«Σουμπερίτες» | Έλληνες εκτελεστές στην υπηρεσία των Ναζί στην Κρήτη

dgklil

«Σουμπερίτες».

Οι Έλληνες συνεργάτες των γερμανών δολοφόνων. Η αιματηρή πορεία του “Σώματος Κυνηγών” με επικεφαλής τον Φρίτς Σούμπερτ ,στο οποίο συμμετείχαν έλληνες προδότες. Πώς αιµατοκύλησαν Κρήτη και Μακεδονία στο όνομα του Χίτλερ.

6 Οκτωβρίου 1943. Στην Κρήτη ο επιλοχίας Φριτς Σούμπερτ που έχει σχηματίσει ειδική ομάδα κυνηγών με στόχο να χτυπήσει το αντάρτικο στην Κρήτη, φθάνει στο χωριό Καλή Συκιά στο Ρέθυμνο. Ο Σούμπερτ ανακρίνει τους κατοίκους και όταν διαπιστώνει ότι δεν αποσπά πληροφορίες δένει 12 γυναίκες , πυρπολεί κάποια σπίτια και τις πετάει μέσα για να καούν ζωντανές.

Αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές διεστραμμένες ενέργειες του γερμανού υπαξιωματικού που έσφαξε εκατοντάδες ‘Έλληνες ,έκαψε δεκάδες χωριά κα ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες στην Κρήτη και την Μακεδονία. Μεχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση ότι ο Σούμπερτ είχε Ελληνικές ρίζες. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες όμως τεκμηριώνεται ότι ήταν Γερμανός που μιλούσε ελληνικά και στην απελευθέρωση χρησιμοποίησε το όνομα Κωνσταντινίδης για να αποφύγει την σύλληψη.

Ο Σούμπερτ από µεταφραστής και κατάσκοπος, εξελίχθηκε σε έναν πανίσχυρο διοικητή σώµατος περίπου 150 ανδρών. Δημιούργησε στο Ηράκλειο της Κρήτης «σώμα κυνηγών», αφού στρατολόγησε ‘Ελληνες πολίτες με μειωμένη εθνική συνείδηση, αλλα και ποινικούς κρατούμενους, οι οποίοι φόρεσαν την γερμανική στολή και έκαναν φρικτά εγκλήματα κατά των συμπατριωτών τους με αντάλλαγμα την ελευθερία τους.

soumperites-2xry1qby5rcladl9pfxiq2
Ομάδα σουμπεριτών στο προαύλιο σχολείου του Τζερμιάδο

Η εκπομπή φωτίζει το δράμα των κατοίκων στο χωριό Κρουσώνας του Ηρακλείου. Το χωριό είχε αντιστασιακή δράση αλλά μία ισχυρή οικογένεια του Κρουσώνα ,οι Τζουλιάδες εντάχθηκαν στην ομάδα του Ναζί εγκληματία και συμμετείχαν στα εγκλήματά του ! Γι αυτό στην Κρήτη ο χαρακτηρισμός «Σουμπερίτης» ακόμα και στις μέρες μας αποτελεί μεγάλη βρισιά και είναι συνώνυμο του προδότη και του στυγνού εγκληματία .

Η εκπομπή φωτίζει όλο το χρονικό , αλλά και το παρασκήνιο της δράσης της εγκληματικής ομάδας, που σκότωνε γυναίκες και παιδιά στο όνομα του ναζισμού. Το πρώτο θύμα ήταν ο κοινοτάρχης του ορεινού χωριού Όρος Ρεθύμνου Παντελής Παπαδάκης, πατέρας οκτώ ανήλικων παιδιών.

Συγκλονιστική ειναι η ιστορία του Δημήτρη Γρυντάκη από την Καλή Συκιά Ρεθύμνου, που τότε ήταν μωρό. Ένας « Σουμπερίτης» τον άρπαξε από την αγκαλιά της μητέρας του, τον πέταξε στα ξερόκλαδα και εντελώς συμπτωματικά σώθηκε καθώς μετά από λίγα λεπτά έκαψαν ζωντανή τη μάνα του.

Ανατριχιαστική είναι και η περιγραφή του πρώην βουλευτή Κώστα Μπαντουβά, τον πατέρα του οποίου οι Σουμπερίτες βασάνισαν φρικτά μεχρι θανάτου για να αποκαλύψει στοιχεία απο την αντιστασιακή δράση της οικογενείας του και τελικά τον έθαψαν ζωντανό. Ο Σούµπερτ παρέµεινε στην Κρήτη από τον Αύγουστο του 1941 ως τον Ιανουάριο του 1944. Σ αυτό το διάστηµα εκτέλεσε περισσότερους απο 200 πατριώτες και έκανε αναρίθµητους βασανισµούς .

Στη συνέχεια ο υπαξιωματικός μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη, και συνέχισε την σαδιστική του δράση στο μακεδονικό έδαφος. Εκεί έκανε αδιανόητα εγκλήματα και άφησε την αιματηρή σφραγίδα του στο Ασβεστοχώρι, στο ολοκαύτωµα του Χορτιάτη και στα Γιαννιτσά που βίωσαν τις θηριωδίες του. Τα εγκλήματά του στην Μακεδονία και η συνεργασία με την προδοτική ομάδα του απότακτου συνταγματάρχη Πούλου θα μεταδοθούν στην επόμενη εκπομπή.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Lefteria:

Η εξήγηση του φαινομένου των «γερμανοντυμένων» Ελλήνων.  

..Από τις αρχές του 1942,«ήταν σπάνιο ακόμη και το πιο απόμερο χωριό να μην είχε τουλάχιστον ένα κρυφό πληροφοριοδότη γνωστό ως V-Mann, δηλαδή έμπιστο». Τα δίκτυα της γερμανικής αντικατασκοπίας βασίστηκαν σε κοινοτάρχες πρόθυμους για συνεργασία, ενώ «είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοια όργανα ως επί το πρώτον ήταν οπαδοί του Λαϊκού Κόμματος, στους οποίους οι γερμανικές αρχές στηρίχθηκαν όταν πρωτοήρθαν στην Κρήτη»).

Η συγκεκριμένη επισήμανση φωτογραφίζει τους κατοίκους του Κρουσώνα Ηρακλείου, του χωριού με το πιο «μελανό» κατοχικό μητρώο στην Κρήτη, από το οποίο ο Σούμπερτ στρατολόγησε 45 άτομα που αποτέλεσαν τον σκληρό πυρήνα του «Σώματος Κυνηγών» του, με πρωτοπόρα τα μέλη της οικογένειας του Μιχάλη Τζουλιά . Πώς εξηγείται μια τόσο ομόθυμη προθυμία, σε τόσο πρώιμο στάδιο (Ιανουάριος 1942) και μάλιστα στο τελευταίο μέρος της Ελλάδας που θα περίμενε κανείς να συναντήσει γερμανόφιλους; Η εμφάνιση αυτής της δυναμικής φωλιάς φιλοναζιστών οφειλόταν κατά κύριο λόγο «στην γερμανοφροσύνη της οικογένειας των Τζουλιάδων,που ανήκε στην εύπορη τάξη του χωριού και ασκούσε επιρροή σε Κρουσανιώτες με τους οποίους διατηρούσε δεσμούς συγγένειας, αγχιστείας, συντεκνίας ή παρόμοιων πολιτικών πεποιθήσεων» και , αντίστοιχα, στη γενικότερη «αγγλοφιλία» που εξέφραζε η πλειοψηφία στο χωριό

Συν τοις άλλοις, η κρητική περίπτωση μοιάζει να μην επαληθεύει τα πολυεργαλεία με τα οποία συνηθίζουμε να ερμηνεύουμε τον δωσιλογισμό: «Ο αντικομουνισμός  δεν έπαιξε σχεδόν κανένα ρόλο, γιατί στην Κρήτη, αντίθετα με ότι συνέβη στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν βρήκε έδαφος να αναπτυχθεί έως τότε σε υπολογίσιμο παράγοντα» Από τον Μάιο του 1942, οπότε σημειώθηκαν σι πρώτοι φόνοι  βεντέτες ανάμεσα στους Τζουλιάδες και τηνομάδα τού επίσης κρουσανιώτη αντάρτη, ΑντώνηΓρηγοράκη (καπετάν Σατανά), το χωριό θα μεταβληθεί σε πυρήνα του ένοπλου δωσιλογισμού στην Κρήτη και «επίκεντρο εγκληματικών δραστηριοτήτων» Ποιοι ήταν όμως οι «Σουμπερίτες» και τι μαθαίνουμε για αυτούς;

To μεγαλύτερο ποσοστό των Σουμπεριτών ήταν άτομα κατώτερης κοινωνικής και οικονομικής στάθμης μικροί γεωργοί ,αγροφύλακες, άνεργοι, τυχοδιώκτες, ζωοκλέφτες και διάφοροι κλέπτες και, όχι σπάνια, χαμηλού διανοητικού επιπέδου, τα οποία παρακινήθηκαν να συνεργασθούν με τον εχθρό βασικά από την επιθυμία του πλουτισμού μέσω της συστηματικής λεηλασίας. Σε μια μικρότερη μερίδα εθελοντών συνετέλεσαν στην ένταξη τους συνδυαστικά η γερμανοφιλία, οι προσωπικές ή οικογενειακές διαφορές, οι κομματικές έριδες και, σε ελάχιστες περιπτώσεις, ο εξαναγκασμός

Αυτό που υπονοείται εδώ, είναι πως οι ανείπωτες αγριότητες των Κρουσανιωτών σουμπεριτών, που επί δυόμισι χρόνια πρωτοστάτησαν σε καταδόσεις, δολοφονίες και λεηλασίες από το Λασίθι μέχρι τα ορεινά χωριά της Πέλλας,τροφοδοτούνταν από την περιθωριακότητα της περίπτωσής τους. Πέρα από τη δεδομένη ροπή του ντόπιου κρητικού πληθυσμού στην  οπλοκατοχή και οπλοχρησία και τις παραδοσιακές «συνήθεις διαμάχες και διενέξεις με βάση τις προσωπικές, οικογενειακές και κομματικές διαφορές, οι οποίες συχνά κατέληγαν σε βίαιες συγκρούσεις» ήταν oι συνθήκες της Κατοχής στην Κρήτη που καθιστούν τόσο ορατές τις εξαιρέσεις του κανόνα. To χάσμα ανάμεσα σε κατακτητές και κατακτημένους ήταν τόσο βαθύ, ώστε οι ντόπιοι δωσίλογοι ξεχώριζαν αισθητά μέσα στον κρητικό πληθυσμό, εξ ου και το «ακατάσχετο μίσος εναντίον των Γκεσταπιτών, όπως συνήθως αποκαλούσαν τους Σουμπερίτες και γενικά τους δωσίλογος»

Η διολίσθηση των «Σουμπεριτών» σε κτηνώδεις πράξεις  ανόμοιες με τα έργα και τις ημέρες κάθε άλλης δωσιλογικής οργάνωσης ή παραστρατιωτικού σώματος εκείνης της ταραγμένης εποχής  μοιάζει σαν αντίδοτο στην ανασφάλεια που προκαλούσε η de facto τοποθέτηση τους στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Κι αν δεν μιλούσαμε μάλιστα με ιστορικούς αλλά με ιατρικούς όρους, η αποτέφρωση των 14 γυναικών στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου(6 Οκτωβρίου 1943), «πράξη που ξεχώρισε τον Σούμπερτ από τους άλλους Γερμανούς,… και η αποτρόπαια σφαγή στον Χορτιάτη, με μητέρες και παιδιά να καρφώνονται με ξιφολόγχες και να πετιούνται στα φλεγόμενα κτίρια, ίσως να μπορούσε να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα της ώσμωσης μερικών ψυχολογικά και κοινωνικά νοσηρών προσωπικοτήτων του Σούμπερτ μη εξαιρουμένου.

epikentro.gr
Αποσπάσμα από την δημοσίευση του Ιάσονα Χανδρινού για το βιβλίο του Θανάση Φωτίου, Η ναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Η αιματηρή πορεία τον Φριτς Σούμπερτ και τον ελληνικού «Σώματος Κυνηγών» στην κατοχική Κρήτη και Μακεδονία, 

 

Το χωριό Κρουσώνας  τροφοδότησε  το τάγμα του Σούμπερτ με πολλούς γκεσταπίτες που αποτέλεσαν τον σκληρό πυρήνα του «Σώματος Κυνηγών» διεξάγοντας άγριες επιδρομές και δολοφονίες λεηλατώντας  και καταστρέφοντας χωριά και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. 

Επικεφαλής όλων τον προδοτών της Κρήτης υπήρξαν οι γκεσταμπίτες κρουσανιώτες  1) Νικόλαος Τζουλιάς 2) Κώστας Τζουλιάς 3) Γεώργιος Τζουλιάς 4) Δημήτριος Στιβακτάκης η Χρηστοδουλάκης 5) Ιωάννης Επανωμεριτάκης η Κουτούτος, όλοι αυτοί ευθύνονται για πάρα πολλά εγκλήματα εις βάρος των πατριωτών της μεγαλονήσου αυτοί ήταν οι στρατολόγοι και άλλων γκεσταμπιτων που τους εκβίαζαν. Οι σουμπερίτες ήταν περί τους 150 -200 ντυμένοι στο γερμανικό χακί με τον αγκυλωτό σταυρό και έκαναν τα εγκλήματα σε ολόκληρη την Κρήτη.

Οι σουμπερίτες χωρίς βεβαία  τους πληροφοριοδότες τους δεν υπερέβαιναν τους 150 – 200 

Tα ονόματα των Kρουσανιωτών σουμπεριτών 

1)Μιχαήλ Τζουλιάς διορισμένος πρόεδρος κοινότητας Κρουσώνα

2) Νικόλαος Τζουλιάς(γιος του Μιχαήλ )

3) Γεώργιος Τζουλιάς (αδελφός του Νικόλα ) 

4) Κώστας Τζουλιάς(αδελφός του Νικόλα )

5) Στελιανός Τζουλιάς (αδελφός του Νικόλα )6) Γεώργιος Σουλτάτος δικηγόρος εξ ανωγείων καθοδηγητής των Τζουλιάδων (αυτός σύστησε στον γερμανό Χάρτμαν τους Τζουλίαδες)

7) Ιωάννης Επανωμεριτάκης η Κουτούτος υπ αριθμόν ένα δήμιος

8) Δημήτριος Στιβακτάκης η Χρηστοδουλάκης υπ αριθμόν ένα δήμιος

9)Χαράλαμπος Αγιομυργιανάκης

10) Στέργιος Αγιομυργιανάκης

11)Μανόλης Μακρυδάκης

12)Ιωάννης Μακρυδάκης

13) Ιωάννης Γκριδάκης 14)φίλιππος Γκριδακης

15)Νικόλαος Βαλιζάκης

16)Γεώργιος Ι. Τζουλιάς

17)Κώστας Βασμβουκάκης η ψεύτης

18)Στελιανός Μακατούνης

19) Κώστας Μακατούνης

20)Νικόλαος Μακατούνης

21) Χαράλαμπος Μακατούνης

22) Ιωάννης Μακατούνης

23) Γεώργιος Δρακουλάκης

24) Γεώργιος Φραγκιαδάκης

25)Γιάννης Παπαδάκης η Βλακούσης 26)φίλιππος Παπαδάκης η Βλακούσης

27)Στέργιος Παπαδάκης η Βλακούσης

28)  Κώστας Αξιωτάκης

29)Γεώργιος Αξιωτάκης

30) Δημήτριος Φραγκιαδάκης

31)Χαράλαμπος Κρανιώτης

32)Μιχαήλ Αποστολάκης

33)Απόστολος Πολυχρονάκης

34)Μιχαήλ Κρανιώτης

35)Στέργιος Βεργετάκης αγροφύλακας

36)Σήφης Πολυχρονάκης αγροφύλακας

37)Παύλος Αποστολάκης αγροφύλακας

38)Μιχαήλ Κουράκης αγροφυλακας

39) Νικόλαος Βαμβουκάκης η Χελιδόνης αγροφύλακας 

  40)Βαγγέλης Μακατούνης αγροφύλακας

41)Εμμανουήλ Μακατούνης αγροφυλακας

42)Μιχαήλ Μακατούνης η Δρακογιάννης και

43)Γεώργιος Μακριδάκης πρόεδρος διορισμένος από τους γερμανούς        

 ( Όλοι τους φονευθήκαν από τα αντάρτικα σώματα «Σατανά» Κρουσώνα και άλλους, η καταδικάστηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη )

ΠΗΓΗ  -Από το βιβλιο του καπεταν Χαραλαμπου Γιανναδακη  «Αναμνησεις από τα περασμενα» έκδοση 1995

Kρητικοί σουμπερίτες

Γ. Καπετανάκης ο υπασπιστής του  Σούμπερτ

Γεώργιος Γερμανάκης πρωτοπαλίκαρο του Σούμπερτ

Νικόλαος Μανουσάκης, πρόεδροςτης κοινότητας Λαράνι Μονοφατσίου

Αμπαδιωτάκης Γεώργιος 

Μπαλτζάκης Νικόλαος

Πολυχρονάκης  Αποστολος

Κεφαλογιάννης Ιωαννης

Γιανναδάκης Νικόλαος 

Καψιμάνης Γιάννης

Τζουτζουρούκος Μανώλης

Κουτούτος Γιάννης

Κούβος Γιάννης

Καψάλης Δημήτρης

Σαβοϊδάκης Γιώργης

Χαινάκης Γιάννης

Κουτάντος Σάββας

ΠαπάΛευτέρης Καλλέργης

Μυλωνάς  Αντώνης

Αλατζάς Δημήτρης

Πρίαμος Αβραμάκης

Διακονιτάκης Ι 

Στειακάκης Χ…