Χίος-Γνωστοί ακροδεξιοί με μανδύα… κατοίκου

«Αόρατα» κέντρα προσπαθούν, μετά τα συμβάντα με τους πρόσφυγες στο λιμάνι και τη δυναμική εμφάνιση της Ακρας Δεξιάς στο προσκήνιο, να δημιουργήσουν ξανά κλίμα έντασης στη Χίο.

vial

Γνωστοί ακροδεξιοί, ξενοφοβικοί και τραμπούκοι κάθε λογής έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με προσφυγικούς καταυλισμούς –όπως στο Χαλκειός και στους Βαβύλους, δίπλα στη ΒΙΑΛ, αλλά και στο Κάστρο, που γειτνιάζει με τη Σούδα, τώρα και στο Βροντάδο, στα όρια του οποίου υπάρχει το Κέντρο Κράτησης στο Μερσυνίδι- και προσπαθούν ή και έχουν καταφέρει ήδη να δημιουργήσουν ομάδες πολιτοφυλακής, οι οποίες περιπολούν με στόχο, όπως λένε, να διαφυλάξουν «την τάξη και την ασφάλεια» στις παραπάνω περιοχές.

Τού Γιώργου Παγούδη

Οπλο τους ακόμη μια φορά η προπαγάνδα και το ψέμα, η οποία διογκώνει ασύστολα περιστατικά μικρο-παραβατικότητας, όπως στα χωριά του Χαλκειούς και στους Βαβύλους, ή και δημιουργεί εκ του μηδενός όταν δεν υπάρχουν, όπως στην περίπτωση του Κάστρου.

Πρόκειται για την προσφυγική συνοικία της πόλης όπου μόνο ένα περιστατικό κλοπής έχει γίνει γνωστό καθώς και δύο διαρρήξεις σε καταστήματα εστίασης, χωρίς όμως να είναι γνωστοί οι δράστες.

Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τα ακροδεξιά στοιχεία να κάνουν λόγο για «κλίμα τρομοκρατίας που βιώνουν οι κάτοικοι εξαιτίας των μεταναστών και των προσφύγων».

vial
Ξενοφοβικοί και τραμπούκοι κάθε λογής δημιουργούν ομάδες πολιτοφυλακής πέριξ των προσφυγικών καταυλισμών, προκαλώντας ένταση στο νησί και εγκλωβίζοντας και γείτονες στις εκφοβιστικές περιπολίες | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Χαρακτηριστικό δείγμα και τελευταίο θύμα της ανελέητης προπαγάνδας, οι κάτοικοι στην περιοχή της Αγ. Αννας Καπέλα, όπου «άγνωστοι» ψευδώς κυκλοφορούν τη φήμη ότι η πρώην κλινική «Αυγουστή», που παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια, θα φιλοξενήσει πρόσφυγες.

Προοπτική που διαψεύστηκε με έντονο τρόπο από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου όταν είδαν ότι πλέον οι αντιδράσεις στρέφονταν ακόμα και εναντίον τους, αφού στη γειτονιά κυκλοφορούσαν τα ανάλογα φέιγ-βολάν που τους κατηγορούσαν προσωπικά.

Τα «αόρατα» κέντρα έχουν σκοπό να δημιουργήσουν άσχημες καταστάσεις στο νησί. Οι παθητικοί συμπολίτες συναινούν σιωπηλά, θέλοντας ή μη, στη γιγάντωση της ρατσιστικής ξενοφοβικής χρυσαυγίτικης προπαγάνδας, την ώρα που στο νησί αλωνίζουν αυτοί που τώρα στήνουν πολιτοφυλακές, σπέρνοντας τον φόβο και θερίζοντας το μίσος στον εκούσια αδαή Χιώτη που προτιμά τη στάση «δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω».

Πρόσκληση για συγκέντρωση ακροδεξιών στοιχείων στην Χίο κατά των μεταναστών

 

Ηδη χτες, Δευτέρα, οι ίδιοι ακροδεξιοί κύκλοι είχαν καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βροντάδο με αφορμή την πρόθεση επαναλειτουργίας του Κέντρου Κράτησης στο Μερσυνίδι που οι αρχές προορίζουν για χώρο προσωρινής κράτησης των παραβατικών έως ότου αναχωρήσουν, ενώ αύριο, Τετάρτη, οι ίδιοι κύκλοι προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πλατεία της πόλης την ώρα διεξαγωγής συνεδρίασης στο δημοτικό συμβούλιο όπου πιθανόν να γίνει επίσημη ενημέρωση για τις πρόσφατες αποφάσεις της σύσκεψης στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής που αφορούν το νησί.

Επίσης, γνωστοί ακροδεξιοί μέσω των social media καλούν συχνά τον κόσμο «να ξεσηκωθεί και μονιασμένοι όλοι μαζί να αντιδράσουμε μακριά από κόμματα» ενάντια στους πρόσφυγες που… «θα μας εξισλαμίσουν, θα μας κλέψουν, θα μας βιάσουν» κ.λπ.

Παράλληλα, άγνωστο πώς, κάτοικοι και άλλων χωριών κοντά στο Βροντάδο, όπως σε Λαγκάδα και Συκιάδα, που κυριολεκτικά τους πρόσφυγες τους έχουν δει μόνο στην τηλεόραση, δέχονται μηνύματα τις τελευταίες ημέρες από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του χωριού ενάντια στην επαναλειτουργία του Κέντρου στο Μερσυνίδι.

efsyn.gr

Advertisements