Οι κουβέρτες που έγιναν το σύμβολο επιβίωσης στην Ειδομένη

 

Greece Hopeless On The Border Photo Essay

Χρησιμοποιούνται είτε ως στρώματα μέσα στις σκηνές, ως σκεπάσματα, είτε, τελευταία, με τη βελτίωση του καιρού, ως σκίαστρα. Οι κουβέρτες που μοιράζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη έχουν γίνει ένα από τα σύμβολα στη μάχη των προσφύγων για επιβίωση.

Η οργάνωση εδώ και τρεις μήνες έχει διανείμει πάνω από 80.000 κουβέρτες, πολλές από τις οποίες εγκαταλείπονται βρώμικες και λασπωμένες στον καταυλισμό, δημιουργώντας μικρά …βουναλάκια!

«Εδώ και καιρό, αναθέσαμε σε μια εταιρεία στα Γιαννιτσά, τη συλλογή, αποθήκευση και πλύσιμο των κουβερτών. Ερχονται με βανάκια στον καταυλισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα, μαζεύουν τις πεταμένες κουβέρτες και τις πλένουν ακολουθώντας μια διαδικασία καθαρισμού που τους έχουμε υποδείξει, χωρίς τη χρήση μαλακτικού» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος προμηθειών των ΓΧΣ Μιχάλης Σαλπιγγίδης.

Χαρακτηριστικό της χρησιμότητας της κουβέρτας είναι ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε η Ειδομένη ήταν μέρος διέλευσης απ’ όπου περνούσαν χιλιάδες πρόσφυγες από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, μοιράζοντας καθημερινά 2000 έως 3000 κουβέρτες!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

«Από ένα σημείο και μετά και καθώς βλέπαμε ότι πολλοί τις άφηναν πίσω επειδή τις θεωρούσαν βάρος στο ταξίδι τους, αποφασίσαμε να τις μαζεύουμε και να πλένονται εξοικονομώντας τελικά, μ’ αυτό τον τρόπο 170.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Σαλπιγγίδης, διευκρινίζοντας ότι η οργάνωση εξοικονομεί έτσι, περίπου 5,50 ευρώ ανά κουβέρτα.

«Βέβαια», συμπληρώνει, «φροντίζουμε πάντα για την ποιότητα της πλυμένης κουβέρτας που δίνουμε στους πρόσφυγες αφού έχουμε συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως να μην έχει τρύπες από καψίματα ή λεκέδες που δεν βγήκαν κατά τον καθαρισμό».

Εθνος