Ελληνικό σοφρωνιστικό σύστημα,απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές.

Fylakes-e1419946265750-1728x800_c.jpgΑν και οι καταδικαστικές αποφάσεις γιά τίς συνθήκες κράτησης δέν έχουν τέλος στη χώρα μας οι συνθήκες αντί να καλυτερεύουν παραμένουν οι ίδιες.

Σοφρωνισμός άραγε ή τιμωρία,σοφρωνισμός ή εξόντωση;

Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή

2013-Εκτενής  έρευνα του πρακτορείου Associated Press αποκαλύπτει ότι έχουμε άλλο ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ, άλλη μια όψη του success story, το χειρότερο σωφρονιστικό σύστημα της Ευρώπης, ενώ επιβάλλονται οι σκληρότερες ποινές, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται λίγες ημέρες από την νέα καταδίκη της Ελλάδας από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές.

afp koridallos

Greek prison system collapsing, labelled ‘inhuman’

European Court ruled that conditions in cells broke European laws against inhuman or degrading punishment

Athens: More than 30 men were crammed into the cell, locked up night and day for weeks or months. Without enough bunks, many slept on the floor. The windows were painted over, blocking out the sun, and the air was thick with cigarette smoke and the reek of the one toilet everyone shared.

But what might come as the biggest surprise about this prison was its location: In Greece, squarely in Europe.

Tο ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα καταρρέει και κατονομάζεται ως “απάνθρωπο”.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι συνθήκες στα κελιά παραβαίνουν την ευρωπαϊκήνομοθεσία κατά της απάνθρωπης και εξευτελιστικής τιμωρίας.

Αθήνα: Περισσότεροι από 30 άνδρες στριμωγμένοι μέσα σε ένα κελί, κλειδωμένοι μέρα και νύχτα για εβδομάδες ή μήνες. Χωρίς αρκετές κουκέτες, πολλοί κοιμούνται στο πάτωμα. Τα παράθυρα ήταν ζωγραφισμένα επάνω, μπλόκαραν το φώς του ήλιου  και ο αέρας ήταν παχύς με καπνό από τσιγάρα και την δυσωδία της μίας κοινόχρηστης τουαλέτας.

Αλλά αυτό που είναι η μεγαλύτερη έκπληξη για αυτή τη φυλακή ήταν η τοποθεσία της:Στην Ελλάδα, ακριβώς μέσα στην Ευρώπη.

Εκεί ο πρώην κρατούμενος Γιώργος Α… περάσε περίπου τρεις μήνες στα σχεδόν 40τετραγωνικών μέτρων αστυνομικά κρατητήρια στη πόλη των Σερρών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε τον Οκτώβριο ότι οι συνθήκες στο κελί παρέβαιναν τουςευρωπαϊκούς νόμους κατά της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής τιμωρίας και του επιδίκασε € 8.000ως αποζημίωση.

Η Ελλάδα πάσχει από τον χειρότερο υπερπληθυσμό φυλακών στην Ευρωπαϊκή Ένωση,σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας ετήσιας έκθεσης για τις φυλακές, του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο. Οι αριθμοί των τροφίμων έφτασαν σε ύψη ρεκόρ το τρέχον έτος, καθώς και πολλές φυλακές απλά αρνούνται να δεχθούν νέους κρατούμενους. Αυτό αφήνει εκατοντάδες κλειδωμένους στα κρατητήρια της αστυνομίας για μήνες, καθώς περιμένουν τη δίκη τους, χώροι που έχουν σχεδιαστεί για κρατήσεις ωρών ή το πολύ ημερών. Οι ύποπτοι και οι κατάδικοι συχνά κρατουνται μαζί, κατά παράβαση του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.

Το Associated Press συνθέτει την πλήρη εικόνα της ελληνικής κρίσης των φυλακών μέσα από περίπου 20 συνεντεύξεις από ολόκληρο το σύστημα, εκθέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο και από ευρωπαϊκά σώματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από έγγραφα μέσα από το σωφρονιστικό σύστημα, από μία αποκλειστική επιστολή από τον επικεφαλής ενός εφετείου και από μία εμπιστευτική έκθεση της αστυνομίας.

“Είναι ένα σύστημα”, μας είπε ο Σπύρος Καρακίτσος, επικεφαλής της Ελληνικής ΟμοσπονδίαςΣωφρονιστικών Υπαλλήλων, “που καταρρέει”.

Η κρίση στην Ελλάδα περνά μέσα από μια δραματική οικονομική κατάρρευση. Ως αποτέλεσμα,ο πληθυσμός των φυλακών αυξάνεται ραγδαία, ακόμη και δεδομένου ότι τα κεφάλαια για τους φύλακες και τις εγκαταστάσεις συρρικνώνονται, ένα τοξικό μείγμα που οι αξιωματούχοι της αστυνομίας και της δικαιοσύνης προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να εκραγεί με βία, ανά πάσα στιγμή.

Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια μιαςπρόσφατης συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χτίσει νέες φυλακές και να μειώσει τον συνωστισμό.

Και νωρίτερα φέτος, ο Κώστας Καραγκούνης, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης,αναγνώρισε το πρόβλημα και επεσήμανε διάφορες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του,όπως το άνοιγμα νέων πτερύγων των φυλακών και την εισαγωγή ποινών μη στερητικών ελευθερίας υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση.

«Πράγματι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις ελληνικές φυλακές, η οποία έχει ενταθεί», δήλωσε ο Καραγκούνης.

Δεδομένου ότι πολλές φυλακές είναι σε διπλά ή τριπλά υπερπλήρεις, πολλές εκατοντάδεςάνθρωποι βρίσκονται κολλημένοι σε αστυνομικά κρατητήρια και δεν έχουν πρόσβαση σεεξωτερικούς χώρους. Συχνά βρίσκονται σε προφυλάκιση, η οποία έχει ένα όριο 18 μηνώνσύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.
Περίπου 34,1% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές κρατούνταν προσωρινά το 2012,σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Σωφρονιστικών Μελετών, καθώς οι υποθέσεις τους κόλλαγανμέσω ενός υπερφορτωμένου συστήματος δικαιοσύνης, που κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Οι τελευταίες ετήσιες ποινικές στατιστικές, του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον Μάιο και καλύπτουν το 2011, δείχνουν τις ελληνικές φυλακές στο 151,7% τηςχωρητικότητάς τους την 1η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Έδειξαν ότι 12.479 κρατούμενοιστοιβάζονται σε χώρο για 8.224.

Και ο αριθμός των κρατουμένων έχει αυξηθεί σταθερά. Τον Ιανουάριο του 2010, οι ελληνικέςφυλακές κρατούσαν 11.364 κρατουμένους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥπουργείουΔικαιοσύνης. Την 1η Νοεμβρίου, έφτασαν τους 13.147, σύμφωνα με τα στοιχεία τους ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος που πήρε στην κατοχή του το AP. Αυτοί δεν περιλαμβάνουν εκείνους, όπως ο Ασλάνης, που κρατούνταν στα αστυνομικά τμήματα.

Πρόσφατα έγγραφα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος από τα τέλη του 2013,καταγράφουν έναν μεγαλύτερο αριθμό χωρητικότητας, στις  9.886 θέσεις σε όλη τη χώρα, αλλά ο αριθμός είναι παραπλανητικός, δεδομένου ότι περιλαμβάνει τουλάχιστον πέντε πτέρυγεςφυλακών σε δύο φυλακές που παραμένουν κλειστές λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ήΤαπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας εξέδωσε μία σπάνια δημόσια δήλωση το 2011 που καταφερόταν κατά της Ελλάδας για “σταθερή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης καιμεταχείρισης των κρατουμένων κατά την τελευταία δεκαετία”.

Πριν από αυτό, η επιτροπή είχε ξεχωρίσει μόνο τα σωφρονιστικά συστήματα της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η επιτροπή, όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, πήγε και πάλι στην Ελλάδα τον Απρίλιο, αλλά δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα την έκθεσή της.

Ο Ασλάνης, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2009 για πολλαπλές κλοπές, διατάχθηκε να  φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης που ορίστηκε τον Δεκέμβριο, αφού δεν μπορούσε να πληρώσει  € 1,000εγγύηση. Η ελληνική κρίση χρέους μόλις άρχιζε. Η τοπική φυλακή στη βόρεια Ελλάδα ήταν γεμάτη, και κατέληξε στα άθλια αστυνομικά κρατητήρια.

Ο Ασλάνης είπε ότι είχε περίπου 35 συγκρατούμενους. Τα κρεβάτια πήγαιναν σύμφωνα με την ιεραρχία: Όποιος ήταν εκεί περισσότερο, έπαιρνε την επόμενη ελεύθερη κουκέτα, εκτός εάνένας νέος κρατούμενος ήταν άρρωστος ή ηλικιωμένος

‘Ήταν πολύ άσχημα εκεί. Ήμουν ξανά μέσα για κάποιες άλλες περιπτώσεις, αλλά αυτό το μέρος … δεν υπάρχει εξαερισμός, υπάρχει βρωμιά … δεν υπάρχει υγιεινή. Τι να σου πω … Ανδεν το ζήσεις αυτό, δεν μπορείς να ξέρεις”, είπε ο Ασλάνης στο AP, ο οποίος τελικά δικάστηκε και καταδικάστηκε, εκτίοντας την ποινή του σε δύο φυλακές, μέχρι που αποφυλακίσθηκε τον Ιανουάριο του 2011.

Η δική του απόφαση είναι μια από τις τελευταίες μιας σειρά αποφάσεων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα στις οποίες το κράτος έχει διαταχθεί να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δεκάδες ενάγοντες. Στις 12 Δεκεμβρίου, τοδικαστήριο επιδίκασε € 8.500 ως αποζημίωση για τον Βασίλη Κανάκη, έναν 51χρονο που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για διακίνηση ναρκωτικών, για τις συνθήκες στις φυλακές της Λάρισαςστην κεντρική Ελλάδα από τον Ιούλιο 2009 έως τον Μάρτιο 2011.

Τα αστυνομικά κρατητήρια αποτελούν επίσης ένα πρόβλημα ασφάλειας, επειδή δεν διαθέτουντους ισχυρούς εξωτερικούς τοίχους των πραγματικών φυλακών. Μια εμπιστευτική έκθεση της αστυνομίας που κατέχει το AP σχετικά με τα αστυνομικά κρατητήρια στη δεύτερη μεγαλύτερηπόλη της χώρας, την Θεσσαλονίκη, προειδοποιεί για τον «άμεσο κίνδυνο απόδρασης» ο οποίοςοφείλεται σε ένα συνδυασμό συνωστισμού, υποστελέχωσης και χαμηλής ασφάλειας. Ηοκτασέλιδη έκθεση του Οκτωβρίου από τον προϊστάμενο της μονάδας, δίνει λεπτομέρειες για τιςάθλιες συνθήκες υπό τις οποίες 15-20 άνδρες στοιβάζονται σε κελιά με εννέα κουκέτες, με μικρά παράθυρα, όπου παραμένουν εκεί όλο το εικοσιτετράωρο για μήνες.

«Η ασφάλεια της κράτησης … τίθεται σε κίνδυνο από το ενδεχόμενο ανταρσίας ή εξέγερση τωνκρατουμένων, με απρόβλεπτες συνέπειες, λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους», ανέφερε το έγγραφο.

Ο επικεφαλής του εφετείου Θεσσαλονίκης έγραψε μια έντονα διατυπωμένη επιστολή προς τονυπουργό Δικαιοσύνης στις αρχές Νοεμβρίου, με την οποία κατήγγειλε ότι οι συνθήκες στο κέντρο“δεν εξασφαλίζουν το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης”.

“Ντράπηκα, κύριε Υπουργέ, για το ελληνικό κράτος και για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά”, έγραφε στην επιστολή ο Παναγής Γιαννάκης η οποία ελήφθη από το AP. Σημείωσε ότι οι κρατούμενοι κρατούνταν  «χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ νεαρών και ενηλίκων, υπόπτων καικατάδικων, ναρκομανών, δραστών οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων ιδιαίτερης βάσης».

«Αυτό που είναι απάνθρωπο και εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γιαννάκης, “είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι … δεν βγαίνουν καθόλου έξω στην αυλή για πέντε ή έξι μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι για το σύνολο της κράτησης, δεν βλέπουν ποτέ τον ήλιο».

Ένα δικαστήριο στην βορειοδυτική πόλη της Ηγουμενίτσας προχώρησε ακόμη περισσότερο, αποφασίζοντας  το περασμένο έτος ότι οι 15 μετανάστες δικαιολογηνένα απέδρασαν από τον εγκλεισμό της αστυνομίας επειδή οι συνθήκες ήταν “άθλιες και άκρως επικίνδυνες για τον άνθρωπο”.  

Οι άνδρες είχαν περάσει μεταξύ 9 και 45 ημέρες σε ένα κελί 15 τετραγωνικών μέτρων όπου κρατούνταν 30 κρατούμενοι, που μοιράζονταν μια ενιαία χημική τουαλέτα και έπρεπε να κοιμούνται με βάρδιες. Το κελί δεν είχε καθαριστεί, και οι άνδρες δεν είχαν νερό για να πλένονται. Πολλοί υπέφεραν από «ψείρες, ψύλλους, ψωρίαση, τύφο, δερματικές διαταραχές καιάλλες μεταδοτικές ή μη μεταδοτικές ασθένειες», αναφέρεουν τα έγγραφα του δικαστηρίου.

Οι φυλακές στην Ελλάδα έχουν γίνει τα κρυφά θύματα της οικονομικής κρίσης, που λίγο ενδιαφέρουν τις χιλιάδες οικογένειες που αγωνίζονται έξω.

Η τιμή για τα δισεκατομμύρια ευρώτων δανείων έκτακτης ανάγκης από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μια δρακόντεια λιτότητα.

Ο ελληνικός προϋπολογισμός για τις φυλακές έχει μειωθεί από € 136 εκατομμύρια το 2009 σεπερίπου € 111 εκατομμύρια το τρέχον έτος, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για να συγκρίνουμε, η Ολλανδία, με ένα παρόμοιο αριθμό κρατουμένων – 12.110 πέρυσι – είχε ετήσιοπροϋπολογισμό για τις φυλακές περίπου 2 δις € για το 2012, σύμφωνα Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της ολλανδικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, περίπου 300 δεσμοφύλακες που συνταξιοδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια τωντελευταίων δύο ετών δεν αντικαταστάθηκαν, μια μείωση περίπου 15%, δήλωσε ο Καραγκούνης. “Αυτό αφήνει περίπου 1.500 εσωτερικά φύλακες για 33 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας,σύμφωνα με το σωματείο των φρουρών των φυλακών”.

Με τους αριθμούς του προσωπικού να συρρικνώνονται, οι κρατούμενοι στη μεγαλύτερη φυλακήτης Ελλάδας, τον Κορυδαλλό, ξεπερνούν σε αριθμό τους φρουρούς κατά 250-1 σε κάποιες βάρδιες. Στις 13 Δεκεμβρίου, το σωματείο είπε ότι επτά κρατούμενοι επιτέθηκαν σε έναν φρουρόπου προσπαθούσε να κλείσει τον χώρο άσκησης της φυλακής. Λιγότερο από δύο μήνες νωρίτερα, ένας τρόφιμος μαχαίρωσε έναν άλλο φρουρό τρεις φορές με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι και τον τραυμάτισε σοβαρά. Ένας άλλος φρουρός μαχαιρώθηκε στην πλάτη το περασμένο έτοςενώ προσπαθούσε να διαλύσει έναν καβγά μεταξύ κρατουμένων.

Το ετοιμόρροπο σύστημα δέχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση καθώς οι δικηγόροι και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η κατάχρηση της προφυλάκισης, έχει γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, και επιβάλλονται μακράν οι σκληρότερες ποινές, σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.Ενώ κατά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι κρατούμενοι εκτίουν ποινές από 20 χρόνια ή περισσότεροκατά 3% με στοιχεία του 2011, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ήταν 37,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότεροοι αγροτικές φυλακές όπου οι τρόφιμοι χαμηλού κινδύνου καλλιεργούν και προετοιμάζονται για τη ζωή μετά την αποφυλάκιση, οι μόνες φυλακές που λειτουργούν σε πολύ χαμηλότερα νούμερα της χωρητικότητάς τους.

Ωστόσο, αντι για αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε το Νοέμβριο να μετατρέψει μεγάλα τμήματατων αγροτικών φυλακών της σε κανονικές φυλακές για να βοηθήσει στην ανακούφιση του υπερπληθυσμού άλλων. Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος θα γίνειμέσα από ένα νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, που επιτρέπει σε ορισμένους τροφίμους να κυκλοφορούν ηλεκτρονική σήμανση, η πρώτη φορά, για μια χώρα όπου οι εναλλακτικές ποινές φυλάκισης δεν εφαρμόζονται σχεδόν ποτέ.

Ο Γιώργος Χ… ναρκομανής σε αποκατάσταση, έχει περάσει συνολικά έξι χρόνια σε πέντε φυλακές για αδίκημα περί ναρκωτικών και την κλοπές περί ναρκωτικών. Η χειρότερη,είπε, ήταν ο Κορυδαλλός, τεχνικά μια φυλακή προφυλάκισης για όσους είναι εν αναμονή δίκης.Την 1η Νοεμβρίου, το τμήμα των ανδρών ξεπέρασε το 265% της χωρητικότητας, με 2.127κρατουμένους με επίσημη χωρητικότητα τους 800, όπως δείχνουν οι στατιστικές του σωφρονιστικού συστήματος.

«Το χειμώνα, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά, δεν μπορείς να αναπνεύσεις», είπε οΧατζηνάσιος.
Άλλοι τέσσερεις πρώην τρόφιμοι του Κορυδαλλού περιέγραψαν τα άθλια κελιά με χώρο ίσα για να σταθείς.

“Είναι μια σάπια φυλακή, ένα σάπιο κτίριο όπου τίποτα δεν λειτουργεί πια”, δήλωσε ο ΜαριάνθηΠ…, μια 47χρονη με διάφορες καταδικαστικές αποφάσεις για ναρκωτικά. “Τα υδραυλικάδεν λειτουργούν, η αποχέτευση δεν λειτουργεί, η θέρμανση δεν λειτουργεί, τίποτα δεν λειτουργεί”.“Μιλάμε για βασικές ανθρώπινες συνθήκες. Αυτές δεν υπάρχουν στον Κορυδαλλό, επειδή δεν υπάρχει χώρος”.

15 Δεκεμβρίου 2013

Το Ευρ.Δικαστήριο έκρινε ξανά την Ελλάδα υπεύθυνη για απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές.

afp gr prison

Πρέπει να είναι η 13η καταδίκη μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την τελευταία τετραετία, για τις συνθήκες κράτησης.

Ακόμη φέτος ενεργοποιήθηκε η Κίνηση Ενάντια στα Βασανιστήρια, όπου μαζεύτηκαν μαρτυρίες θυμάτων, μαρτυρίες για τα Μπλέ Κελιά & είχαμε και την περίεργη υπόθεση των Βρετανών τουριστών.

Η Ελλάδα υπεύθυνη για απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές

Agence France-Presse 12 Δεκεμβρίου 2013

Οι συνθήκες στις ελληνικές φυλακές, από υπερπλήρη, βρώμικα κελιά μέχρι την περιορισμένη πρόσβαση στις τουαλέτες, οδήγησαν το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Πέμπτη να αποφανθεί ότι η Ελλάδα ήταν υπεύθυνη για τις «απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες» σε ορισμένες εγκαταστάσεις.

Οι δικαστές έκριναν δύο περιπτώσεις, η  μία ενός κρατουμένου και η άλλη ενός παράνομου μετανάστη.Ο Βασίλειος Κ…., ένας 61χρονος  Έλληνας, ο οποίος είχε καταδικαστεί για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, κατήγγειλε τον συνωστισμό και τις άθλιες συνθήκες σε τέσσερις φυλακές.

Το δικαστήριο συμφώνησε ότι η φυλάκιση του στη φυλακή της Λάρισας μεταξύ 2009 και 2011 ήταν απάνθρωπη. Ήταν κλειδωμένος σε ένα κελί με κατσαρίδες και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κρατούμενοι δεν είχαν πρόσβαση σε τουαλέτες και έπρεπε να χρησιμοποιούν μπουκάλια.

Η άλλη υπόθεση αφορούσε τον Besik Khuroshvili, έναν  43χρονο Γεωργιανό υπήκοο, ο οποίος συνελήφθη τρεις φορές για παράνομη παραμονή στην Ελλάδα και κατήγγειλε το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών Ασπροπύργου, το 2010.

Είπε ότι ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος – 136 άνθρωποι ζούσαν σε ένα χώρο 240 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με την Ελληνική κυβέρνηση – με χαμηλό φωτισμό και αερισμό και άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Είπε ότι του έδιναν μόλις 5,87 ευρώ την ημέρα για να ζεί εκεί, τα οποία ήταν αρκετά μόνο για δύο σάντουιτς.Στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 16.500 ευρώ ως αποζημίωση για τις δύο περιπτώσεις και άλλα € 2.500 για έξοδα και δαπάνες.

26 Φεβρουαρίου 2014

FRANCE24 Σοκ από τις φωτογραφίες & τις μαρτυρίες από το ελληνικό «κολαστήριο – νοσοκομείο των φυλακών»

f24 kolastirio1.jpg
Έλληνες κρατούμενοι δημοσίευσαν φωτογραφίες από το «κολαστήριο» νοσοκομείο φυλακών


25/02/2014 / ΕΛΛΑΔΑ

Είμαστε όλοι μαζί, αυτοί που έχουν μεταδοτικές ασθένειες και εκείνοι που δεν έχουν»

Ο Δημήτρης (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) είναι τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού στο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Αθήνας. Έχει ζήσει εκεί για πολλά χρόνια, και λέει ότιπάσχει από μια σοβαρή μορφή καρκίνου.

 “Έχουμε προχωρήσει σε απεργία αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, και υποσχέσεις έχουνδωθεί, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έτσι, αυτή τη φορά, περάσαμε ένα κινητό τηλέφωνο με σύνδεση στο Διαδίκτυο, ώστε να μεταδίδουμε την απεργία μας στα social media και στον κόσμο.

Οι άνθρωποι εδώ υποφέρουν από μια ευρεία ποικιλία παθήσεων. Υπάρχουν ασθενείς με καρκίνο, με βλάβες των νεφρών, με σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις. Άλλα οι περισσότεροι από τους μισούς είναι φορείς HIV, αλλά κατά τα άλλα είναι σε καλή υγεία. Και έπειτα υπάρχουν εκείνοι με μεταδοτικές ασθένειες, όπως φυματίωση, ηπατίτιδα και ψώρα. Λόγω του υπερπληθυσμού, είμαστε όλοι μαζί, εκείνοι που έχουν μεταδοτικές ασθένειες και εκείνοι που δεν έχουν.

Στις 16 Φεβρουαρίου, η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία αφότου σε δύο κρατούμενους που ήταν εδώ για άλλες ασθένειες διαγνώστηκε φυματίωση. Όλοι θέλουν να κάνουν εξετάσεις για φυματίωση, αλλά μέχρι στιγμής μόνο μια χούφτα άνθρωποι έχουν εξεταστεί”.

«Το δωμάτιό μου είναι 30 τετραγωνικά μέτρα, και φιλοξενεί 18 με 20 ανθρώπους»

“Ζούμε σε μια πραγματική κόλαση. Το δωμάτιό μου είναι 30 τετραγωνικά μέτρα, και φιλοξενεί 18 με 20 ανθρώπους. Δεν υπάρχουν μονόκλινα δωμάτια εδώ, ούτε καν για τους πιο ηλικιωμένους και πιο βαριά άρρωστους. Οι φρουροί συνήθως μένουν εκτός των τειχών του νοσοκομείου των φυλακών, αλλά όταν έρχονται μέσα να μας μετρήσουν, φορούν μάσκες και γάντια. Υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και οι νοσοκόμες δεν είναι αρκετές. Υπάρχουν δύο ή τρεις το πρωί, αλλά το απόγευμα και το βράδυ, υπάρχει μόνο μία. Το νοσοκομείο είναι βρώμικο και με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής”.

“Συχνά, στους ασθενείς λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα φάρμακα που χρειάζονται.Πρόσφατα, οι κρατούμενοι μάζεψαν χρήματα για να πληρώσουν τα φάρμακα για έναν ασθενήμε πάθηση του Hodgkin, που πραγματικά τα χρειάζεται να επιβιώσει. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου εξοπλισμός στο νοσοκομείο. Όταν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας τρόφιμος πρέπει να μεταφερθεί σε ένα «πραγματικό» νοσοκομείο, μπορεί να πάρει ώρες για ναφτάσει εκεί, επειδή οι κανόνες λένε ότι το ασθενοφόρο θα πρέπει να συνοδεύεται από την αστυνομία, και μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να φθάσει.

Είμαστε ανθρώπινα όντα. Πολλοί από εμάς είναι στη φυλακή για οικονομικές παραβάσεις, δεν έχουμε κάνει τίποτα βίαιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας φέρονται έτσι”.

Greek inmates leak photos of ‘hellish’ prison hospital

25/02/2014 / GREECE

http://observers.france24.com/content/20140225-greek-inmates-photos-prison-hospital

Inmates at a Greek prison hospital have gone on hunger strike in protest at the overcrowding that they say is leading to the spread of infectious diseases. Some are also refusing medication. Using a smuggled mobile phone, they are posting photos of their living conditions to Facebookand Twitter.

Bunk beds, beds in the hallways, mattresses on the floor: the photographs shared by the inmates show how cramped Korydallos, Greece’s only prison hospital, has become. The facility is meant to house 60 men, but currently holds more than 200, according to inmates and staff.

The photos, which began to circulate on social media over the weekend, drew concern from the Council of Europe’s human rights commission, Nils Muiznieks, who took to Twitter to say that a quick resolution was necessary. The Greek justice ministry told local media on Monday that the hospital’s staff numbers would be boosted and that a law would be introduced to provide early release to certain very sick prisoners serving sentences shorter than 10 years.

“We are all mixed together, those that are contagious and those that are not”

Dimitris (not his real name) is an inmate at the Korydallos prison hospital, which is located west of Athens. He has lived there for several years, and says he suffers from a severe form of cancer.

“We have gone on strike several times in the past few years, and promises have been made, but nothing has changed. So this time, we smuggled in a mobile phone with an Internet connection in order to broadcast our strike to social media, and to the world.

The men here suffer from a wide variety of ailments. There are patients with cancer, with kidney failures, with severe respiratory diseases. Others – more than half – are HIV-positive, but are otherwise in fine health. And then there are those with contagious diseases, like tuberculosis, hepatitis and scabies. Due to the overcrowding, we are all mixed together, those that are contagious and those that are not.

On February 16, the vast majority of us decided to go on strike after two inmates who were here due to other ailments were diagnosed with tuberculosis. We all want to get tested for tuberculosis, but so far only a handful of people have been given the test”.

“My room is 30 square metres, and it’s home to between 18 and 20 men”

“We live in a real hell. My room is 30 square metres, and it’s home to between 18 and 20 men. There are no single rooms here, not even for the oldest and sickest. The guards usually stay outside the prison hospital walls, but when they do come inside to count us, they wear masks and gloves. There are only two doctors, and not enough nurses. There are two or three in the mornings, but in the afternoon and at night, there is only one. The hospital is dirty and unsanitary”.

“We have gone on strike several times in the past few years, and promises have been made, but nothing has changed. So this time, we smuggled in a mobile phone with an Internet connection in order to broadcast our strike to social media, and to the world.

The men here suffer from a wide variety of ailments. There are patients with cancer, with kidney failures, with severe respiratory diseases. Others – more than half – are HIV-positive, but are otherwise in fine health. And then there are those with contagious diseases, like tuberculosis, hepatitis and scabies. Due to the overcrowding, we are all mixed together, those that are contagious and those that are not.

On February 16, the vast majority of us decided to go on strike after two inmates who were here due to other ailments were diagnosed with tuberculosis. We all want to get tested for tuberculosis, but so far only a handful of people have been given the test.

Often, patients are told that there is no money for the drugs they need. Recently, inmates collected money in order to pay for medicine for one patient with Hodgkin’s diseases who really needed it to survive. There’s barely any hospital equipment. When there’s an emergency and an inmate needs to be transferred to a ‘real’ hospital, it can take hours for him to get there, because the rules say the ambulance needs to be escorted by police, and it can take quite a while for them to arrive.

We’re human beings. Many of us are in prison for financial crimes; we haven’t done anything violent. We don’t understand why we’re being treated like this”.

Οι καταδίκες συνεχίζονται η κατάσταση παραμένει η ίδια

Μάρτης 2016

Συμβούλιο της Ευρώπης: Σε οριακό σημείο οι φυλακές στην Ελλάδα

Μάρτης 2016

Έκθεση-ντροπή για την Ελλάδα. Αστυνομική αυθαιρεσία, άθλιες συνθήκες κράτησης, τμήματα κολαστήρια

Καταγγελία-διαμαρτυρία κρατουμένων ασθενών του νοσοκομείου ΝΚΚ(κολαστήριο)

Το υπουργείο κωφεύει ,τιμωρεί,εξοντώνει   δέν το αφορούν αυτοί οι άνθρωποι είπαμε ο υποτιθέμενος σοφρωνισμός μεταλλάχτηκε σε τιμωρία

****************************************************

Κοιτάζω το συρματόπλεγμα
Και στη μοναξιά μου εγκλωβίζομαι.

Της Φυλακής ποιήματα: (Από το λογοτεχνικό εργαστήρι των ανήλικων φυλακισμένων στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης)

Επιμέλεια :©LEFTERIA