Ο κρητικός λαός ο πιο «προσφυγικός» της Ευρώπης από τον 17ο αιώνα- Κρητικοί κατέφυγαν στη Συρία και τη Βόρεια Αφρική

Οι Κρητικοί είναι ένας από τους λαούς που έχουν καταγραφεί περισσότερο στην ιστορία τους η έννοια της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

prosfyges-krites-3-620x330.jpg

Από τα χρόνια ακόμα της Ενετοκρατίας, αλλά κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, οι Κρητικοί μετανάστευαν μαζικά. Και μάλιστα, ειδικά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όχι στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε χώρες ακόμα και της Ασίας ή της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου να βρουν καταφύγιο για τις οικογένειές τους.

Δυο στοιχεία είναι χαρακτηριστικά:

-Όταν τον Σεπτέμβριο του 1669 οι Τούρκοι μπήκαν και κατέλαβαν το Ηράκλειο μέσα σε αυτό δεν βρήκαν παρά μια δεκαριά κατοίκους, δηλαδή μερικούς γέροντες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, ένα δυο ιερείς της δυτικής εκκλησίας και μερικούς Εβραίους έμπορους. Οι Κρητικοί είχαν φύγει σταδιακά από το 1648 που είχε αρχίσει η πολιορκία του Χάνδακα. Βρήκαν καταφύγιο στη Βενετία και σε άλλα ιταλικά βασίλεια, στην Ευρώπη αλλά και στην Βόρεια Αφρική.

– Σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, αλλά κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες του, υπήρξαν νέα κύμματα μετανάστευσης. Μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους σ’ αυτό, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης, της Αφρικής ή και της Ασίας.

Στην περιοχή της Συρίας, απ’ όπου σήμερα έρχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, υπήρξε μαζική μετανάστευση εκείνα τα χρόνια από την Κρήτη. Γνωστή είναι άλλωστε ότι η περίπτωση της δημιουργίας του Χαμιντιέ, ενός χωριού που χτίστηκε στα 1897 από τους Κρητικούς μετανάστες. Το χωριό και σήμερα κατοικείται από τους απόγονους εκείνης της γενιάς των Κρητών μεταναστών.

Φυσικά οι περίοδοι που προαναφέρθηκαν δεν είναι οι μοναδικές για την κρητική μετανάστευση. Ούτε ξεκινούν την εποχή της πολιορκίας του Χάνδακα. Αλλά αυτές οι δυο ιστορικές περιπτώσεις, για τις οποίες πιθανώς δεν γνωρίζουν οι σημερινοί Κρητικοί και κάποιοι παράγοντες που αντιδρούν στην έλευση και φιλοξενία προσφύγων, είναι οι πιο χαρακτηριστικές

Πρόσφυγες δεν ήταν πάντα «οι άλλοι»…- Από τα προσφυγόπουλα της Κρήτης στους Μικρασιάτες

prosfyges-krites-3-620x330
Κρήτες πρόσφυγες σε συσσίτια στην Αθήνα το 1897. Άλλοι έφυγαν όμως για πιο μακριά, κι έφτασαν μέχρι τη Συρία, απ’ όπου σήμερα έρχονται Σύροι πρόσφυγες

Συχνά πολλοί Έλληνες όχι απλά κλείνουν τα μάτια στο δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων, αλλά «αγανακτούν» γιατί δεν αφήνουν την Ελλάδα και τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της στην «ησυχία» τους… Μοιάζουν να μην ξέρουν την Ιστορία τούτου του τόπου…
Υπάρχουν κόμματα και ομάδες που υπάρχουν ενισχύοντας φοβικά σύνδρομα ή και μίσος απέναντι στους «ξένους», διατυπώνοντας ακόμα και ισχυρισμούς ότι σήμερα στην Ελλάδα η εγκληματικότητα ή η ανεργία υπάρχουν επειδή υπάρχουν οι «άλλοι»…

Κάποτε όμως «άλλοι» ήμασταν εμείς… Από τον 19ο αιώνα και τις σφαγές του κρητικού λαού από τους Τούρκους, μέχρι τους Έλληνες που έφευγαν για την Αμερική ή την Αυστραλία, και φυσικά τους Μικρασιάτες.
Ας θυμηθούμε τότε που οι «άλλοι» ήμασταν «εμείς», μέσα από φωτογραφίες των αρχειακών συλλογών του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Κρήτες πρόσφυγες στα συσσίτια της Αθήνας το 1897

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Μετανάστες για την Αμερική

metanastes-ameriki

Προσφυγιά μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

 

candianews.gr