Οι χρυσαυγίτες ήθελαν να πληρώσουν τους Αιγύπτιους ψαράδες για να τους κλείσουν το στόμα, δίκη Χ.Α., 9/9

«Κοιμόμουν πάνω στην ταράτσα. Με χτύπησαν στο γόνατο 2-3 φορές και έβγαλα την κουβέρτα από το προσωπό μου. είδα ανθρώπους με μαύρα ρούχα, νόμιζα ότι ήταν όνειρο. Συνολικά πρέπει να ήταν περίπου 15-17 ατομα. Όλοι φορούσαν μάυρες μπλούζες».

14199473_643118605851972_2575332216542694433_n-805x450.jpg

Έτσι ξεκίνησε ο Αμπουζίντ Εμπάρακ την κατάθεσή του χτες στο Εφετείο.

Ο Αιγύπτιος ψαράς ήταν εκείνος, ο οποίος δέχτηκε μοχθηρότατη επίθεση τη νύχτα της 12ηςΙουνίου 2012 στο Πέραμα. Η κατάθεσή του μεταφράστηκε πλήρως.

«Με χτύπησαν σε όλο το σώμα, 12 ράμματα στο πρόσωπο, ένα δόντι έσπασε. Άκουσα ότι ένας είπεΠάμε!” Νόμιζαν ότι πέθανα και έφυγαν», συνέχισε.  Δεν έδειξε καμία αμφιβολία για την πρόθεση της ομάδας στα μαύρα, που εμφανίστηκε ξαφνικά εκείνη τη νύχτα στην ταράτσα: «Όλοι ήθελαν να σκοτώσουν. Αν ήξεραν ότι είμαι ζωντανός, δε θα με άφηναν. Ήρθαν νασφάξουν. Σαν να είχαν σχέδιο».

Τα δραματικά συμβάντα εκείνης της νύχτας του προκάλεσαν σοβαρές συνέπειες. «Περίπου 17-18 μέρες νοσηλείας. Μου έσπασαν τα κόκκαλα, τα δόντια. Μετά 33 μέρες με καλαμάκι τρεφόμουν. Δεν μπορώ για σταθώ για περισσότερα από 15 λεπτά και δεν μπορώ να περπατήσω πολύ. Συχνά χάνω τη μνήμη μου. Είμαι πεθαμένος έτσι και αλλιώς, αφού δεν μπορώ να δουλέψω να ταΐσω τα παιδιά μου».

O Εμπάρακ είχε μεταναστεύσει στην Ελλάδα 6 μήνες πριν την επίθεση. Δεν είχε ξανακούσει για την ομάδα που του επιτέθηκε. «Έμαθα μετά ότι αυτοί είχαν απειλήσει πιο πριν τον Άχμεντ(σημ.: το άτομο που τον φιλοξενούσε) και τα αδέρφια του». Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγήςγιατί του επιτέθηκαν, απάντησε: «Επειδή είμαι Αιγύπτιος. Αυτοί ξέρω ότι χτυπάνε ξένους». Στην κατάθεσή του αναφέρθηκε, επίσης, στην επίθεση εναντίον του Ουαλίντ Τάλεμπ στη Σαλαμίνα: «Τον έδεσαν γύρω από ένα δέντρο σαν κοτόπουλο».

Ο Εμπάρακ εξήγησε πως μετά την επίθεση έφυγε από το Πέραμα και ότι ακόμα φοβάται για τηζωή του. Πρόσθεσε, επίσης, άλλη μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για τη νεοναζιστική συμμορία, που του επιτέθηκε: «Λίγες μέρες αργότερα, ήρθαν κάποιοι τύποι στο σπίτι τωναδερφών που με φιλοξενούσαν. Ήθελαν να πληρώσουν, για να μην καταθέσω εναντίον τους.Ήταν τα ίδια άτομα, τα οποία είχαν συλληφθεί για την επίθεση εναντίον μου».

Χτες, η αίθουσα ήταν εμάτη με υποστηρικτές των νεοναζί, που έκαναν διάφορα σχόλια στη διάρκεια της κατάθεσης του Εμπάρακ. Σε κάποιο σημείο, η προεδρεύουσα ζήτησε από έναν εκ των συνηγόρων υπεράσπισης να εγκαταλείψει την αίθουσα, καθώς γελούσε τόσο δυνατά, που διέκοπτε τη συνεδρίαση. Παρατηρήσαμε, ακόμη, πως η υπεράσπιση είχε φέρει δικό της διερμηνέα για τα αραβικά.

Η υποστήριξη για την πολιτική αγωγή και τα θύματα ήταν ελάχιστη. Δε μετρήσαμε ούτε 15 άτομα. Ωστόσο, η οικογένεια Φύσσα και οι φίλοι του δεν ξέχασαν να δείξουν τη φροντίδα τους στον κακοποιημένο Αιγύπτιο ψαρά.

14222248_643118762518623_320947410372539806_n

Για το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης έμεινε η απάντηση στην προβοκατόρικη ερώτηση του συνηγόρου του Αναστάσιου Πανταζή, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης της Χ.A. Περάματος, Ευστάθιου Καρυδομάτη: «Γιατί, μετά από τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εδώ, εξακολουθείτε να ζείτε στην Ελλάδα;»

Ο Εμπάρακ απάντησε: «Θέλω να τιμωρηθούν αυτοί που με σκότωσαν και να πάρω το δίκαιο από εδώ».

Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με την εξέταση του Εμπάρακ από την υπεράσπιση.

Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Κοντός

Κείμενο-φωτογραφίες: Katja Lihtenvalner

hitandrun.gr