Η φυλλάδα της ΠΦΑ, εκτοξεύει λάσπη σε όσους αντιδρούν στους πλειστηριασμούς.

Ανοιχτά σε όργανο αναπαραγωγής της κυβερνητικής προπαγάνδας έχει μετατραπεί πλέον η εφημερίδα των συντακτών.

14595825_1656903641305233_8415427275108085455_n

Με το άρθρο της «Κανένα σπίτι στα χέρια μετανάστη», κατηγορεί οριζοντίως όσους αντιδρούν στους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, σαν ιδανική “ψαριά” για τον χώρο της ακροδεξιάς και του φασισμού. Φυσικά με διάτρητα επιχειρήματα που μόνο οι γκαιμπελίσκοι της ΠΦΑ θα μπορούσαν να σκεφτούν και δεν θα είχαν ενδοιασμό να προβάλλουν.

Σε αυτό το σημείο να σας πω ότι το εν λόγω άρθρο είναι ενυπόγραφο από έναν Μάριο Διονέλλη και ως εκ τούτου, η Εφσύν λέει ότι: Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας. Από την άλλη εγώ λέω ότι ένα μέσο έχει την πλήρη ευθύνη για τον λόγο που εκπέμπει, οπότε την ευθύνη για αυτή την υποστήριξη της ληστείας που συντελείται από την κυβέρνηση Σύριζα, την φέρει πλήρως τόσο η εφημερίδα όσο και οι συντάκτες που εξακολουθούν να συνεργάζονται με αυτήν από την ημερομηνία δημοσίευσης του κατάπτυστου αυτού άρθρου.

Αλλά αρκετά με τον πρόλογο, ας περάσουμε στον σχολιασμό.

Σε δεξαμενή ψήφων για τα ακροδεξιά μορφώματα του πολιτικού χάρτη μετατρέπεται όλο και περισσότερο το πλήθος των οφειλετών στις τράπεζες, ειδικά εκείνων που κινδυνεύουν με την απώλεια της περιουσίας τους.

Από την πρώτη κιόλας πρόταση, το άρθρο ξεκαθαρίζει την πρότασή του να καταφερθεί, ισοπεδωτικά ενάντια σε όσους αντιδρούν στους πλειστηριασμούς κατοικιών με τον χαρακτηρισμό του εν δυνάμει φασίστα και ιδιαιτέρως σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Φαντάζομαι ότι είναι πιο εύκολο για τον Σύριζα να στοχοποιήσει απευθείας αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους, μιας και είναι αριθμητικά λιγότεροι από το σύνολο των αλληλέγγυων, οπότε οι εντεταλμένοι γραφιάδες δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης σε σχέση με την «απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας» και η επιβολή μπόλικων αστερίσκων στο σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» φαίνεται πως οδηγούν μεγάλο μέρος των οφειλετών στην αγκαλιά της άκρας Δεξιάς, με πιο φρέσκο «φρούτο» το πολιτικό μόρφωμα του Αρτέμη Σώρρα.

Ενώ αυτοί που μένουν άστεγοι, είναι εν δυνάμει φασίστες, η κυβέρνηση που τους τα παίρνει για να το δώσει στις τράπεζες “οπισθοχωρεί” και βάζει “αστερίσκους”, ή μάλλον οι αστερίσκοι “επιβλήθηκαν” έτσι αόριστα, από κάποιον. Ίσως αν είχαν λίγο περισσότερο θράσος εκεί στην Εφσύν να μας έλεγαν και ότι η επιβολή των αστερίσκων έγινε από τους κακούς ξένους που σαμποτάρουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου, σαν το άλλο το απολειφάδι που έλεγε ότι του Τσίπρα του τις ποδοπάτησαν οι ξένοι τις υποσχέσεις του. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πως μεταχειρίζεται ακόμα και σε θέμα ύφους η Εφσύν, αυτούς που χάνουν τα σπίτια τους σε σχέση με την κυβέρνηση Σύριζα. Η προστασία της πρώτης κατοικίας, είναι “υποχωρημένα απόλυτη” στο κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη “επιβλήθηκαν”, αυτοί που χάνουν τα σπίτια τους είναι “οδηγούνται κατά μεγάλο μέρος στην ακροδεξιά”.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Ρέθυμνο, μεταξύ εκείνων που διαμαρτύρονταν για την επικείμενη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη βρέθηκαν και μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, ενός φορέα που εκπροσωπεί τους κατόχους «κόκκινων» -και όχι μόνο- δανείων. Μάλιστα οι διαμαρτυρόμενοι φάνηκαν να έχουν και διακριτική μεταχείριση από την αστυνομία, καθώς καταγράφηκαν εικόνες τους να χτυπούν αντιεξουσιαστές με την ανοχή των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής και απλά παρακολουθούσαν.

Σαν επιχείρημα για τα προηγούμενα σημεία του άρθρου, η Εφσύν χρησιμοποιεί ένα ψέμα. Το περιστατικό το μεταφέρει ψευδώς, λέγοντας ότι έγινε διαμαρτυρία στο Ρέθυμνο για την επικείμενη φιλοξενία προσφύγων. Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα, είναι συγκέντρωση αλληλέγγυων προς τους πρόσφυγες, για να ασκήσουν πίεση στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, ώστε να δεχτεί την φιλοξενία προσφύγων. Σε αυτή την συγκέντρωση επιτέθηκαν μπάτσοι και ακροδεξιοί. Αλλά αν η αλήθεια δεν συμφέρει το αφήγημα του Σύριζα, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται να πιστεύει η Εφσύν.

Ακόμα όμως και έτσι όπως μας τα λέει η Εφσύν να είναι τα πράγματα, αυτό το οποίο χρησιμοποιεί για να στοιχειοθετήσει ότι “το πλήθος των οφειλετών στις τράπεζες” μετατρέπεται “σε δεξαμενή ψήφων για τα ακροδεξιά μορφώματα”, είναι κάποια δράση που οργανώνει το εν λόγω “πλήθος”, αλλά μία επίθεση ακροδεξιών στην οποία, συμμετείχαν, από ότι λέει η Εφσύν και μέλη του Σωματείου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου, αλλά όχι με την ιδιότητά τους ως μέλη του σωματίου. Αναρρωτιέμαι πως ξέρει τόσα πολλά για τους ακροδεξιούς που έκαναν αυτή την επίθεση βέβαια η Εφσύν και αν ξέρει όντως τόσα πολλά για αυτούς, γιατί δεν δίνει και άλλα στοιχεία στην δημοσιότητα.

Όσον αφορά στην παρατήρηση ότι οι ακροδεξιοί και τα ΜΑΤ δουλεύουν σε αγαστή συνεργασία, για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, ας δώσει επιτέλους κάποιος ένα Πούλιτζερ στην Εφσύν, αλλά κατά τα άλλα είναι εκτός θέματος.

Σε αυτό το μείγμα ακροδεξιών, στελεχών της Χρυσής Αυγής και του Σώρρα, οι οφειλέτες των τραπεζών συμμετείχαν με το αφήγημα «παίρνουν τα σπίτια από εμάς για να τα δώσουν στους μετανάστες», φράση που ακούστηκε και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δήμαρχο να καλείται να δεσμευτεί ότι «κανένα σπίτι που προέρχεται από πλειστηριασμό δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των μεταναστών».

Η αναπαραγωγή των θέσεων των περιθωριακών ακροδεξιών στοιχείων, σαν να είναι θέσεις που αφορούν σημαντικό κομμάτι των οφειλετών, πέρα από το ότι εξυπηρετεί την ακροδεξιά ατζέντα καθώς της δίνει αξία, δεν ενισχύει και τις προηγούμενες θέσεις του άρθρου, αλλά μάλλον τις καταρρίπτει.

Βλέπουμε ότι οι ακροδεξιοί σαφώς και δεν ενδιαφέρονται για τον πλειστηριασμό των σπιτιών, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι αφού τα πάρουν οι τράπεζες, να μην τα δώσουν σε πρόσφυγες ή “μετανάστες”. Εξάλλου είναι γνωστό ότι πέρα από τον Σύριζα και τα τσιράκια του (βλ. Εφσύν) και οι ακροδεξιοί υποστηρίζουν ότι το να εμποδιστούν οι πλειστηριασμοί σπιτιών είναι καταστροφικό για την χώρα.

Η σχετική δέσμευση δόθηκε τελικά από τον δήμαρχο και προβάλλεται πλέον ως μεγάλη νίκη στη σελίδα του σωματείου, όπου αναφέρεται:

«Σταματάμε στο Ρέθυμνο τα σχέδια των τραπεζών να πάρουν τα σπίτια μας και να τα νοικιάσουν μετά στον δήμο προς χρήση για να μείνουν οι πρόσφυγες ώστε να έχουν άμεσο οικονομικό όφελος. Κερδίσαμε μια μάχη, ο αγώνας συνεχίζεται».

Στην ίδια σελίδα, στο εισαγωγικό κείμενο διαβάζουμε: «Ο Ελληνας ποτέ δεν νικήθηκε… προσκυνάει τους άγιους του όρθιος πάντα… ποτέ δεν έσκυψε για κανένα λόγο, πόσο μάλλον για τη υπερηφάνειά του… ούτε τώρα θα το κάνει… ο ΘΕΟΣ της ΕΛΛΑΔΑΣ θα μας προστατεύει».

Άλλη μια επιβεβαίωση ότι ποτέ ο στόχος των ακροδεξιών δεν ήταν η προστασία των σπιτιών του λαού, συνοδευμένη από αναπαραγωγή ακροδεξιάς ρητορικής για κάποιον λόγο.

Η μεταστροφή της ανθρωπογεωγραφίας των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών άρχισε σχεδόν αμέσως μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τον Ιανουάριο και κυρίως τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μέχρι τότε, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο στις διαδηλώσεις έξω από τα ειρηνοδικεία και στο μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών συμμετείχαν και φορείς της Αριστεράς, ίσως όχι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με τα στελέχη του, ειδικά στο Ηράκλειο, να συγκρούονται ακόμα και με τα ΜΑΤ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Στο Ηράκλειο, τις μαζικές δράσεις κάθε Τετάρτη στο ειρηνοδικείο στήριξε και το Εργατικό Κέντρο της πόλης με αυτοπρόσωπη τότε παρουσία και του προέδρου του, Σωκράτη Βαρδάκη, μετέπειτα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Ρέθυμνο, την πρωτοβουλία είχαν τα μέλη του τοπικού επιμελητηρίου, που έβλεπαν τις περιουσίες τους να κινδυνεύουν. Από αυτή την πρωτοβουλία προέκυψε το 2013 το ΣΑΟΡ, από το οποίο όμως πολύ νωρίς αποχώρησαν τα στελέχη του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

Λίγο πριν από την οριστική μετάλλαξη του φορέα είχε προλάβει να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους, τον Σεπτέμβριο του 2014, ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός, καθώς μέχρι τότε είχαν καταφέρει την ανακοπή 300 και πλέον πλειστηριασμών στο Ρέθυμνο.

Ωχ, αρχίσαμε τα Συριζαϊκά. (βλ. Ανθροπογεωγραφία)

Εδώ παρατηρούμε κάτι παράξενο. Η Εφσύν, φαίνεται να προσπαθεί να μας πει ότι όσο ήταν ο Σύριζα στα “κινήματα”, αυτά ήταν καλά, αλλά τώρα που έφυγε χάλασαν. Επίσης οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ξεκίνησαν από 2015 οπότε και ο Σύριζα, που εμφανώς εκπροσωπεί σε αυτό το άρθρο της η Εφσύν, ψήφισε τον σχετικό νόμο. Οπότε όσο συμμετείχε στα κινήματα ο Σύριζα, σίγουρα δεν έσωσε κανέναν από το ενδεχόμενο να μείνει άστεγος, αντίθετα τώρα που κυβερνά, κάνει ότι μπορεί ώστε να ξεσπιτώσει τον λαό, για να ωφεληθούν οι τράπεζες.

Τα περί ακροδεξιάς στροφής, έχουν ήδη καταρριφθεί οπότε το μόνο που καταφέρνει όσο τα αναμασάει αυτά η Εφσύν, είναι να εξευτελίζεται περαιτέρω. Επίσης, ας θυμηθούν για τότε που αγκαλιά με τον Καζάκη και τους χρυσαβγήτες μούτζωναν την βουλή, αν τους ενδιαφέρει η “ανθρωπογεωγραφία” των κινημάτων.

Σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, από τη μάχη κατά των πλειστηριασμών έχουν προκύψει δύο δημοτικές παρατάξεις που κατάφεραν να καταλάβουν από μία θέση στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο Στέλιος Πετράκης στο Ρέθυμνο εκπροσωπεί το κόμμα «Ελλήνων Συν-Ελευσις» και κατέβηκε επικεφαλής της παράταξης «Ελεύθερο Ρέθυμνο» με βασικά συνθήματα τη «Χρηματοδότηση του δήμου από το πρόγραμμα του ΟΗΕ μέσω εγγυήσεων του Αρτέμη Σώρρα» και «Δωρεάν αποπληρωμή χρεών των δημοτών προς Δημόσιο-ΔΕΚΟ, Ταμεία».

Οι 775 ψήφοι που πήρε στις εκλογές του 2014 τού εξασφάλισαν μία θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Ρεθύμνου.

Στον Δήμο Ηρακλείου η παράταξη «Αμεση Δημοκρατία» αναδύθηκε μέσα από τη συνεύρεση ανθρώπων της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο και με τις 1.753 ψήφους που έλαβε, έστειλε την επικεφαλής της, Μόνα Αμανατίδου, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ίδια καταψήφισε όχι μόνο την πρόταση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων για τη φιλοξενία προσφύγων, αλλά και άλλα θέματα με «προοδευτικό» πρόσημο, όπως η δημιουργία αποτεφρωτηρίου στο Ηράκλειο.

Εδώ η Εφσύν ίσως έχει φτάσει στο ναδίρ της κατρακύλας της. Δηλώνει ότι ξέρει τον λόγο που 775 Ρεθυμνιώτες και 1753 Ηρακλειώτες ψήφισαν αυτό που ψήφισαν στις δημοτικές εκκλογές. Ο λόγος όπως μας λέει η Εφσύν, είναι ότι αντιτίθενται στον πλειστηριασμό των σπιτιών τους.

Είπαμε ρε Εφσύν, να είσαι κυβερνητική φυλλάδα, αλλά με το να μας λες ότι έχεις και μαντικές ικανότητες ξεπέρασες τον εαυτό σου.

Στη δημοτική παράταξη όπως και στις κινήσεις κατά των πλειστηριασμών συμμετείχαν πολλά μέλη του ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη.

Στην τελευταία του δημόσια τοποθέτηση για την Κρήτη (14/9) ο κ. Καζάκης ανάρτησε ένα «φοβικό» κείμενο για την επικείμενη μεταφορά προσφύγων στο νησί, που θα ζήλευαν και οι καθοδηγητές της Χρυσής Αυγής. Μεταξύ άλλων μιλά για μετατροπή της Κρήτης σε «γκρίζα ζώνη» και για «μερικές χιλιάδες οιονεί εγκληματικά στοιχεία» που θα μεταφερθούν στο νησί.

Μισό μήνα μετά, ούτε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ούτε η οργάνωση του ΕΠΑΜ στο Ηράκλειο έχουν πάρει αποστάσεις από τις απόψεις του κ. Καζάκη.

->Τα μέλη του ΕΠΑΜ, δεν θέλουν να μείνουν άστεγοι.

->Ο Καζάκης είναι φασίστας.

->Άρα όσοι δεν θέλουν να μείνουν άστεγοι είναι φασίστες.

Η λογική στα καλύτερά της. Εύγε Εφσύν.

Ασφαλώς δεν μετατράπηκαν ξαφνικά όλοι οι οφειλέτες των τραπεζών σε ακροδεξιούς. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία αποτελεί ιδανική «ψαριά» για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ειδικά όσο χαλαρώνει το δίχτυ προστασίας που παρέχει το κράτος από τους κάθε λογής δανειστές.

Και για τέλος το αναγκαίο ξεκάρφωμα, που δεν πείθει και κανέναν, γιατί ακόμα και σε αυτό κατηγορεί ως ενδυνάμει φασίστες όσους δεν θέλουν να μείνουν άστεγοι.

Συγχαρητήρια Εφσύν. Έχεις κερδίσει με το σπαθίσου τον τίτλο της σιχαμερής φυλλάδας αναπαραγωγής κυβερνητικής προπαγάνδας. Η ΠΦΑ σου είναι υπόχρεη. Είσαι ο κατιμάς της ελληνικής δημοσιογραφίας, συναγωνίζεσαι τον Χίο και τους χρυσαβγήτες, στην στήριξη των συμφερόντων των τραπεζών.

Ψόφος

Σπασμένο παράθυρο

Advertisements