Φθινοπωρινό θέατρο στο Εφετείο, δίκη Χρυσής Αυγής 5-6 Σεπτεμβρίου

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε εκ νέου τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, μετά από την καλοκαιρινή διακοπή διάρκειας ενός μηνός.

14264890_641760119321154_3883447128353939735_n-805x450

Στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, δόθηκε τη Δευτέρα η μοναδική ευκαιρία να δει κάποιος στο ακροατήριο περισσότερα άτομα από την πλευρά των θυμάτων και των υποστηρικτών τους, παρά φασίστες.

Επί 2 μέρες (η δίκη συνεχίστηκε και την Τρίτη), εξετάστηκε ο Αναστάσιος Τσολακίδης, ο τελευταίος αστυνομικός στην υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα. 2 πράγματα ήταν πολύ ξεκάθαρα από την κατάθεσή του: δεν ανέλαβε απολύτως καμία ευθύνη για τη σύλληψη ενός από τους 20-30 επιτιθέμενους και, κάτι ακόμα πιο σοκαριστικό, δεν έλεγε την αλήθεια στο δικαστήριο.

Ζαφειρίου (ΠAME): Πώς και είστε ο μόνος που δεν καταλάβατε ότι είναι Χ.Α. οι επιτιθέμενοι;

Τσολακίδης: Δεν είδα διακριτικά.

Επέμενε διαρκώς ότι δεν είδε τα μέλη της Χ.Α. να είναι παρόντα στον τόπο του εγκλήματος, ή δεν ήταν σίγουρος.

Γι’ αυτό το λόγο, η πολιτική αγωγή αποφάσισε να καταθέσει αίτημα για ανάγνωση των απομαγνητοφωνήσεων των σημάτων της ΔΙΑΣ το βράδυ της δολοφονίας. Η πολιτική αγωγή υποστηρίζει πως υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας του μάρτυρα Τσολακίδη, καθώς στα σήματα φέρετα να μιλάει για Χρυσαυγίτες και σιδηρογροθιές, ενώ κατα την εξέταση λέει διαφορετικά πράγματα.

Το αίτημα για ανάγνωση των απομαγνητοφωνήσεων απορρίφθηκε από την προεδρεύουσα.

Ωσρόσο, καθώς τα Μ.Μ.Ε. συχνά λειτουργούν ωφέλιμα αποκαλύπτοντας την αλήθεια, χτες δημοσιεύτηκαν  στην Εφημερίδα των Συντακτών ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Τσολακίδης όντως ανέφερε ο ίδιος πως οι χρυσαυγίτες ήταν παρόντες στο σημείο.

Η χτεσινή συνεδρίαση στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού έδωσε τη δυνατότητα για σχόλια κατά το άρθρο 358 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στους τελευταίους 9 μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη, τους εξής: Μαντά, Ξυπόλυτο, Ρουπακιά, Τσολακίδη, Χατζησταμάτη, Βίντση, Χρηστίδη, Κοντονικόλα, Χατζηευστρατίου.

«Ο Τσολακίδης και κάποιοι άλλοι αστυνομικοί θα έπρεπε να είναι στο εδώλιο. Ντρέπονται να παραδεχθούν την ολιγωρία τους. Λένε πως έφταιγε το σκοτάδι και άλλες δικαιολογίες. Το βούλευμα μιλάει για πνεύμα βιαιότητας, για ιδιαίτερη αμφίεση, για ετοιμότητα. Αναδεικνύονται αυτά τα περιστατικά από τους μάρτυρες. Ο ρόλος της Αστυνομίας περισσότερο ενθαρρύνει παρά καταστέλλει», ήταν ένα από τα σχόλια του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Κώστα Παπαδάκη.

O ρόλος των αστυνομικών, οι οποίοι ήταν παρόντες στο σημείο της δολοφονίας του Φύσσα, παραμένει πολύ παράξενος. Δε συμφωνούν μεταξύ τους ποιος συνέλαβε τον Ρουπακιά, ποιος βοήθησε ποιον, ποιος είδε τι, κ.λπ. Ωστόσο, η κατάθεση του τελευταίου αστυνομικού, και επικεφαλής της μονάδας ΔΙΑΣ, απέδειξε, επίσης, κάτι άλλο: ότι ο Τσολακίδης ψευδόταν στο δικαστήριο.

«Εδώ δεν είναι θέατρο. Εδώ δεν είναι χώρος διασκέδασης», είπε η προεδρεύουσα του δικαστηρίο Μαρία Λεπενιώτη τη Δευτέρα, όταν το ακροατήριο άρχισε να γελάει ειρωνικά. Για να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ταιριαστή στο σχόλιό της, το γέλιο προερχόταν από την πλευρά των υποστηρικτών των νεοναζί.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα τωνφυλακών Κορυδαλλού με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης και την κατάθεση τηςαδερφής του Παύλου Φύσσα, Ειρήνης.

Κείμενο-φωτογραφία: Katja Lihtenvalner

Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Κοντός

hitandrun.gr

Advertisements