«Είμαι Δημοκράτης και Επαναστατάτης»: Σημαντικό μηνύματα του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν μίλησε με το ANF και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον αδελφό του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

otsalan.jpgΟ Μεχμέτ Οτσαλάν συναντήθηκε με τον ηγέτη του ΡΚΚ στις 11 Σεπτεμβρίου 2016 μετά από  απομόνωση 18 μήνών και την απαγόρευση των επικοινωνιών που του έχει επιβληθεί από την τουρκική κυβέρνηση.
Ο Μεχμέτ Οτσαλάν, δήλωσε οτι ο Κούρδος ηγέτης δεν ήθελε να τον συναντήσει, όταν τελικά του επιτράπηκε η πρόσβαση στο Ιμραλί. Σύμφωνα με τον αδελφό του, ο Οτσαλάν,  συνήθως χριάζονταν 5 λεπτά  για να έρθει σε προηγούμενες συνεδριάσεις κατά τα τελευταία 18 χρόνια, αλλά του πήρε 30-40 λεπτά αυτή τη φορά, και μόνο αφού πείστηκε από τους διαχειριστές των φυλακών.
Ο Οτσαλάν, δήλωσε οτι ο αδελφός του ήταν έξαλλος με τις πρόσφατες εξελίξεις, προσθέτοντας: «. Είχα ήδη μαντέψει ότι δεν ήθελε να βγει για την επίσκεψη.

Ο διευθυντής της φυλακής πήγε να του μιλήσει και κατάφερε να τον πείσει 30-40 λεπτά αργότερα.  Δεν θα τον είχα συναντήσει αλλιώς .  Τα πρώτα λόγια του όταν με είδε, ήταν:… «Εντάξει, ήρθες εδώ, αλλά τα λόγια μου θα είναι πολύ βαριά για να τα αντέξεις.  θα μπορούσε να πονέσουν τόσο εσένα όσο και  μένα Αυτό είναι επειδή θα σου πω την αλήθεια. Δεν θα είχα έρθει εδώ, αν ήμουν στη θέση σου ». Όταν του είπα ότι είχα πάει εκεί, μετά απο λαίκή απαίτηση, είπε ότι το ήξερε και το κατανοούσε. «

«Είμαι δημοκράτης και επαναστάτης.»

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν ανέφερε οτι  ο Κούρδος ηγέτης, φέρετε να έχει πει:.. «Είμαι δημοκράτης και επαναστάτης. Εγώ δεν θα παραδοθώ στο κράτος ή σε οποιονδήποτε άλλον, ακόμη και αν πρέπει να μείνω εδώ για δεκάδες περισσότερα χρόνια μπορώ να συνεχίσω να ζω έτσι μέχρι το τέλος του μου ζωή χωρίς ούτε ένα στεναγμό. Είμαι σαφής  στο θέμα αυτό. «
Ο Μεχμέτ Οτσαλάν, δήλωσε οτι ο αδελφός του ήταν πολύ ταραγμένος και μίλησε με θυμό για 50 λεπτά, και όλα τα σχόλιά του ήταν σχετικά με το κουρδικό κίνημα και το κράτος, αλλά όχι για τα άτομα. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε: «Τόσο το κράτος όσο και το κίνημά μας έρχονται εδώ (να με συναντήσουν) όταν βρίσκονται σε αδιέξοδο Αυτό δεν είναι αποδεκτό.».
Ο Μεχμέτ Οτσαλάν είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχε δει τον αδελφό του τόσο θυμωμένο και εξοργισμένο κατά τις συναντήσεις  τους στο νησί τα τελευταία 15 χρόνια.

» Τα Στρατιωτικά πραξικοπήματα είναι πάντα δυνατά στην Τουρκία.»

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν ανέφερε οτι ο Κούρδος ηγέτης, λέει το εξής σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου:. «Έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα τέτοιων πραξικοπήματα όσο το κουρδικό ζήτημα παραμένει άλυτο. Ο δρόμος για  πραξικοπήματα και τέτοιες προσπάθειες θα παραμένει πάντα ανοικτός, εκτός αν το κουρδικό ζήτημα  επιλυθεί και η δημοκρατική Τουρκία οικοδομηθεί. Τέτοια πραξικοπήματα και απόπειρες θα προσπαθιούνται από διάφορα πρόσωπα, εάν αυτό το κενό δεν γεμίσει. Το σημερινό περιβάλλον στην Τουρκία είναι πάντα βολικό για πραξικοπήματα, και μίλησα στους κρατικούς αξιωματούχους σχετικά με αυτήν την πραγματικότητα πολλά φορές. Δεν κάνει καμία διαφορά ποιός θα προσπαθήσει αυτα τα πραξικοπήματα, και αυτά μπορεί να διαφέρουν, αλλά το κυριότερο είναι ότι ο πραξικοπηματικός μηχανισμός θα είναι πάντα σε ισχύ. «

Σύμφωνα με τον αδελφό του, το μηνύματα Οτσαλάν επικεντρώθηκε στους κουρδικούς θεσμούς και δομές και όχι σε μεμονωμένα ονόματα. Οι παρατηρήσεις του Οτσαλάν για την καταστροφή των Κουρδικών  πόλεων και κωμοπόλεων κατά τη διάρκεια της «αντίστασης της αυτοδιοίκησης» από τους ανθρώπους ήταν ως εξής:

«Γιατί δεν θα μπορούσες να σώσεις τον  Μεχμέτ Tunç;»

«Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν περιέγραψε την  αυτο-διοίκηση ως μια πραγματικότητα, πραγματοποίησε πλήρεις αξιολογήσεις και εξέφρασε την κριτική. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Κουρδιστάν, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή καλύτερα από όλους μας. Παρακολουθεί και αξιολογεί τόσο τη διαδικασία και την ατζέντα καλύτερα από εμάς παρά τα περιορισμένα μέσα. Ξέρει πολύ καλά ποιος έχει κάνει τι. Ρώτησε «Γιατί δεν  μπόρεσες να σώσεις τον  Μεχμέτ Tunç όταν είπε ότι τον είχαν περικυκλωμένο, αποκλεισμένο και  ο χρόνος τελείωνε;»

 

Ο ηγέτης του ΡΚΚ σχολίασε επίσης την Επανάσταση στην Rojava :.

«Δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε χρήματα όταν εγώ και μερικοί φίλοι πήγαμε  στη Rojava [1979] Δεν είχαμε καμία άλλη υποστήριξη Εμείς δεν είχαμε τίποτα, αλλά καταφέραμε τεράστια πράγματα υπό την κυριαρχία του Χάφεζ Άσαντ ο οποίος ήταν ένα ισχυρό όνομα στη Μέση Ανατολή, . Εμείς εισήγαεε τους Κούρδους στον κόσμο στην Rojava. Ως μέρος της Επανάστασης της Rojava , οι ΗΠΑ και το PYD πρόσφεραν υποστήριξη ο ένας προς τον αλλο κατά του ISIS μέχρι πολύ πρόσφατα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν το τουρκικό κράτος στην Rojava μέσω της  Jarablus πριν από λίγες εβδομάδες. Αυτό πρέπει να αναλυθεί πολύ καλά.

Υποθέτω ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν με μια τέτοια στρατηγική να αποδυναμώσουν τόσο τους Κούρδους οσο και τους Τούρκους σε αυτό το σημείο. Οι Τούρκοι δεν θα ήταν σε θέση να εισέλθουν στην Jarablus εάν οι ΗΠΑ δεν το ήθελαν να γίνει έτσι. Ο στόχος τους είναι να κάνουν και τα δύο μέρη να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον εδώ. Εμείς δημηουργήσαμε τη βάση του σημερινού κινήματος στην Rojava όταν πήγαμε εκεί χωρίς όπλα και χρήματα. Το καταφέραμε αυτό με την προχωρόντας βήμα προς βήμα. Τα κέρδη που επιτευχθηκαν στην Rojava σήμερα είναι το αποτέλεσμα του έργου που αναλάβαμε εκεί χρόνια πριν. Η Rojava έχει μια ένοπλη δύναμη  50.000 μαχητές σήμερα. Αν δεν θα είναι σε θέση να σώσει η ίδια τον εαυτό της τώρα, ποιός άλλος  μπορεί να το κάνει αυτό; Τι μπορώ να κάνω σε αυτό το σημείο «

» Οι Δήμοι δεν έχουν ενσωματωθεί με τους ανθρώπους.»

Όσον αφορά το διορισμό των διαχειριστών στους δήμους που ελέγχονταν απο το  Δημοκρατικό Κόμμα Περιφερειών  (DBP)  ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε: «Οι δήμοι δεν μπορούν να σταθούν εναντίον αυτού του συστήματος, εκτός αν ενσωματωθούν με τους ανθρώπους.   Θα επιθυμούσα οι εκλεγμένοι διαχειριστές μας στους δήμους να το είχαν πράξει, αλλά φοβάμαι ότι δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν αυτό. Τώρα, θα υπάρξει μόνο κάποια αντίσταση κατά των διορισμένων για κάποιο καιρό, αλλά αυτό θα παραμείνει ανεπαρκές.  Αυτοί οι άνθρωποι [Κούρδοι πολιτικοί, δημάρχοι, στελέχη] έχουν μετέχει στη διοίκηση πολλών δομών στο Κουρδιστάν, αλλά τι έχουν κάνει μέχρι τώρα;

Εάν οι δήμοι δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν με τους ανθρώπους, και αν οι άνθρωποι δεν συρρέουν στους δήμους κατά χιλιάδες και δεκάδες χιλιάδες, μετά το διορισμό των επιτρόπων για να υπερασπιστούν τη νόμιμη διοίκηση, τότε αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι δεν έχουν κάνει τα καθήκοντά τους. Αυτό είναι απαράδεκτο. οι δήμοι είναι οι θέσεις που έχουν αποκτηθεί με την επιθυμία μας και τώρα καταλήφθησαν, ενάντια στο οποίο ο καθένας σιωπά. Δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τα έργα τους. Οι δήμοι έχουν μετατραπεί σε ένα εργοστασιακό σύστημα  και οι εργαζόμενοι βρίσκονται εκεί μόνο για τη συνταξιοδότηση. Μην παραδώσετε τους δήμους σας. Συρρεύσετε στους δήμους κατα χιλιάδες για την προστασία τους. Δεν θα υπάρχει τίποτα να κάνουμε τη στιγμή που θα τους έχουμε  χάσει. Η θέλησή σας έχει καταληφθεί και το μόνο που θα μείνει είναι να βλέπετε τους εαυτούς σας να έχουν χάσει λόγω της αδυναμίας σας να γίνετε ένα με τους ανθρώπους. «

«Το Τουρκικό κράτος χτύπησε πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης .»

Ο Μεχμέτ Οτσαλάν, δήλωσε οτι ο κούρδος ηγέτης μοιράστηκε επίσης τις απόψεις του σχετικά με την κατάληξη της διαδικασίας επίλυσης της κουρδικής υπόθεσης . «Το [τουρκικό] κράτος ακύρωσε τη διαδικασία μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Dolmabahçe στις 28 Φεβρουαρίου 2015. Δεν ήμασταν εμείς αλλα το κράτος, το οποίο κυβερνάται τώρα από τον Ερντογάν και το δικό του AKP , που χτυπήσε πάνω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κατά την τελευταία μας συνάντηση [ τον Απρίλιο του 2015], η κρατική αντιπροσωπεία μου είπε ότι θα έρθει πίσω στο νησί για να μιλήσει μαζί μου μέσα σε 15 ημέρες μετά την ανακοίνωση της  συμφωνίας  στο Dolmabahçe. Ωστόσο, χτύπησε πάνω από το τραπέζι μετά. Τους περίμενα , αλλά δεν ήρθαν .

Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα  κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επίλυσης και ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί. Αν το κράτος είχε συμφωνήσει σχετικά με τη διατήρηση της συνέχειας της  διαδικασίας, θα έχαμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας μία προς μία. «
Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Οτσαλάν, ο Κούρδος ηγέτης είπε επίσης οτι ο ίδιος και οι άλλοι 3 κρατούμενοι στην φυλακή Ιμραλί μίλησαν  και αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά την ανάλυση και εργάζονται σε ένα πρόγραμμα για το σκοπό αυτό, αυτη τη στιγμή. «Αν το κράτος είναι έτοιμο, μπορεί να στείλει δύο άτομα στο νησί και μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις.

Είμαστε έτοιμοι γι ‘αυτό. Πέρα από αυτό, ο καθένας μπορεί να κάνει ό, τι θέλει. Δεν φοβάμαι το κράτους. Μπορούν να με εκτελέσει εδώ, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρουν την κατέχή της θέλησης μου », είπε ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

kurdishquestion

athens.indymedia.org