«Ανεπιθύμητα» τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο Χαλκειός

Αναστάτωση δημιουργεί στο χωριό Χαλκειός της Χίου η ενοικίαση ενός κτιρίου από τη ΜΚΟ «Μετάδραση», που εδώ και καιρό έχει αναλάβει την προστασία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, και η πρόθεσή της να το μετατρέψει σε ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας ανηλίκων.
prosfygopoulo_6
Η «Κιβωτός» μόνο κατά παρέκκλιση φιλοξενεί παιδιά κάτω των έξι ετών | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Το χωριό, που δέχτηκε χωρίς καμία διαφωνία την κατασκευή hotspot στις παρυφές του, τώρα χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητα» τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, με τους κατοίκους να ψάχνουν τρόπο να μπλοκάρουν τις εξελίξεις.

Η μετακόμιση στη ΒΙΑΛ προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας ενός ξενώνα παιδιών κοντά στο hotspot, αφού κρίθηκε ότι έτσι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα οι ανάγκες, ενώ θα αποφεύγονταν και οι πολλές μετακινήσεις, που τώρα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι άνθρωποι της «Μετάδρασης» προς τις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Αίπος, απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, και εκεί υπάρχει πρόβλημα, μια και η «Κιβωτός» μόνο κατά παρέκκλιση φιλοξενεί παιδιά κάτω των έξι ετών, αφού οι δυνατότητές της δεν το επιτρέπουν.

«Οι χωριανοί αντιδρούν, μιας και η συμφωνία μας για την αποδοχή της ΒΙΑΛ ήταν ότι πρόσφυγες μέσα στο χωριό δεν θα κυκλοφορούν», δήλωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κώστας Φουτράκης.

Οπως λέει, ήδη το κλίμα είναι τεταμένο και οι αντιδράσεις έντονες.

«Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη δημιουργία του σε καμία περίπτωση», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «δεχτήκαμε τη δημιουργία της ΒΙΑΛ χωρίς αντιδράσεις, αφού κάπου πρέπει να πάνε και αυτοί οι άνθρωποι. Πήραμε όμως όλες τις διαβεβαιώσεις για τη φύλαξη και τη μετακίνηση των ανθρώπων με ταξί και λεωφορεία και από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι κανείς δεν θα μπαίνει στο χωριό» υπογράμμισε, εξηγώντας ότι η παρουσία ανηλίκων θα φέρει και ενηλίκους.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζώας, με καταγωγή από εκεί και βασικός υπερασπιστής της ΒΙΑΛ, θέτουν και θέμα ακαταλληλότητας του κτιρίου που επιλέχθηκε, με τον δεύτερο να ξεκαθαρίζει ότι θα κινήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός:

«Το κτίριο δεν διαθέτει αυλή και είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Προσωπικά θα προχωρήσω σε καταγγελία», τόνισε, με τον πρόεδρο να συμπληρώνει ότι η έλλειψη αυλής θα οδηγήσει τα μικρά προσφυγόπουλα στον δρόμο με κίνδυνο να υπάρξει κάποιο ατύχημα.

Ο ίδιος, πάντως, αντιλαμβανόμενος τον προβληματισμό ως προς τον χαρακτήρα των αντιδράσεων, που άνετα θα χαρακτήριζε κάποιος ρατσιστικές, ανέφερε και το εξής:«Θεωρώ βιαστική την κίνηση αυτή. Θα ήταν καλύτερα να περάσει ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών, ώστε ο κόσμος να συνηθίσει την παρουσία του Κέντρου, να δούμε αν και πόσα προβλήματα θα δημιουργηθούν και μετά θα ήταν πιο εύκολο να το δεχτούμε».