Venezuela-Συμπεράσματα γιά τη 1ή Σεπτέμβρη

Εχθές πρώτη του μήνα η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα καλούσε το λαό σε πραξικόπημα προκειμένου να ανατραπεί ο πρόεδρος Μαδούρο και η εκλεγμένη κυβέρνηση του

Cq5CAzEXEAE3iHe-300x223

Συμπεράσματα από τίς συγκεντρώσεις της χθεσινής ημέρας τίς οποίες προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πρός όφελος της ώς είθισται η αντιπολίτευση της χώρας 1.- Ο τσαβισμός και η αντιπολίτευση αναμετρήθηκαν στις συγκεντρώσεις τους. Η αντιπολίτευση κατάφερε να καλέσει σε μεγάλη κινητοποίηση, μετά από χρόνια. Έχοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Δεκεμβρίου στις βουλευτικές εκλογές, κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχουν υποστηρικτές. Αλλά ο τσαβισμός ενάντια σε πολλά προγνωστικά, πραγματοποίησε μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την εθνική περιφέρεια, και εχθές γέμισε τη Λεωφόρο Μπολίβαρ στο Καράκας.

2.- Η δεξιά περιορίστηκε στα συνηθισμένα σημεία στα ανατολικά της πόλης. Για να αποφευχθούν συγκρούσεις με τον συμμάχους του τσαβισμού και οι παλαιότερες επιθέσεις σε δημόσια κτήρια, δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο δήμο Libertador.

CrQCOHhUEAEYdc8

3.- Πολυάριθμες εκρήξεις βίας απενεργοποιήθηκαν πριν από την 1η Σεπτέμβρη. Ο Yon Goicochea συνελήφθη με εκρηκτικά, 92 Κολομβιανοί παραστρατιωτικοί συνελήφθηκαν στην Catia. Συνέλαβαν τον Carlos Melo. Υπήρξαν περιοχές κατειλημμένες από αστυνομικές δυνάμεις, γεγονός που εμπόδισε τις συγκρούσεις. Οι δράσεις ήταν πολλαπλές και ορθές.(Capturan 9 paramilitares en el estado Anzoátegui)

CrNGOVFWIAAutD9

4.- Το MUD παρεκτράπηκε εντελώς από τον πολιτικό σκοπό του καλέσματός του. Η ανάκληση δεν ήταν ο πρωταγωνιστής. Οι προεδρικές καριέρες των Capriles και Ramos Allup, άλλαξαν το νόημα όλων, επειδή η «διαμαρτυρία» είναι διαφορετική από την «πολιτική πράξη». Αυτές οι εσωτερικές διαμάχες για το μικρόφωνο και τον τελικό λόγο, τελείωσαν τοποθετώντας τον Chúo Torreabla (Γενικό Γραμματέα της συμμαχίας των κομμάτων της δεξιάς, MUD), στο προσκήνιο.

5. Ο λόγος του Chúo ήταν ασταθής, οξύς, άνοστος, σκόρπιος. Όλη η διαδικασία διήρκησε μόνο μία ώρα και ολοκληρώθηκε με νέο κάλεσμα, με κατσαρόλες αυτή τη φορά, χθες στις 8:00 pm. Το αποτέλεσμα στην καρδιά της διαμαρτυρίας (που δεν ήταν διαμαρτυρία) ήταν τελικά η απογοήτευση. Οι οπαδοί της δεξιάς περίμεναν άλλου είδους δράσεις, αρθρωμένες και άμεσες, για να προκαλέσουν διάστρεμμα στο χέρι της Κυβέρνησης. Τα «πάμε στο Μιραφλόρες», «να τελειώσουμε με τον Μαδούρο την 1Σ», «να υποχρεώσουμε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κάνει τώρα το δημοψήφισμα» είναι ανεκπλήρωτοι σκοποί και ανησυχίες.

6. Η απενεργοποίηση του μηχανισμού βίας που είχε στηθεί από πριν, αφόπλισε (κυριολεκτικά) τη MUD. Η παρότρυνση να πάνε σπίτια τους και να χτυπάνε κατσαρόλες δεν ευχαρίστησε πολλούς από τους οπαδούς που για μήνες υπόκεινταν σε έναν κολλητικό διάλογο βίας. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης κλήθηκαν να διαδηλώσουν χρησιμοποιώντας την εξύμνηση της αντιπαράθεσης, με θριαμβολογία, με την υπόσχεση της εκδίκησης ως κίνητρο, με υποσχέσεις για άμεσα αποτελέσματα. Ακούγοντας τον Chúo, άοπλο, επικράτησε απογοήτευση.

7. Πολλοί οπαδοί της δεξιάς, εντελώς αποξενωμένοι από τη βίαιη και μεθυστική προπαγάνδα του φασισμού, δεν συμβιβάστηκαν με το να πάνε σπίτι τους να διαμαρτυρηθούν με κατσαρόλες. Ως εκ τούτου, προέκυψαν βίαιες καταστάσεις. Η λαϊκή βούληση είναι ένας παράγοντας ιδιαίτερα ενεργός σε αυτήν τη δεύτερη ατζέντα.

8. Η αντιπολίτευση έκανε κάτι χθες: Ξεκίνησε με όλες της τις δυνάμεις. Και σε μια πράξη χρήσης μέγιστης δύναμης, δεν κατόρθωσε τίποτα. Σε πρακτικό επίπεδο, δεν κατόρθωσαν απολύτως τίποτα. Πράγμα που σημαίνει ότι δύσκολα μπορούν να κάνουν σύντομα άλλου είδους επίδειξη δύναμης μεγαλύτερης από αυτή. Ο δρόμος ως μια μορφή πίεσης δε λειτουργεί σύμφωνα με τις προσδοκίες τους, πόσο μάλλον αν είναι στον δρόμο της μη βίας από τη στιγμή που τους απενεργοποιούν τα αντιδημοκρατικά τους σχέδια.