Ποιοί είναι οι Κούρδικοι υπολογισμοί στην Rojava;

201603112004_halil1
Eldar Halil

Το παρακάτω είναι μια μετάφραση ενός άρθρου που γράφτηκε από τον Fehim Taştekin για το Radikal.

Στο άρθρο ο Taştekin πέρνει συνεντεύξεις απο τον Eldar Halill, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΤΕV-DEM, και τον Zuhat Kobani, τον εκπρόσωπο του PYD στην Ευρώπη, και αντανακλά τους τρέχοντες υπολογισμούς του PYD στην Rojava υπό το φως της πολύπλοκης γεωπολιτικής που εκτυλίσσεται στην περιοχή.

Παρά την αποδοχή προειδοποιήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα πυρά πυροβολικού από την Τουρκία, οι Κούρδοι σιωπηλά θέτουν τα θεμέλια για την δημοκρατική αυτονομία μεταξύ Marea και Azaz.Καθ ‘όλη την ιστορία της Συρίας οι Κούρδοι έχουν μετακινηθεί εμπρός και πίσω στη γκρίζα ζώνη ανάμεσα στην ελευθερία την μια μέρα και την καταπίεση την επόμενη. Από το 1957 οι Κούρδοι έχουν περάσει μέσα από μία υπό πολιτική, σύμφωνα με την οποία ανέλαβαν  κομματική πολιτική κατά τη διάρκεια της περιόδου, όταν είχαν τεθεί εκτός νόμου, και που ακόμη και όταν ήταν νόμιμοι θεωρήθηκε ως παράνομη, όταν ξεπερνούσε ορισμένες κόκκινες γραμμές. Αυτό επίσης εμβάθυνε  την εμπειρία τους στην σύγκρουση. Τους δίδαξε πώς να θέτουν τη δική τους περίπτωση σε μια διεθνή πλατφόρμα.

Ο καθένας έχει ένα σχέδιο να παίξει στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων

Στο άρθρο μου χθες ασχολήθηκα σχετικά με το πώς το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο είχε δώσει ορισμένες προειδοποιήσεις στην YPG, για το πώς αυτό ήταν μέρος μιας προσπάθειας να κατευνάσουν την οργή της Τουρκίας και να κρατήσουν τους Κούρδους μακριά από την προέγκηση τους προς τους Ρώσους, ενώ επίσης θέλουν να προλάβουν την καταστροφή των λεγόμενων «μέτριοπαθών» Αμερικάνικων προσεγκίσεων, αλλά κατέστησα σαφές ότι οι Αμερικανοί δεν θα είναι σε θέση να ρίξουν κατά μέρος τους Κούρδους, αν θέλουν να παραμείνουν στο παιχνίδι.
Εν ολίγοις οι ΗΠΑ έλεγαν ότι η YPG δεν θα πρέπει να μάχεται με ομάδες που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις της Δύσης και του Κόλπου, ότι θα πρέπει να επιστρέψει τα μέρη που κατέλαβε γύρω την Azaz, ότι θα πρέπει να σταματήσει τη συνεργασία με τους Ρώσους και ότι φυσικά δεν θα πρέπει να αναμένουν τη στήριξη της αυτονομία από τους Αμερικανούς!

Λοιπόν ποια ήταν η απάντηση των Κούρδων σε αυτές τις προειδοποιήσεις ;

Έθεσα αυτές τις ερωτήσεις στον Eldar Halill, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΤΕV-DEM, και  στον Zuhat Kobane, εκπρόσωπο του PYD στην Ευρώπη – δύο βασικά ονόματα στο κίνημα για την αυτονομία στη Rojava. Και οι δύο πιστεύουν ότι οι προειδοποιήσεις έχουν σχεδιαστεί περισσότερο για να εξευμενίσουν την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άμεση θέση για  ανησυχία σχετικά με το κουρδικό μέτωπο, αλλά επίσης οτι δεν υπάρχει χώρος για να χαλαρώσει η περιφρούρησή  του.


-Σύμφωνα με σας τι είναι αυτές οι προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες;
Eldar Halil: Χωρίς αμφιβολία οι ΗΠΑ δεν έχουν το ίδιο μυαλό με μας και η πολιτική μας γραμμή δεν τους ευχαριστηστεί. Παρά το γεγονός αυτό μας έχουν αποδεχθεί, διότι δεν υπάρχει άλλη οργανωμένη ομάδα στη Συρία, εκτός από εμάς. Αυτές οι [ομάδες] γύρω απο την Azez είναι εξ ολοκλήρου υπό τουρκικό έλεγχο. Και ήταν και λόγω της Τουρκίας ότι δεν μας δέχονται στη Γενεύη. Η Τουρκία χρησιμοποιεί την κρίση των μεταναστών πολύ καλά. Έχει λάβει κάποια μέτρα, ώστε να αποκτήσει επιροή στη Δύση. Και οι Αμερικανοί προσπαθούν να ηρεμήσουν την Τουρκία με τέτοιες δηλώσεις.
-Λοιπόν ανησυχήτε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να σας εγκαταλείψουν;

Eldar Halil: Όχι εμείς δεν ανησυχούμε, είμαστε σίγουροι, διότι έχουμε τις δικές μας δυνάμεις. Οι δυνάμεις μας δεν εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλήσαμε πολύ σοβαρά με τους Αμερικανούς, επειδή δεν μας προσκάλεσαν στη Γενεύη. Τους είπαμε ότι «εμείς δεν θα συνεργαστούμε μαζί σας.» Προσπαθούν να μας πείσουν και  κάνουν όλων των ειδών τις υποσχέσεις.

-Μπορούν οι ΗΠΑ να κάνουν κάτι με σας;

Eldar Halil: Δεν μπορούν να κάνουν καμία πρόοδο προς την κατεύθυνση της Raqqa χωρίς εμάς. Όσο η Raqqa παραμένει υπό τον έλεγχο των DAΕSH (ISIS), θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί μας, μετά από αυτό δεν είναι βέβαιο τι θα συμβεί. Παίρνουμε προφυλάξεις για όλα τα είδη των ενδεχομένων.

-Τι θέλουν οι Αμερικανοί  από τους Κούρδους; Για παράδειγμα, μετά την [κατάληψη] Raqqa θέλουν να πολεμήσουν εναντίον του καθεστώτος;

Eldar Halil: Οι Αμερικανοί θέλουν να απαλλαγούν από το DAESH. Μέχρι τώρα έχουν φέρει ψηλά το θέμα της σύγκρουσης κατά του καθεστώτος στην ημερήσια διάταξη. Πέρυσι έφεραν τους Peshmerga (που ο Μπαρζανί είχε εκπαιδεύσει και ήθελε να στείλει στην Rojava), αλλά το απέρριψαν αυτό και δεν έχουν ανοίξει και πάλι το θέμα. Είναι ανένδοτοι ότι δεν υπάρχει καμία σύγκρουση με την Τουρκία. Φυσικά, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι για πέντε χρόνια δεν έχουμε δημιουργήσει ποτέ κανενός είδους πρόβλημα για την Τουρκία κατά μήκος των συνόρων και δεν θα το κάνουμε τώρα.

-Συνεργάζονται οι YPG  με τους Ρώσους στο Afrin και το Χαλέπι;Eldar Halil: Η Ρωσία δεν έχει δικαιοδοσία επί των ενεργειών μας. Η Ρωσία δεν είναι εδώ. Πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές, αλλά δεν είναι ακόμη τόσες όσο αυτές του [υπο αμερικανική ηγεσία] συνασπισμού. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να τονίσω σε αυτό το σημείο: Δουλεύουμε για τον εαυτό μας και για κανένα άλλο.
-Ποιο Είναι το επίπεδο συνεργασίας με τη Ρωσία; Από την πλευρά τους επιτράπηκε η διοίκηση της Rojava να ανοίξει ένα γραφείο στη Μόσχα …

Eldar Halil: Τα καλά πράγματα έρχονται μαζί, αλλά δεν υπάρχει καμία στρατηγική σχέση, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για το μέλλον με τους Ρώσους, υπάρχει μόνο επικοινωνία γύρω από τεχνικά και πρακτικά θέματα.

-Έχει αναφερθεί ότι οι Κούρδοι έχουν λάβει στήριξη από τον συριακό στρατό στο Afrin και το Χαλέπι …

Eldar Halil: Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια από τους Ρώσους στην Afrin. Ωστόσο, μερικές φορές, όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ εμας και άλλες ομάδες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και να επιτεθούν. Αυτό δεν ίνεται για να ανοίξει ο δρόμος για μας. Δεν υπάρχει συνεργασία με το καθεστώς στο Χαλέπι.

-Γιατί οι ομάδες της αντιπολίτευσης επιτίθενται στο Şeyh Maksud και Eşrefiye; Ισχυρίζονται ότι οι YPG έχουν κλείσει το δρόμο Kastel και βοηθάν το καθεστώς να περικυκλώσει την αντιπολίτευση στο Χαλέπι.

Eldar Halil: Μόλις η κατάπαυση του πυρός που ξεκίνησε άρχισαν τις επιθέσεις τους. Είναι αυτοί που θέλουν να κόψουν το δρόμο. Το κάνουν αυτό για να αποκλείσουν τους ανθρώπους μας από το να πηγαίνουν πέρα ​​δώθε από το κέντρο του Χαλεπίου. Δεν συγκρούονται με το καθεστώς, αλλά με τους Κούρδους. Επιτίθενται τους Κούρδους, έτσι ώστε να μην μπορούν να αναπτύξουν την αυτονομία τους. Εκείνοι που επιτίθονται δεν είναι το DAΕSH, και το al Nusra δεν παίζει μεγάλο ρόλο επίσης, είναι ως επί το πλείστον ομάδες πουυποστηρίζονται απο τους Τούρκους. Και έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και χημικά όπλα σε αυτές τις επιθέσεις.

-Ο Salih Muslim είπε ότι είχατε έγγραφα που αποδεικνίουν ότι το DAΕSH έχει λάβει βοήθεια από την Τουρκία στις επιθέσεις του στο Τel Ebyad στις 27 Φεβρουαρίου 2016. Τι είδους βοήθεια είναι αυτή που αναφέρεστε;
Επιτέθηκαν στο Tel Ebyad από τα τουρκικά σύνορα. Υπήρχαν μέλη του DAΕSH που σκοτώθηκαν ακριβώς στα σύνορα. Ο καθένας είδε πώς ήρθαν, πώς έφτασαν στα σύνορα με οχήματα και στη συνέχεια επιτέθηκαν. Οι πάντες ξέρουν.

«Η κίνηση προς την  Azaz αναλήφθηκε με τη γνώση των Αμερικάνων»
Έκανα παρόμοιες ερωτήσεις στον εκπρόσωπο του PYD  Zuhat Kobani.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
– Μήπως οι προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει;

Zuhat Kobani: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία. Έχουν καλιμπράρει αναλόγως αυτές τις δηλώσεις. Επειδή είναι υπό πίεση. Προσπαθούν να διαχειριστούν την Τουρκία. Και οι Αμερικανοί θέλουν να παίξουν το δικό τους παιχνίδι. Ταυτόχρονα βάζουν φρένο στην Γενεύη. Λόγω της πίεσης από την Τουρκία. Ρώτησα τους Αμερικανούς, «έχετε φίλους στη Συρία, εκτός από τους Κούρδους;» και είπαν «όχι». «Έξω από τη βόρεια Συρία δεν έχετε καμία επιρροή οπουδήποτε, αλλά παρά το γεγονός αυτό δεν δέχεστε τους Κούρδους στο τραπέζι». Μας ρωτήσαν  εάν έχουμε ή οχι καμία πίστη στις συνομιλίες της Γενεύης, διότι στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν οι ίδιοι ότι κάτι θα έρθει από αυτές. Λένε ότι «θα συμμετάσχετε, επίσης, αλλά την κατάλληλη στιγμή». Είπαμε στους Αμερικανούς ότι «εμείς δεν αποτελούμε απειλή για την Τουρκία. Μπορείτε να μεσολαβήσεται για να μας δεχτεί. «Όλα είναι πολύ περίπλοκα. Αυτή είναι η Μέση Ανατολή, ξέρετε.

-Τι βλέπετε στις αμερικανικές εκκλήσεις για να εγκαταλείψετε τις περιοχές γύρω από την Azaz;

Zuhat Kobani: Στην πραγματικότητα η Αμερική ενημερώθηκε για τη επιχείρηση στην Azaz. Όταν η Τουρκία αντέδρασε τόσο έντονα και άρχισε τις επιθέσεις πυροβολικού [στη Συρία] οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παίρνουν δημοσίως σε αυτή τη θέση.

-Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως;

Zuhat Kobani: Στην πραγματικότητα η Αμερική ενημερώθηκε για τη επιχείρηση στην Azaz. Όταν η Τουρκία αντέδρασε τόσο έντονα και άρχισε τις επιθέσεις πυροβολικού [στη Συρία] οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παίρνουν δημοσίως σε αυτή τη θέση.

-Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως;

Zuhat Kobani: Γιατί αν δεν είχαμε προχωρήσει τότε το καθεστώς θα είχε προχωρήσει. Οι Κούρδοι πρόλαβαν την προώθηση του καθεστώτος.

-Ωστόσο υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί ότι ο συριακός στρατός βοήθησε τους Κούρδους για να προωθηθούν …

Zuhat Kobani: Εάν το καθεστώς θέλει να προχωρήσει, αλλά δεν είναι σε θέση να το πράξει προτιμά οι κουρδικές ομάδες να είναι σε εκείνη την περιοχή, αντί εκείνων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

-Ανακόψατε την προώθηση του καθεστώτος, αλλά στην πραγματικότητα ωφελήθηκε το καθεστώς …

Zuhat Kobani: Αυτή δεν είναι μια στρατηγική προσέγγιση, αλλά μια τακτική προσέγγιση από το καθεστώς. Ως αποτέλεσμα του ότι οι  Κούρδοι καταλαμβάνουν αυτές τις περιοχές ο χώρος για μια τουρκική επέμβαση αφαιρείται. Οι Κούρδοι κόψαν κάθε δρόμο για τους Τούρκους, όταν κινήθηκαν προς την Τελ Ριφάτ (νοτιότερα). Αλλά το καθεστώς έχει τους δικούς του υπολογισμούς. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές που βγαίνουν από τη Δαμασκό. Υπάρχουν εκείνοι που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Κούρδων, λέγοντας ότι θα λύσουμε το πρόβλημα με διάλογο. Βέβαια, όταν το καθεστώς αισθανθεί ότι έχει τη δύναμη θα κατευθύνει τη δύναμή του προς τους Κούρδους. Για το λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε για κάθε είδους κατάσταση.

-Δεν είχατε ποτέ καμία στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία ή τον συριακού στρατό στην Afrin;

Zuhat Kobani: Όχι. Αν έχετε χρήματα στη Μέση Ανατολή, τότε είστε μέχρι τα γόνατά σας σε όπλα. Ο λαός μας αγοράζει τα όπλα. Ο λαός μας βλέπει ότι αυτό είναι ένας πόλεμος της ύπαρξης μας και συμμετέχουν με κάθε σοβαρότητα.

-Υπάρχει ένα μπρός -πίσω με τη Ρωσία;

Zuhat Kobani: Η κουρδική προέλαση εργάζεται προς όφελος της Ρωσίας. Φυσικά προσπαθούμε να κρατήσουμε τη Ρωσία στην πλευρά των Κούρδων. Ξέρετε πιο πρόσφατα είπαν κάτι για φεντεραλισμό. Με τον τρόπο αυτό έχουν αποκαλύψει τον πολιτικό τους σχεδιασμό.Ο καθένας έχει τον υπολογισμό του
Όπως ο Zuhat Kobani , δήλωσε η Μέση Ανατολή είναι μια μπάλα απο αντιφάσεις. Εδώ υπολογισμοί που έγιναν το πρωί δεν λειτουργούν τη νύχτα, και εκείνες που γίνονται τη νύχτα δεν λειτουργούν  το πρωί.
Με λίγα λόγια ο καθένας έχει τον υπολογισμό του:

-Το Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μπουν στην περιοχή μέσω των Κούρδων, χωρίς υπερβολικά να ανατρέψουν τη συμμαχία και τη σχέση τους με την Τουρκία, για να ελέγχουν το μέλλον της Συρίας, για να δημιουργίσουν ενα επίσημο μηχανισμό που θα  κρατήσει το συριακό καθεστώς υπό πίεση, και να αποβάλλουν την Ρωσία.

-Η Κυβέρνηση της Συρίας βλέπει το κουρδικό χαρτί ως απάντηση στην Τουρκία που τρέφει την ένοπλη εξέγερση. Από τη σκοπιά της Δαμασκού ο κουρδικός έλεγχος της περιοχής δεν είναι τόσο ζήτημα όσο η Άγκυρα βλέπει την εφαρμογή της αυτονομία στην Rojava ως εχθρό. Η Δαμασκός γνωρίζει πολύ καλά πόσο εύθραυστο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο κάθεται η Rojava. Πιστεύει ότι οι Κούρδοι θα την υπακούσουν λόγω αυτής της αστάθειας. Αλλά για να λειτουργήσει αυτό τότε οι Κούρδοι δεν μπορούν να εμβαθύνουν τη σχέση τους περαιτέρω με τους Αμερικανούς .

-Ο Ρωσικός υπολογισμός στη Συρία δεν είναι διαφορετικός από της κυβέρνησης
-Και σχετικά με τους Κούρδους;
Προκειμένου να επεκτείνουν την de facto αυτονομία οι Κούρδοι είναι ανοικτοί σε όλες τις επιλογές,  αν είναι η ειρήνη τότε ειρήνη, αν είναι ο πόλεμος τότε  πόλεμο, αν είναι η συνεργασία τότε συνεργασία.
Και ενώ μιλάω για κουρδικούς υπολογισμούς θέλω να περιλάβω κάτι εδώ. Τι γίνεται με αυτή τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ Azaz και Marea που η Τουρκία πάντα μιλά διαρκώς για αυτή; Είναι ακριβώς σε αυτήν την περιοχή που οι Κούρδοι προσπαθούν να θέσουν τα θεμέλια για την δημοκρατική αυτονομία από τα κάτω προς τα πάνω παρά τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν και τις βολές πυροβολικού που ήρθαν από την Τουρκία που εξοργήστηκαν όταν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό την ηγεσία των YPG κατέλαβαν την αεροπορική βάση Menagh.

Κούρδοι αναφέρονται στην περιοχή μεταξύ Χαλεπίου και τα σύνορα με το Kilis που περιλαμβάνει τις πόλεις Azaz, Jarabulus, Manbij, El Bab, Tel Rıfat και Marea ως «Şehba.»

Στα νότια του Χαλεπίου στην περιοχή Sefira η περιλαμβάνει επίσης κουρδικές κατοικημένες περιοχές, όπως η Tel Aran και η  Tel Hasil.
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές στην περιοχή αυτή, όπου η Τουρκία προσπάθησε να εμποδίσει την προώθηση των YPG με τις κόκκινες γραμμές της, μια συντακτική συνέλευση υπερηλίκων της κοινότητας με την συμμετοχή Κούρδων, Αράβων, Τουρκμένων, Αρμένιων, και Τσετσένων έχει διαμορφωθεί . Το πρώτο συνέδριο της συνέλευσης πραγματοποιήθηκε στο Efrin στις 28 Ιανουαρίου. Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από την ΤΕV-DEM, παρακολούθησαν 300 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 150 αντιπροσώπων.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του PYD, της κυβέρνησης του καντονιού, και της 49μελής Λαϊκής Συνέλευσης της Συρίας ενος συντονιστικού σχήματος που διαμορφώθηκε ως εναλλακτική λύση μπροστά στη διάσκεψη της Γενεύης. Στη συνάντηση έγινε διακήρυξη ότι στον στρατιωτικό τομέα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και στη σφαίρα της πολιτικής η Λαϊκή Συνέλευση της Συρίας είναι οι μόνοι εκπρόσωποι της περιοχής Şehba.
Η οργάνωση αυτή που σχηματίστικε στην Afrin μοιάζει με το είδος της συνέλευσης που σχηματίζεται στο Τel Ebyad με την συμμετοχή Αράβων, Κούρδων και Τουρκμένων μετά απο όταν το ISIS είχε εκδιωχθεί από την περιοχή.

Αυτό είναι για να πούμε ότι η συνέλευση της Şehba είναι η προκαταρκτική προετοιμασία για την εφαρμογή της «δημοκρατικής αυτονομίας» στην περιοχή αυτή που βλέπει η Άγκυρα με τέτοια ευαισθησία.

Στην περιοχή αυτή Jarabulus, Manbij, και El Bab είναι υπό τον έλεγχο του ISIS και η Azaz είναι υπό τον έλεγχο των ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Κατά συνέπεια, αυτή η συνέλευση θεωρεί απαραίτητο να καθαριστεί απο το  ISIS και τις απο τους τούρκους υποστηριζόμενες ομάδες η περιοχή αυτή. Όσο η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη δεν θα είναι εύκολο να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Η αποφασιστικότητα αυτή γίνεται ορατή αυτή καθ εαυτή  στον πόλεμο που οι Τουρκο-Σαουδικής Αραβίας υποστηριζόμενες οργανώσεις έχουν εξαπολύσει εναντίον των κουρδικών περιοχών.

Αυτές τις  ημέρες δυνάμεις  που αποτελούνται απότο  al-Nusra Front,  Ahrar ash-Sham, το Levant Front, το Nurettin Zengi battalions, Sultan Murad Brigade, τις  ταξιαρχίες Sultan Mohamed Fatih, τις Fastaqim Kama Umirt bridages, την 13th Division, Al-Fawj al-Awal, την  16th Divison, και τις  Abu Amarah Battalions επιτίθενται στο Şeyh Maksud και Eşrefiye [κουρδικές γειτονιές στο Βόρειο Χαλέπι που ελέγχονται  από το YPG]. Εκτός από το  al-Nusra αυτές οι ομάδες είναι οι ίδιες ομάδες που θέλουν να καθίσουν στο τρααπέζι απέναντι από τον Asad στη Γενεύη.

Ο καθένας προσπαθεί να εκμεταλευτεί  την κατάπαυση του πυρός για να αυξήσει το έδαφός του μέσω συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τους Κούρδους οι ομάδες αυτές αποτελούν εμπόδιο για τη δημοκρατική αυτονομία.
Σύμφωνα με αυτές τις ομάδες οι Κούρδοι αποτελούν εμπόδιο για την κατάρρευση του καθεστώτος.
Σύμφωνα με το καθεστώς οι Κούρδοι είναι το μικρότερο από δύο κακά σε σύγκριση με τις Τούρκο-Σαουδικής Αραβίας υποστηριζόμενες ομάδες..
Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι Κούρδοι είναι ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας κατά του ISIS.
Ναι, ο καθένας κάνει πραγματικά τους  δικούς  του υπολογισμούς. Υπολογισμοί μέσα σε υπολογισμούς, παιχνίδια μέσα σε παιχνίδια.

rojavareport