Ο Ακτιβιστής από τη Θεσσαλονίκη που Δικάστηκε στο Αυτόφωρο για ένα Γραμμάριο Κάνναβης

Υπό «κανονικές» συνθήκες θα ήταν μία δίκη ρουτίνας, από τις δεκάδες της καθημερινής λίστας του Αυτοφώρου, που αρχίζουν να εξετάζονται μετά το μεσημέρι η μία μετά την άλλη αδιάκοπα, στη μοναδική αίθουσα των δικαστηρίων που μένει με ανοιχτά φώτα ως αργά.

cannabis-dikastirio-thessaloniki-body-image-1474916659-size_1000

Το μεσημέρι της Δευτέρας ωστόσο, στο ξύλινο εδώλιο κάθισε ένας ακτιβιστής της νομιμοποίησης της κάνναβης, ο οποίος είχε διαπράξει το «έγκλημα» της κατοχής ενός γραμμαρίου κάνναβης. «Είχαν προηγηθεί δύο αναβολές επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ο αστυνομικός που με συνέλαβε.

Το ίδιο συνέβη και αυτήν τη φορά, όμως ζήτησα να δικαστώ», είπε ο Δημήτρης Παρασκευάς, εκ των ιδρυτών της Πρώτης Κοινωνικής Λέσχης Κάνναβης στη Θεσσαλονίκη. Τα μεσάνυχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, μετά από τυχαίο έλεγχο στον δρόμο από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, βρέθηκε στην κατοχή του ένα γραμμάριο κάνναβης. «Στο δικαστήριο δεν επέλεξα την πεπατημένη υπεράσπιση, αντίθετα διάβασα κάποια στοιχεία μιας πολιτικής δήλωσης, καθώς δεν θεωρώ ότι διέπραξα κάποια παράνομη πράξη.

Η χρήση ή μη κάνναβης είναι προσωπική επιλογή. Το ίδιο το πρόσωπο αποφασίζει για το σώμα του και για το τι θα χρησιμοποιήσει – και τι όχι», σημειώνει ο ίδιος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα ίδια περίπου δήλωσε και τη Δευτέρα στο Αυτόφωρο Μονομελές Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης:

«Το έγκλημα που συντελείται στον χώρο της κάνναβης είναι η απαγόρευσή της. Χιλιάδες εργατοώρες, χρήμα και ταλαιπωρία, τόσο από μεριά του κράτους όσο και από μεριά των πολιτών, χάνεται άσκοπα, κάτι που έζησα από πρώτο χέρι όταν για τη δική μου σύλληψη, αποκλειστικά, απασχολήθηκαν οχτώ άτομα για τέσσερις ώρες και άλλα δύο για άλλες έξι αργότερα. Αυτή είναι απλά μία περίπτωση.

Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς πως οι περισσότερες συλλήψεις που συντελούνται είναι για ανάλογες υποθέσεις», είπε.

Συνέχισε: «Είμαι δημοσιογράφος και επιχειρηματίας με μεταπτυχιακό και διδακτορικές σπουδές, ξένες γλώσσες και μια πετυχημένη ζωή στην Ολλανδία. Η κατοχή μικροποσότητας κάνναβης είναι για αποκλειστικά δική μου χρήση. Η κατοχή της είναι σύμφωνη με τις αρχές και τα πιστεύω μου για την αξία της κάνναβης και φυσικά δεν την αρνούμαι. Η συνείδησή μου, η προσωπικότητα και η αξία μου, μου επιβάλουν να το δηλώσω, διότι πράττοντας διαφορετικά θα προσέβαλα τον εαυτό μου, την αξιοπρέπειά μου, το δικαστήριο σας και το ακροατήριο. Κυρίως όμως θα παραβίαζα τις αρχές μου».

Η διαδικασία δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα.

Το δικαστήριο έκρινε τον Δημήτρη ένοχο κι ενώ προβλεπόταν μία ελάχιστη ποινή (μικρότερη των τριών μηνών με αναστολή), ο ίδιος ζήτησε, όπως λέει, αυτή να είναι εφέσιμη, δηλαδή τέτοια που να προβλέπεται να δικαστεί και σε δεύτερο βαθμό, προκειμένου να έχουν οι θέσεις του ίδιου και της Λέσχης, τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση. «Σκέφτομαι να το φθάσω μέχρι το Ευρωδικαστήριο. Σκέψου, στο Ευρωδικαστήριο για ένα γραμμάριο κάνναβης!», είπε χαμογελώντας ο ίδιος. Το Αυτόφωρο τού επέβαλε τελικά ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, η οποία αναστέλλεται μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. «Ήταν μία πρώτη νίκη όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο», σχολίασε αργότερα ο ίδιος.

vice

Advertisements