Κραυγή αγωνίας από πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Κινητοποιήσεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και σε πολλά Κέντρα Διαμονής στην ηπειρωτική Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν χθες, σε μια συντονισμένη προσπάθεια πίεσης προς τις ευρωπαϊκές αρχές.

diamartria_0

Αίτημά τους ο απεγκλωβισμός τους από την Ελλάδα και από τα νησιά ειδικότερα, εκεί όπου ορισμένοι μετρούν πλέον σχεδόν έξι μήνες διαμονής, αφού μεταξύ των 10.000 προσφύγων που βρίσκονται σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο υπάρχουν και άνθρωποι που έφτασαν στις 20 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης της -αμφισβητούμενης νομιμότητας- συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

Τού Γιώργου Παγούδη

Η πανελλαδική κινητοποίηση που προετοίμαζαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες εδώ και είκοσι ημέρες είχε ώρα έναρξης στις 10.00 το πρωί και στόχο να ακουστεί η φωνή τους σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργούν Κέντρα Προσωρινής Διαμονής, είτε κλειστού τύπου, όπως τα hotspots των νησιών, είτε ανοιχτές δομές.

Στη Χίο και τη Λέσβο μερικές δεκάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στις κεντρικές πλατείες και με πρόχειρα πανό στα χέρια και με συνθήματα ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και κυρίως να τους επιτραπεί η αναχώρηση από τα νησιά.

«Δεν μας αρκεί ένα πιάτο φαΐ και ένα μέρος να μείνουμε. Αυτά κάποιος μπορεί να τα προσφέρει και σε ένα ζώο. Αλλά εμείς είμαστε άνθρωποι που θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι, χρειαζόμαστε εργασία ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στις οικογένειές μας» έλεγε ο Ουασίμ, Σύρος πολιτικός πρόσφυγας, καθηγητής αγγλικών στην πατρίδα του, συμπληρώνοντας την έκκλησή του για «βοήθεια» ώστε η φωνή τους να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη.

Η διαμαρτυρία έληξε ειρηνικά έπειτα από περίπου μία ώρα.

Καταγγελία επίθεσης τραμπούκων

Να σημειωθεί ωστόσο ότι στη Χίο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ένα ζευγάρι προσφύγων, εμφανώς κακοποιημένο, εμφανίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο και στη συνέχεια στην αστυνομία καταγγέλλοντας επίθεση εις βάρος τους.

Σύμφωνα με αλληλέγγυους που προχώρησαν και στη σχετική καταγγελία, η επίθεση εις βάρος τους έγινε από ανθρώπους που μιλούσαν ελληνικά, κάτι που ωστόσο διαψεύδει η αστυνομία, η οποία, επικαλούμενη και τη μαρτυρία μεταφραστή, υποστηρίζει ότι το ζευγάρι δέχτηκε επίθεση από αγνώστους αραβικής καταγωγής.

Πρόκειται για μία 18χρονη Σύρα και έναν 28 ομοεθνή της που, όπως διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο, έφεραν χτυπήματα στο πρόσωπο και αλλού, ενώ ο 28χρονος έφτασε εκεί με σπασμένο χέρι, αποτέλεσμα της επίθεσης που δέχτηκαν.

Οι δράστες ωστόσο θα παραμείνουν άγνωστοι αφού τα θύματα της επίθεσης δεν κατέθεσαν μήνυση.

efsyn.gr

Advertisements