Η Τουρκία βομβάρδισε το Χαλέπι

Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε σήμερα, Σάββατο, τομείς που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στην επαρχία του Χαλεπιού, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Mideast Syria Russia

Σύμφωνα με τον διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τομείς που ανακατέλαβαν πρόσφατα από τους αντάρτες οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην επαρχία του Χαλεπιού, κυρίως στον τομέα Μίνιγκ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους των Κούρδων της Συρίας στα βόρεια της χώρας και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.

«Θα ανταποδίδουμε κάθε βήμα» των YPG, είπε στους δημοσιογράφους. «Οι YPG θα αποσυρθούν αμέσως από την Αζάζ και τη γύρω περιοχή και δεν θα την πλησιάσουν ξανά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν επίσης ότι προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD, η Τουρκία το χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το PKK) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος.

«Συμφώνως με τους κανόνες εμπλοκής», οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν στόχους του PYD κοντά στην πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, είπε μια στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο. Ο τουρκικός στρατός ανταπέδωσε επίσης σε πυρά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή του Χατάι, στη νότια Τουρκία.

rojava

Η συριακή πόλη Αζάζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού και βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η υπομονή της Τουρκίας μπορεί να εξαντληθεί όσον αφορά την κρίση στη Συρία και θα μπορούσε να αναγκαστεί να αναλάβει δράση.

Tην ίδια στιγμή, την Παρασκευή, στο Μόναχο, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλα έθνησυμφώνησαν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

huffingtonpost.gr