Διεθνής Αμνηστία: Βασανιστήρια και θάνατοι στις φυλακές κόλαση της Συρίας

«Ξεπερνώντας τα ανθρώπινα όρια» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Διεθνούς Αμνησίας η οποία καταγράφει βασανιστήρια, ασθένειες και θάνατοι στις φύλακες της Συρίας, που διαπράχθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις.

img60676_1cc5d4d0f7db1e9eaf0af0381e32008a_650_432.jpg

Η έκθεση περιγράφει τις εμπειρίες χιλιάδων κρατουμένων μέσα από τις περιπτώσεις 65 επιζώντων από βασανιστήρια, οι οποίοι έκαναν λόγο για τρομακτική κακοποίηση και απάνθρωπες συνθήκες στις στρατιωτικές φυλακές Σεντνάγια, από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι είχαν δει κρατούμενους να πεθαίνουν, ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, και μερικοί ανέφεραν ότι κρατούνταν σε κελιά μαζί με πτώματα.

Η πλειοψηφία των επιζώντων είπε στη Διεθνή Αμνηστία, ότι η κακοποίηση αρχίζει αμέσως με τη σύλληψή τους και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, ακόμη και πριν φτάσουν σε ένα κέντρο κράτησης.

Κατά την άφιξη στις εγκαταστάσεις των κέντρων, οι κρατούμενοι περιέγραψαν ένα τελετουργικό «πάρτι καλωσορίσματος» που περιλαμβάνει σοβαρούς ξυλοδαρμούς, συχνά με τη χρήση σιλικόνης ή μεταλλικών ράβδων ή ηλεκτρικών καλωδίων.

Ένας δικηγόρος που συνελήφθη κοντά στη Χάμα, είπε: » Μας φέρονταν σαν ζώα. Ήθελαν οι άνθρωποι να είναι τόσο απάνθρωποι, όσο το δυνατόν περισσότερο … Είδα το αίμα σαν ένα ποτάμι … Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι η ανθρωπότητα θα φθάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο … δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα έπειτα να σκοτώσουν και εμάς ακριβώς εκεί».

enallaktikos.gr