Κολομβία: Οι αντάρτες FARC δηλώνουν έτοιμοι να «βελτιώσουν» την ειρηνευτική συμφωνία που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα

Αντίθετα με ό,τι αναμενόταν, οι ψηφοφόροι στην Κολομβία απέρριψαν χθες, με μικρή διαφορά, τη συμφωνία ειρήνης την οποία υπέγραψαν η κυβέρνηση και η οργάνωση FARC, όμως ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης, που διαρκεί 52 χρόνια.

kolombia

Ο ηγέτης των ανταρτών FARC, ο Τιμολέον Χιμένες, δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμος να «βελτιώσει» την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση, η οποία απορρίφθηκε από τους Κολομβιανούς πολίτες στο δημοψήφισμα της Κυριακής, προς γενική κατάπληξη.

«Αυτή τη στιγμή αναλύουμε ήρεμα τα αποτελέσματα για να συνεχίσουμε, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε τη μάχη για την ειρήνη», διαβεβαίωσε ο Χιμένες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό W Radio της Αβάνας, όπου διεξάγονταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) «θα αναλάβουν πρωτοβουλίες» για να δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία, παρά τη νίκη του «Όχι» στη δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα αυτό «μας παθιάζει περισσότερο επειδή, σε τελική ανάλυση, υπάρχουν πολλές αναγνώσεις του και πρέπει να τις εξετάσουμε για να δούμε πώς πρέπει να βελτιώσουμε» τη συμφωνία, τόνισε.

Ο Τιμολέον Χιμένες, που είναι γνωστότερος με το αντάρτικο ψευδώνυμο «Τιμοσένκο», είπε ότι οι FARC και η κυβέρνηση διατηρούν παρ’ όλ’ αυτά «τον ίδιο στόχο», δηλαδή τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί 52 χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Την περασμένη εβδομάδα ο Χιμένες και ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος υπέγραψαν στην Καρταχένα την ιστορική ειρηνευτική συμφωνία όμως για να εφαρμοστεί θα έπρεπε να εγκριθεί από τον λαό, στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Μολονότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το «Ναι» θα κέρδιζε, τελικά επικράτησε οριακά το «Όχι», με ποσοστό 50,21%. Η αποχή ήταν πολύ μεγάλη, έφτασε στο 62%.

Στην εκστρατεία υπέρ του «Όχι» πρωταγωνίστησε ο πρώην πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε. Οι κυριότερες διαφωνίες που εξέφρασε ήταν ότι οι πρώην αντάρτες θα έπρεπε να εκτίσουν κάποια ποινή φυλάκισης (η συμφωνία προέβλεπε εναλλακτικές ποινές για όσους ομολογήσουν τα εγκλήματά τους) και να μην αναλάβουν δημόσια αξιώματα.

Το δημοψήφισμα επηρεάστηκε από «μια σχεδόν τεχνητή πόλωση», εκτίμησε ο Χιμένες, διαβεβαίωνοντας ότι οι FARC θα εξετάσουν πώς να συμπεριλάβουν σε αυτήν την «μάχη για την ειρήνη» το 60% και πλέον των Κολομβιανών που δεν ψήφισαν.

Ο διαπραγματευτής των ανταρτών Πάμπλο Κατατούμπο σχολίασε στο Twitter ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής «δεν είναι εκατόμβη» αλλά μόνο «ένα στραβοπάτημα στον μακρύ αγώνα του λαού μας για να φτάσει στην οριστική ειρήνη».

Ο ΟΗΕ δηλώνει πως παραμένει προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι πλήρως προσηλωμένα στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιτύχει μια συμφωνία με τους αντάρτες, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε από τον ειδικό αντιπρόσωπο του παγκόσμιου οργανισμού Ζαν Αρνό να μεταβεί αμέσως στην Κούβα για διαβουλεύσεις. «Ο γενικός γραμματέας έχει την πεποίθηση πως όλοι οι Κολομβιανοί θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του κοινού στόχου για μια βιώσιμη και σταθερή ειρήνη», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Στην Κολομβία, η ισοτιμία του νομίσματος της χώρας, του πέσο, σημείωσε πτώση 2,8% έναντι του δολαρίου κατά τις πρώτες χρηματιστηρικές συναλλαγές σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), καθώς το χρηματιστήριο αντέδρασε αρνητικά στο απροσδόκητο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το οποίο απορρίφθηκε η ειρηνευτική συμφωνία που είχε συνάψει η κυβέρνηση με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

Λίγο μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου, η ισοτιμία του πέσο έναντι του δολαρίου ήταν 2,964.

left.gr