Ανοίγουν ξανά την Αμυγδαλέζα που…έκλεισαν!

Το κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, ήταν απο τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης καθώς ήταν πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα. Αποτέλεσε μάλιστα εστία έντονων αντιπαραθέσεων με την αντιπολίτευση για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

bb3cb0171fbdfb94341b56b39f30d228

Από σήμερα όμως, ξανανοίγουν οι εγκαταστάσεις της, ως νέος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία οικογενειών προσφύγων – μεταναστών που επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Τις εγκαταστάσεις θα επισκεφθεί στις 11 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, πρόκειται ουσιαστικά για ένα τμήμα του κέντρου που λειτουργούσε εκεί στο παρελθόν, το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα, με παιδικές χαρές και άλλες υποδομές, προκειμένου να εξυπηρετεί περίπου 300 άτομα, κάθε φορά, προσωρινά.

Αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή και κέντρο κράτησης, καθώς έτσι προβλέπεται από τους κανονισμούς για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά πρόσθεσαν ότι η παραμονή των προσφύγων – μεταναστών δεν θα ξεπερνά τις 10 μέρες περίπου.

Ειδικότερα, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, μέσω των διεθνών οργανισμών μετανάστευσης, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι’ αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης) και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια τους από τις πρεσβείες.

Ακολούθως θα αναχωρούν αεροπορικώς συνοδευόμενοι για τις χώρες καταγωγής τους.

npress.gr

Lefteria:

Ας θυμηθούμε  αρχές του 2015 τί έλεγαν οι δικαιωματούληδες του Σύριζα

Αλλά και ο τότε υπουργός Πανούσης