 εκατ. δολαρίων σε 72 κρατουμένους
Έζησαν τη φρίκη και τον εξευτελισμό στο κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της εισβολής του 2003.

Φωτογραφίες αμερικανών στρατιωτών που κακομεταχειρίζονται και ταπεινώνουν τους κρατούμενους δημοσιεύτηκαν στο Ίντερνετ το 2004 προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.