Ο Πινοσέτ είχε διατάξει προσωπικά τη δολοφονία Λετελιέρ

Ο δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ είχε διατάξει προσωπικά την εξόντωση του αντιφρονούντα Ορλάντο Λετελιέρ, πρώην υπουργού Εξωτερικών του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, αναφέρουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA, τα οποία παραδόθηκαν χθες στην πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

211058-pinochet.jpg

Ο Ορλάντο Λετελιέρ, δολοφονήθηκε στην Ουάσινγκτον το 1976. Σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγο ενός Αμερικανού συνεργάτη του και γραμματέα του, τη Ρόνι Μόφιτ, όταν εξερράγη η βόμβα που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του πράκτορες της ασφάλειας του καθεστώτος Πινοσέτ, της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών ή DINA.

Η βομβιστική επίθεση, ήταν η μοναδική τρομοκρατική ενέργεια που διατάχθηκε από ένα ξένο κράτος και διαπράχθηκε στο έδαφος των ΗΠΑ.

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στο φως πιστοποιούν ότι ευθυνόταν προσωπικά ο δικτάτορας της Χιλής, για τη δολοφονία. Ο Πινοσέτ, ο οποίος απεβίωσε το 2006, δεν ανακρίθηκε ποτέ για τη δολοφονία. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής είχε καταδικάσει το 1995 σε ποινές κάθειρξης δύο στρατηγούς για την υπόθεση αυτή.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Χέδερ Χίγκινμποτομ παρέδωσε τα έγγραφα στην Μπατσελέτ κατά τη διάρκεια μιας τελετής στον τόπο της επίθεσης στην αμερικανική πρωτεύουσα, δύο ημέρες μετά τη συμπλήρωση της 40ής επετείου της δολοφονίας.

tvxs.gr

Advertisements