Top 10 παλιότερων άρθρων και κειμένων του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Όπου ανατρέχουμε σε κάποια κείμενα της Αυγής και του Left.gr, καθώς επίσης και σε κάποια βίντεο, για να μάθουμε απο μέλη, στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το λόγο για τον οποίο η ιδιωτικοποίηση του νερού απο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι καταστροφική.

14390854_1652525491743048_3644590868595105085_n
@Lefteria

Μαθαίνουμε λοιπόν, πως αν ιδιωτικοποιηθεί το νερό, θα έρθει αμέσως άυξηση των τιμολογίων, θα ξεπουληθεί ένα δημόσιο αγαθό «που δεν ανήκει στην κυβέρνηση», θα γίνουμε μάρτυρες επανάληψης των πικρών εμπειριών άλλων χωρών που το εφάρμοσαν και γενικά, θα πούμε το «νερό, νεράκι».

Πράγματα απόλυτα λογικά δηλαδή, που θίγουν υπαρκτά προβλήματα γύρω από την ιδιωτικοποίηση του νερού και πολύ σωστά επεσήμαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει το νερό…

14500531_1198414086846641_4864059913646027282_o-1

«Ώπα, στάσου, ο Σκουρλέτης είπε πως η μεταφορά μιας ΔΕΚΟ στο υπερταμείο (ΤΑΙΠΕΔ), δεν πρέπει να ταυτίζεται με πώληση», μπορεί να πεταχτεί να μας πει κάποιος αθώος, αλλά καθόλου συμπαθητικός, εναπομένων ψηφοφόρος της μνημονιακής κυβέρνησης και εμείς θα αφήσουμε την κ. Έφη Σαλτάρη, βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσει μέσω της Αυγής του 2014:

το ΤΑΙΠΕΔ δεν αξιοποιεί την περιουσία του Δημοσίου, αλλά την ξεπουλάει με αδιαφανείς διαδικασίες για να αποπληρωθεί το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, όπως ορίζεται στο ΦΕΚ ίδρυσής του, και για να μη διεκδικηθεί η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Γι’ αυτό τον λόγο ίδρυσαν οι μνημονιακές δυνάμεις το ΤΑΙΠΕΔ το 2011, για να χάσουμε όλοι οι πολίτες το δικαίωμα στο νερό, στην υγεία, την εργασία, στους ελεύθερους χώρους

Για όσους είναι περισσότερο οπτικοί τύποι, στο τέλος του άρθρου θα βρούνε δύο ενδιαφέροντα βιντεάκια του πρωθυπουργού, να αναλύει οπτικοακουστικά την καταστροφή που θα συντελέσει η ιδιωτικοποίηση του νερού.


 

ΕΥΑΘ: Μυστικά και ψέματα πίσω από το πωλητήριο
28 Ιανουαρίου 2013, left.gr

21Την πώληση της ΕΥΑΘ ως τον Νοέμβριο έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, με αντικείμενο ίσως τον σημαντικότερο φυσικό πόρο, το νερό. Με τίμημα πολύ κατώτερο της πραγματικής αξίας, η ΕΥΑΘ προορίζεται να πουληθεί σε «επενδυτές», με άμεσο αναμενόμενο αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων. Κι αυτό ενώ διεθνώς εγκαταλείπεται αυτή η πρακτική λόγω των πικρών εμπειριών από την ιδιωτικοποίηση σε όσες χώρες και πόλεις εφαρμόστηκε. Η πώληση της ΕΥΑΘ αποτελεί πρόβα για την πολύ μεγαλύτερη ΕΥΔΑΠ.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό!
22 Μαρτίου 2013, left.gr

20Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται. Το νερό αποτελεί επίσης το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας και καλής διαχείρισης στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κλπ.). Τέλος το νερό αποτελεί και βασικό αναπτυξιακό πόρο απαραίτητο για την παραγωγική διαδικασία προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών.

«Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει όσο – όσο την περιουσία του ελληνικού λαού» (βίντεο)
19 Απριλίου 2013, left.gr

23Παραμύθι τρίτο: έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο, πείτε μου μια χώρα που δεν έχει δημόσια περιουσία, μέχρι και σε κάποια σκληρά νεοφιλελεύθερα μοντέλα όπως αυτό της Θάτσερ που ιδιωτικοποίησαν οργανισμούς, έχει αποτύχει αυτό το μοντέλο. Στο Παρίσι που ιδιωτικοποίησαν το νερό το παίρνουν πίσω γιατί είναι κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αυτή η εξέλιξη. Και εν πάση περιπτώσει η χώρα μας δεν θα βρίσκεται μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση αλλά θα έχουμε και φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας, διότι τα τιμολόγια στο νερό και στο ρεύμα θα εκτιναχθούν. Θα έχουμε ανθρώπους που δεν θα έχουν μισθό και θα πηγαίνουν στα συσσίτια της Εκκλησίας και δεν θα έχουν και ρεύμα στο σπίτι τους. Και εσείς εδώ έρχεστε και μου λέτε ότι απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα. Ντροπής σας κύριε Υπουργέ.

Μπουτάρης: Ένας καθαρόαιμος αστός, υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ
4 Σεπτεμβρίου 2013, left.gr

22Για όσους γνωρίζουν τον κ.Μπουτάρη μόνο έκπληξη δεν αποτελεί η τοποθέτησή του αυτή. Πρόκειται για έναν από τους δημάρχους που άνοιξαν το χωρό της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων, σε ευθεία σχέση με επιχειρηματίες -όπως ο γνωστός Οικονομάκης της υπόθεσης Κούνεβα- χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε τα νόμιμα ανταποδοτικά οφέλη του δήμου. Ένθερμος υποστηριχτής του γιγαντιαίου ΣΜΑ στην Ευκαρπία, που οικοδομείται με τις ευλογίες του Μπόμπολα και σταθερός εχθρός του δημοσίου, είτε πρόκειται για τους υπαλλήλους του δήμου, είτε για τη δημόσιαπεριουσία που βγαίνει στο σφυρί.

Η Suez θέλει να αγοράσει φθηνά την ΕΥΑΘ και να πουλήσει ακριβά το νερό
24 Ιανουαρίου 2014, avgi.gr

24Με «καθρεφτάκια για ιθαγενείς» νέες επενδύσεις 250 εκ. ευρώ και έως και 4.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας εμφανίστηκε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Suez Νταϊάν Νταράς στη Θεσσαλονίκη, ξεκινώντας την εκστρατεία «πειθούς» για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. […] Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αφού καυτηρίασε τη συνέντευξη Τύπου με «επιλεγμένους» δημοσιογράφους, με ανακοίνωσή του σχολίασε ότι «η εταιρεία, τρομοκρατημένη από το κίνημα εναντίον τής ιδιωτικοποίησης του νερού, που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη, θέλει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει», ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα της πόλης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νερό.

Ρένα Δούρου: Το νερό αδιαπραγμάτευτο, μη εκχωρήσιμο δημόσιο αγαθό
22 Μαρτίου 2014, avgi.gr

25«Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτο, μη εκχωρήσιμο δημόσιο αγαθό», αναφέρει η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Όπως σημειώνει, τα «κερδοσκοπικά συμφέροντα δεν μπορούν να καθορίζουν την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του νερού. Δεν έχουν το δικαίωμα να το ρυπαίνουν με την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών και τοξικών αποβλήτων, όπως γίνεται παράνομα, ατιμώρητα και συστηματικά στον Ασωπό, σε βάρος της υγείας των πολιτών και σε βάρος του περιβάλλοντος, κατά παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και παρά τη σωρεία καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων, σε ευρωπαϊκό κι εθνικό επίπεδο. Οι ευθύνες της πολιτείας, των αρμόδιων υπουργείων, είναι τεράστιες».

Τσίπρας με Σακελλαρίδη στην ΕΥΔΑΠ: Δημοψήφισμα και για το νερό, οι εκλογές
7 Μαΐου 2014, avgi.gr

26Δημοψήφισμα για την σωτηρία του σημαντικότερου κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης και 25ης Μαίου καθώς όπως τόνισε κατά την διάρκεια ομιλίας του στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, «κάθε ψήφος στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την Ρένα Δούρου θα είναι ψήφος για την σωτηρία του νερού» […] «βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης ενός δημόσιου αγαθού όπως το νερό. Ένα σχέδιο που προχωρά παρότι το ΣτΕ έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ είναι έξω από το Σύνταγμα». Ο Αλέξης Τσίπρας που μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας, Γαβριήλ Σακελλαρίδη ξεναγήθηκαν στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ στην Αττική προειδοποίησε την κυβέρνηση πως «δεν μπορεί να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει».

Κ. Σπαρτινός: Κανένα σπίτι χωρίς νερό
7 Μαΐου 2014, avgi.gr

27Τη βασική θέση της ΡΑΠ – Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη ότι «κανένα σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό γιατί πρόκειται για ένα κοινό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή όλων μας, και δεν χωρούν σε αυτό λογικές ιδιωτικοποίησης» τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας Κώστας Σπαρτινός κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη ΔΕΥΑΠ, όπου υπογράμμισε ότι «η πολιτική διαχείρισης των υδάτων πρέπει να εκπορεύεται μόνο από τον δήμο και τους πολίτες του και είναι δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος
4 Ιουνίου 2014, avgi.gr

28Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει με το πρόγραμμά του την οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση, με την «εναλλακτική πρόταση το νερό να είναι ελεύθερο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για την ζωή μας. Είμαστε υπέρ της Δημόσιας και οικολογικής διαχείρισης του νερού χωρίς μεγάλα φράγματα και εκτροπές ποταμών, που καταστρέφουν την οικολογική ισορροπία και οδηγούν περιοχές στον μαρασμό και την εγκατάλειψη. Οι υποδομές ηλεκτρικών δικτύων, μεταφορών, λιμανιών αεροδρομίων κλπ, υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο με ελεύθερη και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση από τους πολίτες. Απόλυτη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δασών και προστατευόμενων περιοχών, ως θεμελιώδεις κοινωνικοί πόροι για βιώσιμη ανάπτυξη».

Αυτή η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον
15 Ιουλίου 2014, avgi.gr

29Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αξιοποιεί την περιουσία του Δημοσίου, αλλά την ξεπουλάει με αδιαφανείς διαδικασίες για να αποπληρωθεί το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, όπως ορίζεται στο ΦΕΚ ίδρυσής του, και για να μη διεκδικηθεί η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Γι’ αυτό τον λόγο ίδρυσαν οι μνημονιακές δυνάμεις το ΤΑΙΠΕΔ το 2011, για να χάσουμε όλοι οι πολίτες το δικαίωμα στο νερό, στην υγεία, την εργασία, στους ελεύθερους χώρους


 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μας αναλύει σε σπαστά αγγλικά πως πρέπει να τον εκλέξουμε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένουν να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του νερού:

Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται πως μόνο πάνω από το πτώμα του θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό.

Σπασμένο παράθυρο

Lefteria:

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ετσουξε πολύ ο Σαραμάγκου και λύσσαξε μαζι με τους φασίστες και το πατρινό καρναβάλι ,σκουζοντας πως έρχεται η δεξιά…

Τραβάτε ρε να κάνετε πλάτες στην Χ.Α. 14484962_1652741678388096_5150567865708677672_nσυριζοφασίστες ,που την έχετε στα ώπα-ώπα ,στην Μόρια και την ενισχύετε έμμεσα με την πολιτική σας και με τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων …

 

 

 

Advertisements