«Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος»: 31η Πανελλήνια έκθεση έργων κρατουμένων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διοργανώνει την «31η Πανελλήνια έκθεση έργων κρατουμένων και προϊόντων φυλακών» στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) στο κέντρο της Αθήνας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2016.

33f01096d21b5278db52cd4b5ae3f66f

Να σημειωθεί ότι ο θεσμός των εκθέσεων έργων των κρατουμένων όλων των φυλακών της χώρας αναβιώνει μετά από 8 χρόνια διακοπής της λειτουργίας του, και επιπρόσθετα διευρύνεται, αφού εκτός από έργα κρατουμένων περιλαμβάνει και προϊόντα από τις φυλακές, κυρίως αγροτικά προϊόντα.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα εκτίθενται ατομικές δημιουργίες κρατουμένων, όπως πίνακες ζωγραφικής, χειροτεχνήματα, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα κ.λπ. Όλα τα εκτιθέμενα έργα θα πωλούνται, όπως επίσης θα πωλούνται και τα προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως ελαιόλαδο, τυριά, αρτοποιήματα, σαπούνια, σεντόνια κ.λπ.

Επίσης, τα έσοδα από τις πωλήσεις των μεν έργων θα αποδοθούν εξ’ ολοκλήρου στους κρατούμενους, των δε προϊόντων θα διατεθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Τα έργα των κρατουμένων θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή και τα καλύτερα θα βραβευθούν στα εγκαίνια της έκθεσης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Παρασκευόπουλο. Στη συνέχεια, θα αποδοθούν στους βραβευθέντες τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτό.

Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνουν στον ίδιο χώρο, που είναι:

Μουσική συναυλία από το σχήμα «Epanofos» της ΕΠΑΝΟΔΟΥ (Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζομένων) και τους «Εκών ‘Ακων», συζητήσεις για τις «αγροτικές φυλακές» και την «εκπαίδευση στη φυλακή», προβολή ντοκιμαντέρ (σε εξέλιξη) του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, γυρισμένου στο σχολείο της φυλακής νέων του Αυλώνα, και δρώμενο από την ομάδα «Επιλογή» της επανένταξης του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών (ΚΑΤΚΕΘ).

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης η έκθεση έργων και προϊόντων συνδέεται με τη σταθερή πολιτική του υπουργείου για μια «ανοικτή φυλακή» και την προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Η δε «παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που οι κρατούμενοι καταβάλλουν, σε συνδυασμό με όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, στοχεύουν στην καταπολέμηση των αποκλεισμών και στην επαφή των ανθρώπων της φυλακής με την κοινωνία».

popaganda.gr