Ο ισραηλινός στρατός δικάζει Παλαιστίνιους για αναρτήσεις τους στο Facebook.

11218698_229600297391102_3147399818232833913_nΟ ισραηλινός στρατός δικάζει Παλαιστίνιους για αναρτήσεις τους στο Facebook.

Περίπου 150 Παλαιστίνιοι έχουν προσαχθεί σε δίκη σε ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια για υποτιθέμενη υποκίνηση βίας στο Facebook.

Οι δικηγόροι του Συλλόγου για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους λένε ότι έχουν περίπου 40 περιπτώσεις στις οποίες η υποκίνηση βίας σε social media ήταν η μόνη ή η κύρια κατηγορία, από τον Οκτώβριο του2015.

«Πριν από τον Οκτώβριο σπάνια βλέπαμε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά τους τελευταίους μήνες βλέπουμε όλο και περισσότερες», λέει ο Εισαγγελέας Μουντέρ Αμπού Αχμάντ. «Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές αν γράψεις ένα μήνυμα στο Facebook, αυτό σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να πάρεις ένα μαχαίρι και να τρέξεις προς την Πύλη της Δαμασκού.»
Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης κατηγορηθεί για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, που καλούν σε δράση .
Αυτό φαίνεται να είναι μόνο η αρχή της μάχης του Ισραήλ στα social media. Αυτή την εβδομάδα, μια νέα ειδική κυβερνητική ομάδα θα αναλάβει να «αντιμετωπίσει την αντι-ισραηλινή προτροπή στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.» Εκτός από την παρακολούθηση των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, η ειδική ομάδα θα επιδιώξει σύμφωνα με πληροφορίες να συλλάβει τους παρόχους υπηρεσιών (όπως το Facebook ή το Twitter) για αναρτήσεις υποκίνησης βίας που δεν αφαιρούνται από τις πλατφόρμες τους.

Όπως και σε άλλα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο, η καταστολή των κοινωνικών δικτύωντης social media έχει ίσως ξεκινήσει με αφορμή μια περίοδο αιχμής της βίας, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμένουν τα κύρια εργαλεία της έκφρασης.

972mag