Στη Τουρκία ισχύει πλέον η οικογενειακή ευθύνη! Συγγενείς κατηγορουμένων κρατούνται “όμηροι”

Οικογένειες όμηροι στην Τουρκία. Όσοι έχουν γλιτώσει τη σύλληψη φεύγοντας διαπιστώνουν ότι οι οικογένειές τους που έμειναν στην Τουρκία δεν μπορούν να τους ακολουθήσουν.

3

Το διαπίστωσε σήμερα η σύζυγος του πρώην αρχισυντάκτη της μεγαλύτερης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας της Τουρκίας, της Cumhurieyet.

Ο Τζαν Ντουντάρ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για ένα ρεπορτάζ όπου αποκάλυπτε “κρατικά μυστικά”. Σήμερα η σύζυγός του εμποδίστηκε να φύγει από τη χώρα για να πάει στη Γερμανία και να τον συναντήσει.
Το διαβατήριό της, που είχε ακυρωθεί τον περασμένο μήνα, κατασχέθηκε,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
“Κρατούν όμηρο τη σύζυγό μου. Αυτός είναι ο νόμος της ζούγκλας. Όμως μάταια. Ούτε εγώ, ούτε μια γυναίκα που ρίχτηκε πάνω σε ένα όπλο θα τρομάξουμε” έγραψε στο Twitter ο Τζαν Ντουντάρ. Ο δημοσιογράφος αναφερόταν στο γεγονός ότι η Ντιλέκ Ντουντάρ δεν δίστασε να ριχτεί πάνω σε έναν ένοπλο που προσπάθησε να σκοτώσει τον ίδιο έξω από ένα δικαστήριο, τον περασμένο Μάιο.
Ο Τζαν Ντουντάρ έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 5 ετών και 10 μηνών για “αποκάλυψη κρατικών μυστικών”, για μια υπόθεση που αφορούσε μεταφορά όπλων στη Συρία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι ο δημοσιογράφος “θα πλήρωνε βαρύ τίμημα” για το ρεπορτάζ αυτό.
Αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και πλέον βρίσκεται στο εξωτερικό, πιθανότατα στη Γερμανία.
Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στην Τουρκία για τη δίκη του, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. “Το να εμπιστεύεται κανείς αυτή τη δικαιοσύνη είναι σαν να βάζει το κεφάλι του στη λαιμητόμο”, εξήγησε σε ένα άρθρο του που έφερε τον τίτλο “Ήρθε η ώρα να πούμε αντίο”.